Košarka

Cibona posrnula u Kaunasu

Ivor Krapac • četvrtak, 07.01.2010.
Cibona posrnula u Kaunasu
Foto: EPA

Košarkaši Cibone pretrpjeli su poraz na posljednjem gostovanju u prvom krugu Eurolige. Momčad Velimira Perasovića je u Kaunasu tek u završnici uljepšala sliku utakmice koja je prijetila odlaskom u jako ružnom smjeru - Žalgiris je u jednom trenutku vodio i s 20 razlike, no posljednje minute dovele su do smanjenja Cibosa na konačnih sedam poena minusa...

Oslabljena momčad Velimira Perasovića, bez Jamonta Gordona kojeg, unatoč najavama, nije bilo u Litvi, ali i bez Vedrana Vukušića koji je izostao zbog bolnih leđa, ostala je praznih ruku i na posljednjem gostovanju u euroligaškom prvom krugu. Žalgiris je pred svojim navijačima slavio sa 68:61, a s obzirom da su dobrim dijelom susreta imali dvoznamekastu prednost, domaći imaju razloga biti nezadovoljni konačnim rezultatom. U mogućem krugu četiri momčadi izjednačenog omjera pobjeda i poraza nakon posljednjeg kola (Fenerbahče Ülker, Asvel, Cibona, Žalgiris), koš-razlika bit će presudna.

Početak utakmice nije mogao biti gori za Cibonu. U napadu je izgledalo loše, bez poena do četvrte minute, a ni obrana nije bila onakva kakvu Cibosi inače igraju, što su domaći kaznili sa šest poena Watsona i poenom manje Klimavičiusa u otvaranju s 13:0. Perasovićeva momčad malo je živnula ulaskom Lukše Andrića, koji je zamijenio na startu slabog Bagarića, no radilo se o neznatnom pozitivnom pomaku. Kada se u završnici prve četvrtine raspucao Marcus Brown, Žalgiris je dvaput otišao i do 16 razlike, a nakon 10 minuta na semaforu je stajalo 24:10.

Šut 4/12, četiri izgubljene lopte, bez ijedne osvojene, ukupna valorizacija momčadi -2, dok je Žalgiris bio na 36 - tim podacima iz prve četvrtine ne treba dodatak, 14 poena zaostatka bio je logičan ishod.

Početkom druge dionice Perasović je prvi put probao sa zonom, koja je dala ploda tek nakon što su domaći dvaput odmaknuli do dotad maksimalnih 17 razlike. Nakon zaostatka od 29:12, Cibosi su dvije i pol minute zadržali Žalgiris bez poena, no s obzirom da u napadu nije išlo, sve što se u tom razdoblju dogodilo bilo je smanjenje na 29:16 na ulasku u 13. minutu. Moglo je biti i bolje, Tomas i Troha promašili su trice za dodatno približavanje.

Loše minute Tomislava Zubčića protiv Šalenge u obrani i s dva nerezonska šuta u napadu ubrzo su pomogle Žalgirisu da se ponovno odvoji, sve do najvećih 20 poena prednosti, 39:19 u 17. minuti. Do kraja poluvremena Cibona je Tomasovim poenima smanjila na 39:23, no to nije ublažilo dojam o slabih prvih 20 minuta.

Početkom treće četvrtine Cibosima je konačno proradila i trica, koja je u prvom poluvremenu bila na 0/7, uz pogođene dalekometne šuteve Bogdanovića i Princa u smanjenju na 41:29. Radošević je malo kasnije zakucavanjem nakon Rozićevog promašaja doveo Perasovićevu momčad ispod 10 poena zaostatka (41:32), da bi domaćima potom pomogao Bogdanović promašajem prebrzo ispucane trice, što je na drugoj strani Brown kaznio tricom u tranziciji za 46:32 u 25. minuti.

Nakon koša i dodatnog bacanja Klimavičiusa stvari su izgledale još bolje za Žalgiris, ukupnom serijom od 8:0 za odmak do 49:32, da bi u završnici četvrtine Cibona uzastopnim tricama Tomasa i Trohe prvo smanjila na 51:40, a uoči posljednjih 10 minuta na semaforu je stajalo 54:40, za što je glavni krivac Lukša Andrić. Nakon dosuđenog prekršaja u napadu, zbog nabijanja lopte u pod dobio je tehničku pogrešku, bio mu je to peti prekršaj, a Žalgiris je to naplatio pogađanjem tri od četiri slobodna bacanja.

Prvi dio završne dionice pripao je domaćima, koji su uz trice Browna i Kalnietisa i četiri Watsonova poena pod košem u 34. minuti stigli blizu maksimalne prednosti (64:46). No, do kraja su stvari ipak krenule u Ciboninom smjeru.

Watsonova ozljeda zbog koje je prijevremeno okončao utakmicu i peta osobna Mirze Begića ostavili su Ramunasa Butautasa bez puno opcija pod obručem. Žalgirisov trener je u završnici susreta s nižom postavom praktički bio prisiljen igrati zonu, što je Cibona ponajprije iskoristila s nekoliko skokova u napadu i tricama Tomasa i Zubčića u posljednje dvije minute za smanjenje na konačnih sedam poena minusa.

Koliku će težinu imati ovaj poraz još nije poznato, stvari će biti jasnije kasnije večeras nakon ogleda Asvela i Barcelone, no kako god ispalo, šteta da se dogodio. Niti Žalgiris nije briljirao, Cibosi su svojim pogreškama dosta pomogli domaćoj momčadi.

"Zelene" iz Kaunasa je s 20 poena i četiri asistencije vodio 35-godišnji Brown. Klimavičius je dodao 12 poena i osam skokova, Šalenga 11 poena, sedam skokova i četiri asistencije, a Watson 10 poena i osam skokova.

Najefikasniji Cibonin igrač je, kao i obično, bio Marko Tomas (18 poena, šut 5/12), dok su se Princ i Rozić pridružili s po 11 poena.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Montepaschi Siena101:58Fenerbahçe
Žalgiris68:61Cibona
ASVEL Lyon-Villeurbanne64:90Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Montepaschi Siena101:58Fenerbahçe
Žalgiris68:61Cibona
ASVEL Lyon-Villeurbanne64:90Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH07.01.2010. u 20:44
    Još je na kraju dobro završilo kako je to izgledalo na poluvremenu. Mislio sam da bi Cibona mogla imati nekakve šanse ali ova utakmica govori da sam precijenio njihove mogućnosti.
    ALGHAZANTH