Nogomet

El Loco otišao u povijest

Maja Giljanović • ponedjeljak, 25.01.2010.
El Loco otišao u povijest
Foto: Sandro Donda

Oproštajnom utakmicom u Medellinu legendarni Rene Higuita, proslavljen tzv. škorpionom usred Wembleyja, napokon je, u 43. godini, "objesio kopačke o klin".

Rene Higuita odigrao je u nedjelju u Medellinu svoju posljednju službenu utakmicu. 43-godišnjak je istrčao u majici Atletico Nacionala u kojem je postao višestruki prvak Kolumbije i pobjednik Cope Libertadores (1989.) i objavio definitivan kraj: "Prošli sam put popustio, ali ovog puta je to to. Tijelo više ne sluša, a i obitelj bi da im se u potpunosti posvetim".

Riječ danu obitelji pogazio je 2007. kad je u dobi u petom desetljeću potpisao za venecuelanski Guaros de Laru, u siječnju 2008. je prešao u kolumbijskog drugoligaša Deportivo Rionegro, a pola godine poslije u prvoligaški Deportivo Pereira. U ova je tri kluba odigrao 50-tak utakmica (12 u Prvoj ligi) i postigao 12 golova (5 u Deportivo Pereiri).

Vrsni je strijelac u karijeri dugoj četvrt stoljeća (debitirao je kao 19-godišnjak u Millionariosima 1985.) postigao ukupno 41 gol (8 u reprezentaciji za koju je nastupio 68 puta) i treći je na popisu najboljih golgetera među golmanima svih vremena (iza 86 Cenija i 62 Chilaverta).

Kolumbijac je izmislio tzv. škorpion, obranu koja ga je proslavila na prijateljskoj utakmici na Wembleyju protiv Engleske 1995. godine, ali upamćen će ostati i po kiksu sa Svjetskog prvenstva 1990. kad je, u pokušaju da izdribla Rogera Millu, izgubio loptu, Milla je dao gol i Kamerun je izborio četvrtfinale SP-a.

Higuita je 2004. pao i na doping-testu jer je sa svojim odličnim prijateljem Diegom Maradonom (izborniku Argentine je i nastupio na oproštajnoj utakmici 2001.) dijelio strast i prema kokainu, a završio je i u zatvoru zbog umiješanosti u otmicu po nalogu narko-bossa Pabla Escobara.

El Locu su se poklonili među ostalima i Carlos Valderrama i Faustino Asprilla, Higuita je u emocijama nabijenom govoru zaključio: "Čudan je ovo osjećaj, uzbuđen sam zbog početka novog života, ali i tužan jer napuštam nogomet koji mi je bio sav moj život otkad znam za sebe".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!