Zimski sportovi

"Frustriran sam slalomskim odustajanjima"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 11.01.2010.
"Frustriran sam slalomskim odustajanjima"
Foto: Kristijan Komarica

Američki skijaš Ted Ligety priznao je kako ga deprimira konstantno odustajanje u vožnjama slaloma, a posebice stoga što osjeća da je sposoban za puno više...

Ted Ligety odličan je veleslalomaš, još bolji kombinatorac, a u posljednje vrijeme sjajne vožnje prezentira i u brzim disciplinama. No, još uvijek se prilično muči u slalomu. Ove sezone je u četiri utrke tek na otvaranju u finskom Leviju stigao do cilja, završio je 18.

"Nevjerojatno me frustrira nemogućnost završavanja slalomskih utrka", rekao je za The Denver Post. "Osjećam da dobro skijam, no čak i kada se potpuno približim cilju nešto pođe po zlu. Više čak nisam ni ljut, jednostavno deprimiran."

No, slalom je, priznaje, takva disciplina. Jednako velike pogreške radio je u paradnoj disciplini - veleslalomu - no veći razmak među vratima omogućuje mu da u golemom broju takvih slučajeva ostane na stazi.

"Pokušavam skijati po najbržoj, idealnoj liniji - što je moguće bliže vratima. No, u takvom je skijanju rizik haklanja kolca najveći, dok obratna strategija udaljavanja od vrata znači mnogo sporiju vožnju."

Ne čudi stoga što najveću konkurenciju u Svjetskome kupu već tradicionalno imaju slalomaši. "Najbolja vožnja i odustajanje mjere se u milimetrima. Možete voziti naprosto perfektno, po najidealnijoj liniji i ipak naići na hrpicu snijega i odustati."

Priznao je kako je svjestan svojih mogućnosti, no trenutačno jednostavno ima problema sa "spajanjem vožnji". "Osjećam da vrlo skoro mogu odraditi dvije dobre, redane slalomske vožnje. Nadam se da to čuvam za velike utrke, Olimpijske igre u veljači. Znam da ću u Kanadi imati veliki potencijal."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!