Zimski sportovi

"Ne volim poraze i nikada nisam opuštena"

Antonija Pavlić • srijeda, 27.01.2010.
"Ne volim poraze i nikada nisam opuštena"
Foto: Kristijan Komarica

Najbolja svjetska skijašica Lindsey Vonn pokušala je objasniti zašto je toliko dominantna u brzim disciplinama ove, ali i, praktički, posljednje dvije sezone. Uz supruga Thomasa i ostatak ekipe koja ju svakodnevno prati kao ključne faktore istaknula je i samopouzdanje, te mogućnost skijanja "najboljom linijom".

Najbolja američka i svjetska skijašica Lindsey Vonn apsolutno je dominantna u brzim utrkama u posljednjih nekoliko sezona, a posebnu superiornost manifestira ove godine. U čemu je tajna njenog uspjeha, pitali ste se? 25-godišnja Amerikanka pokušala je odgovoriti na to pitanje...

"Definitivno osjećam da sam u brzim disciplinama u naletu. Pružam prezentacije na visokoj razini, napredujem, fokusirana sam i uspijevam ispunjavati zacrtane ciljeve", rekla je pobjednica svih pet ovosezonskih spustaških utrka, dvaput slavljenica u superveleslalomu, te jednom druga i treća.

"Vjerujem kako je to rezultat kombinacije samopouzdanja i saznanja o tome što moram točno činiti. U superveleslalomu, primjerice, znam da konstantno moram biti agresivna, ali i pametna. Postoje dijelovi staza na kojima se može napasti, ali i oni na kojima morate biti veoma oprezni. Takav način skijanja uvijek je davao savršen balans. Slična situacija je i u spustu. Nikada se u startnoj kućici ne preispitujem mogu li pobijediti; svjesna sam da je sve što moram izaći na stazu i odraditi svoju vožnju", pokušala je objasniti.

Njezina životna filozofija i misao vodilja uvijek je bila: Nema predaje! "Na startu uvijek osjećam imperativ. Znam da moram dati najbolje od sebe i to mi kroz tekuću sezonu mnogo pomaže. Ne volim poraze i nikada se ne mogu opustiti. Svjesna sam da moram skijati brzo, jer će me u suprotnom netko pobijediti. Pokušavam biti borac u svakoj prigodi, svaki dan naporno trenirati."

Važan faktor u svim njenim dosadašnjim nastupima bila je i fantastična ekipa koja ju okružuje. Posebice se među njima ističe suprug Thomas Vonn, negdašnji profesionalni skijaš i član olimpijske reprezentacije SAD-a 2002. godine.

"Svi članovi ekipe pružaju mi mnogo pomoći, no najviše ipak moj suprug Thomas. Nevjerojatna je količina pomoći koju dobijem od njega - konzultacije, ohrabrenja, savjeti... U većini utrka, posebice u superG-u, zajedno pregledavamo stazu i tek nakon što odredimo taktiku obraćamo se trenerima. Nakon toga pogledamo i vožnje nekoliko prvih skijašica, pokušavamo otkriti nepoznate ili nedovoljno istražene dijelove i prema tome prilagođavati plan utrke", otkrila je.

"Isto se tako, uz servisera Heinza Haemmerlea, brine za skije i svu ostalu opremu, i njih su dvojica umnogome zaslužni za svu moju brzinu. Moram se zahvaliti i kondicijskim trenerima, masažerima i svom ostalom osoblju, koje se svakim danom trudi život mi učiniti manje stresnim. Sve što radim, uz njih radim mnogo lakše", zaključila je najbolja svjetska skijašica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani27.01.2010. u 02:22
    Lindsay je fenomenalna skijašica i prekrasna žena!
    Bogomdani