Rukomet

Červar: "Jači od nas gledat će nam u leđa"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 26.01.2010.
Červar: "Jači od nas gledat će nam u leđa"
Foto: Davor Sajko

”Zadovoljan sam” - to je bio glavni motiv Červarovog izlaganja nakon tijesne pobjede protiv domaćina prvenstva, Austrije. Izbornik je naglasio kako Hrvatska ovdje nije u najjačem sastavu, kako puno igraju mladi igrači i kako je zbog toga i sve do sada ostvareno uspjeh...

Iako igra Hrvatske protiv Austrije, a vjerojatno ni njegovi potezi tijekom utakmice, nisu pretjerano oduševili ljubitelje rukometa u Hrvatskoj, Lino Červar dovoljno je toga prošao da zna kako je jedino važan – konačni rezultat.

Izbornik je i u pripremi utakmice naglašavao da nije lako igrati protiv domaćina prvenstva, pokazalo se to točnim predviđanjem: ”Čestitam Austriji na borbenoj igri. U prvom dijelu smo kod 11:5 imali utakmicu u rukama, ali smo izgubili koncentraciju i nismo iskoristili čiste šanse. Zbog toga nam je bilo teže u drugom poluvremenu jer nam se protivnik približio. Mislim da smo zasluženo pobijedili i na tome čestitam svojim igračima. Bila je dobra, čvrsta utakmica u kojoj su naši mladi igrači mogli odrasti”

Nakon kritika koje mu je uputio izbornik nakon prošle utakmice, odlično je reagirao Ivan Čupić, strijelac niza važnih pogodaka u drugom dijelu, na kraju proglašen i igračem utakmice:

”Očekivali smo teško utakmicu, znali smo da je domaćin maksimalno motiviran i da se bacaju na glavu pred domaćom publikom. Imali smo dobro otvaranje utakmice i šteta što nismo pobjegli, nego su nas stigli do poluvremena. U drugom dijelu se igralo gol za gol, a mi smo u tome iskusni i mislim da smo zasluženo pobijedili.”

Islanđanin na klupi Austrije, Dagur Sigurdsson, imao je neočekivano puno problema sa samokontrolom za čovjeka iz sjevernih zemalja, no odluke sudaca u potpunosti su ga izbacile iz takta; na kraju su i suci morali izbaciti njega zbog nedoličnog ponašanja, prežestokog prigovaranja, udaranja u reklame, svađanja s bilo kime tko mu se našao na putu.

Interesantno, u službenom dijelu konferencije za novinare Islanđanin suce nije ni spomenuo: ”Moram čestitati Hrvatskoj na pobjedi. Ovo je bila naša najbolja utakmica na turniru, vjerojatno najbolja utakmica u povijesti austrijskog rukometa. Jasno, radili smo i neke pogreške, no igrači su dali sve od sebe i žalosno je da nismo uzeli barem bod. Moramo se koncentrirati na Rusiju, to će za nas biti poput finala.”

Sa Sigurdssonom je stigao i vratar Nikola Marinović koji je skupio 13 obrana na 39 udaraca Kauboja: ”Navijači su bili odlični, to nas je motiviralo da pokažemo kako natjecanje još nije gotovo za nas. Pokušat ćemo u posljednjoj utakmici doći do još dva boda protiv Rusije.”

Hrvatski novinari su nakon službenog dijela izvukli iz Červara malo više. Izbornik je bio najbolje volje do sada, šalio se i zračio, konstatiravši da je vrlo zadovoljan odigranom utakmicom:

”Dobro smo u početku reagirali na njihovu agresivnu obranu, ali promašili smo previše čistih šansi. Domaćin se približio, uz huk s tribina više nije bilo lagano. Da, dosta smo se mučili, ali igralo je puno mladih igrača i možemo biti zadovoljni kako su oni odigrali.”

Červar je unaprijed odgovorio onima koji namjeravaju pretjerano secirati (i kritizirati) igru Hrvatske protiv Austrije: ”Mi igramo praktički bez vanjske linije, osim Balića. Imam zapravo rezervne igrače, kod nas su u prvoj postavi, a u klubovima ne igraju. A mi imamo pet utakmica bez poraza, to je za svaku pohvalu.”

Nije Červar zatvarao oči pred onim lošim, ali je to gurnuo u stranu: ”Jasno da nije bilo dobro što smo primili dva gola s dva igrača više, ali nije to sada bitno u ukupnoj slici. Moramo ispraviti nedostatke… Ali znate, ako ste hrabri, možete napisati da je recimo tada jedan Balić kiksao.”

Za Čarapinu je također izbornik imao nekoliko savjeta: ”On je malo preemotivan, htio bi puno toga napraviti odjednom. Golman mora biti premazan svim mastima, pogledajte što Ege recimo radi i kako brani.”

Červar je pohvalio Duvnjaka i za kraj još jednom naglasio: ”Ima tu 16 jakih repki i ostat će iza nas neke reprezentacije koje su jače od nas, što znači da mi već do sada nismo razočarali. Idemo utakmicu po utakmicu, što znači da nam sada slijede Danci. Uzmite vi Narcissea i Karabatića Francuzima, pa ćemo vidjeti kako će im biti. Tako je nama s Lackovićem i Valčićem. No, mi s ovom igrom možemo ozbiljno igrati s Dancima…”

Saznat ćemo u četvrtak…

Euro 2010. - Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija30:38Island
Austrija23:26Hrvatska
Norveška23:24Danska
1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2010. - Skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija30:38Island
Austrija23:26Hrvatska
Norveška23:24Danska
1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2010. u 08:05
    sporo se vraćamo kada damo gol, i sporo idemo naprijed kada dobijemo gol - Austrijanci su nam to prodali par puta u ovoj zadnjoj utakmici.  To bi trebalo popraviti, nakon što se ostavi Kopljara na klupi....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2010. u 00:19
    Lino je zakon i dečki su zakon!! Jedni drže druge,on njih i oni njega to je kompaktna cjelina.. Uvjek uvodi on neke novitete i drugi treneri (npr u cjenjenoj Njemačkoj ligi) to kopiraju i primjenjuju..ZAŠTO!! Možda zato jer ludi Lino nema pojma o rukometu!!? Treba imati jaja i staviti Gojuna i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.01.2010. u 00:10
    nisam siguran al mislim da je buntic u igru ušao tek u 40 min..pa mislim stvarno onaj panj od onog kopljara ko da nema volje ni zelje da nesto odigra...takva vucibatina se rijetko viđa..sta to červar vidi u njemu to sam dragi Bog zna! za neizgubit od danaca nam treba pravi Alilović i njeg.15... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.01.2010. u 23:57
    ništa mu ne zamjeram, osim forsiranja očito nesposobnog Kopljara. i drago mi je da je prestao spominjati suce :)
    Obrisan korisnik
  • Dropshotski26.01.2010. u 23:44
    Recite što hoćete - čovjek je rekao istinu. Skoro svi bi da igramo sa starom postavom i da nam se mladi igrači magično aklimatiziraju na igru na najvećim natjecanjima. E pa ne može se napravit omlet bez razbijanja jaja. U ovoj zemlji veći dio ljudi su manijaci svoje vrste - ali to je valjda ta... [više na forumu]
    Dropshotski