Nogomet

Napad obilježio prvi krug

Antonija Pavlić • subota, 23.01.2010.
Napad obilježio prvi krug
Foto: EPA

Prvi krug Afričkog kupa nacija nije ponudio veća iznenađenja. Mnoge su velike ekipe podbacile u prezentacijama (Kamerun, Nigerija, Obala Bjelokosti), no četvrtfinale 27. izdanja prvenstva afričkog kontinenta od velikih "zvjerki" neće vidjeti tek Tunižani...

Dva tjedna natjecanja na Afričkom kupu nacija su iza nas, 27. prvenstvo država Crnog kontinenta u nedjelju se nastavlja četvrtfinalnim ogledima.

Dosadašnji dio turnira u Angoli najviše je obilježio događaj koji se zapravo zbio - prije samog početka odigravanja susreta. U terorističkom napadu na reprezentaciju Togoa u Cabindi su poginule tri osobe, a među njima i pomoćnik trenera Amalete Abalo. Zbog tog su stravičnog događaja Togoanci na koncu, nakon mnogo premišljanja, odustali od natjecanja.

No, sigurnosne su snage tijekom prvog kruga Kupa nacija svoj posao radile gotovo besprijekorno, potvrđujući tako riječi onih koji su tvrdili da je eskapada u Cabindi bila tek izolirani slučaj. Sada nam ostaje tek vidjeti kako će svoj posao obaviti do kraja natjecanja.

Sam turnir otvoren je na najbolji mogući način. Spektakularnu utakmicu priredile su momčadi domaćina, Angole i Malija, a potonji zabilježili jedan od najupečatljivijih povrataka u povijesti nogometne igre.

Angola je, naime, sve do 75. minute vodila s velikih 4:0, no Malijci su baš tada odlučili započeti s projekcijom filma "Povratak stoljeća" i u sljedećih su 15 minuta poentirali čak četiri puta - dovoljno za potpuno šokantno osvajanje boda.

Ništa manje uzbudljivo nije otvoren ni naredni natjecateljski dan. 99. momčad svijeta prema Fifinoj ljestvici, Malavi, s 3:0 ponizio je Angolu, a Egipat poslije punih 47 godina s 3:1 svladao jedne od konkurenata za naslov, Nigerijce! Kolo iznenađenja upotpunio je Gabon, 1:0 pobjedom nad, prema Fifi, najboljom afričkom momčadi, Kamerunom.

Veoma zanimljiv bio je nastup mozambikanskog braniča Daria Khana. Njegova se reprezentacija nije plasirala u četvrtfinale, no on će turnir željeti što prije zaboraviti iz nekih potpuno drugih razloga. U prve dvije utakmice, protiv Benina i Egipta, nesretni je branič, naime, čak dva puta poentirao u vlastitu mrežu. Sličnu situaciju imao je i vratar Zambije Kennedy Mweene, no on se ipak u kasnijim ispitima uspio iskupiti i Zambija je na koncu izborila prolaz dalje.

Pored Egipta, koji se kao branitelj naslova vrlo brzo profilirao u najvećeg izglednika za novu titulu, oduševile su neke svijetu gotovo nepoznate reprezentacije. Tako smo, primjerice, zapamtili Mali, Malavi, Zambiju, Benin, Angolu i Mozambik, koje su usprkos ispadanju u prvom krugu "velikanima" poput Obale Bjelokosti, Kameruna, Gane i Tunisa itekako pokazali zube i upozorili ih da se u sljedećim godinama neće tek tako "šetati" pored njih.

Najzanimljiviji ogled u četvrtfinalu bit će onaj šesterostrukih prvaka ovoga natjecanja Egipta i Kameruna. Osim njih u nedjelju će se susreti Angola i Gana, te Obala Bjelokosti i Alžir, a u ponedjeljak će na teren izaći Zambija i Nigerija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!