Zimski sportovi

Janka pobjednik Wengena, Hrvatima bodovi!

Antonija Pavlić • subota, 16.01.2010.
Janka pobjednik Wengena, Hrvatima bodovi!
Foto: EPA

Carlo Janka pobjednik je 80. spusta Svjetskoga kupa održanog u Wengenu. 23-godišnji Švicarac stazu Lauberhorn prošao je u vremenu 2:32.23, a najbrža vremena uz njega su ostvarili Kanađanin Manuel Osborne-Paradis, te Marko Buechel. Ivica Kostelić sa zaostatkom od 2.78 ostvario je 20. vrijeme, a Natko Zrnčić-Dim 26. mjestom upotpunio prvo dvostruko hrvatsko osvajanje bodova u Wengenu!

Osamdeseto izdanje najstarije i najduže utrke Svjetskoga kupa pripalo je Carlu Janki. 4.455 metara staze Lauberhorn 23-godišnji je Švicarac prošao u vremenu 2:32.23 i tako postao jedan od najmlađih pobjednika ove legendarne utrke, preuzevši i vrh poretka Svjetskoga kupa od Benjamina Raicha.

Šestu pobjedu u Svjetskom kupu Janka je ostvario prvenstveno odličnim prolaskom Kernen-S zavoja i Wasserstationa, te najvećim brzinama s kojima je ušao u Haneggschus. Pred drugoplasiranim Kanađaninom Manuelom Osbornom-Paradisom, koji je na Lauberhornu jednom već stao na postolje, upisavši treće mjesto 2008, na koncu je akumulirao 66 stotinki sekunde prednosti.

Treće mjesto pripalo je lihtenštajnskom veteranu Marcu Buechelu. 39-godišnji specijalist za brzinu do postolja je na najpoznatijoj stazi Svjetskoga kupa stigao u šestom pokušaju, najbolji rezultat do sada ubilježivši 2007, kada je bio peti.

Četvrto mjesto zauzeo je prošle godine trećeplasirani Werner Heel, peti je završio domaći adut Didier Cuche, a vrijeme 2:33.09 podijelio je sa Slovencem Andrejom Jermanom.

Branitelj prošlosezonskog naslova Didier Defago plasirao se na sedmu poziciju, a drugi Talijan u poretku postao je Peter Fill na osmom mjestu. Prvi Austrijanci, pomalo razočaravajuće, smjestili su se na deveto i deseto mjesto. Klaus Kroell i Georg Streitberger donekle su obranili čast najtrofejnije zemlje u dugogodišnjoj Wengenovoj povijesti, a potonji je i izjednačio najbolji rezultat karijere na ovoj stazi.

Jučerašnji superkombinacijski pobjednik Bode Miller plasirao bi se na postolje, vrlo vjerojatno na treće mjesto, no pao je u posljednjem, S zavoju, na istome mjestu i na gotovo identičan način na koji je prigodu za odličan plasman jučer izgubio Natko Zrnčić-Dim. Relativno slabe rezultate, za svoju reputaciju, ostvarili su Aksel Lund Svindal, koji je doskijao do 15. pozicije, te Michael Walchhofer, koji je završio 16.

Ivica Kostelić solidno se spustio niz Lauberhorn sa startnim brojem 31 i upisao 20. najbrže vrijeme, 2.78 stotinki sporije od Janke. Nikada Ivica nije bio brži u pravoj, spustaškoj utrci u Wengenu, najbolji rezultat do sada mu je bilo 24. mjesto. Natko Zrnčić-Dim zauzeo je 26. mjesto i također se izborio za bodove, po prvi puta u karijeri u Wengenu, upotpunivši premijerno dvostruko hrvatsko osvajanje bodova na najtežoj stazi na svijetu.

Svjetski kup, Wengen, spust:
1. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) 2:32.23
2. Manuel Osborne-Paradis (Kanada, ROSSIGNOL) +0.66
3. Marco Bucehel (Lihtenštajn, HEAD) +0.82
4. Werner Heel (Italija, ROSSIGNOL) +0.83
5. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +0.86
5. Andrej Jerman (Slovenija, STOECKLI) +0.86
7. Didier Defago (Švicarska, ROSSIGNOL) +1.38
8. Peter Fill (Italija, ATOMIC) +1.47
9. Klaus Kroell (Austrija, SALOMON) +1.60
10. Georg Streiberg (Austrija, FISCHER) +1.63
...
20. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +2.78
...
26. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska, ATOMIC) +3.08

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2010. u 18:45
    2 Hrvata osvojila bodove na spustu u Wengenu, prije 10 godina to bi bila znanstvena fantastika.
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH16.01.2010. u 14:49
    Miller je stvarno jednostavan, ili je pobjeda ili pad na stazi.
    ALGHAZANTH