Zimski sportovi

Austrija dominantna u Svjetskom kupu

Antonija Pavlić • srijeda, 27.01.2010.
Austrija dominantna u Svjetskom kupu

Najuspješnija zemlja dosadašnjeg dijela natjecanja Svjetskoga kupa je Austrija. Premda prvi puta nakon 18 godina na Olimpijske igre odlazi bez spustaške pobjede, "naskijaškija" zemlja svijeta dominira u gotovo svim disciplinama skijaša, dok je primat izgubila tek u ženskoj konkurenciji - slalomu, superveleslalomu i spustu...

Deset utrka prije konca sezone, računajući i momčadsko takmičenje u Garmisch-Partenkirchenu, u redoslijedu najuspješnijih država Svjetskoga skijaškog kupa na prvom se mjestu ponosno kočoperi Austrija. Najskijaškija zemlja na svijetu, usprkos tome, nije zadovoljna svojim dosadašnjim učinkom, najviše jadikujući zbog sve češćeg propuštanja pobjeda u spustu (poslije 18 godina na olimpijske igre otputovat će bez spustaške pobjede u sezoni).

U skijaškom cirkusu Austrijanci imaju najviše predstavnika - njih čak 35, a s dvoje manje slijede ih Italija i Francuska. U dosadašnjih 48 utrka pobijedili su 11 puta, 34 puta bili na pobjedničkom postolju i ukupno akumulirali 6235 bodova. Drugo mjesto zauzima Švicarska s 26 vozača, 9 pobjeda, 23 Top 3 plasmana i 4926 bodova, prije Italije, Francuske, SAD-a , Njemačke, Švedske, Kanade, Slovenije, i Norveške, te na 11. mjestu konačno - Hrvatske.

U kombinezonima s crveno-bijelim kockicama nastupaju Ivica Kostelić, Natko Zrnčić-Dim, Ivan Ratkić, Dalibor Šamšal, Danko Marinelli, Ana Jelušić, Nika Fleiss, Sofija Novoselić, Matea Ferk i Tea Palić, a sakupili smo dvije pobjede, pet Top 3 plasmana, te 996 bodova. S gotovo 300 bodova iza nas kaskaju Finska i Češka, a još dalje su Lihtenštajn, Velika Britanija, Japan...

U pojedinačnoj konkurenciji skijašica situacija je, pak, nešto drukčija. Kolonu, na krilima Marije Riesch, predvodi Njemačka, slijede Austrija i Francuska, a tek potom Sjedinjene Američke Države, za koje je svih osam upisanih pobjeda postigla Lindsey Vonn. Hrvatska drži 12. mjesto s nijednim plasmanom u najboljih pet, te sa 166 osvojenih bodova, samo 1 %.

Vrh poretka skijaša drže Austrijanci, s pet pobjeda i 19 plasmana na postolje, ispred Švicarske, Italije, Francuske, Kanade, SAD-a, Norveške i Švedske. Na odlično 9. mjesto pozicionirala se Hrvatska, s dvije pobjede Ivice Kostelića, pet plasmana u najbolja tri i 760 prikupljenih poena. Najbolje pozicije, očekivano, zauzimamo u slalomu (7. mjesto) i kombinaciji, a u oba poretka najbolji su pogađate - Austrijanci.

Zanimljivo je proučiti i poredak proizvođača opreme. Najviše pobjeda sakupio je Head (Lindsey Vonn, Maria Riesch, Didier Cuche, Silvan Zurbriggen, Bode Miller), no prvo mjesto s 21 % osvojenih bodova ipak drži austrijski Atomic. S 40 vozača ostvarili su 12 pobjeda i 38 pobjedničkih postolja, što je manje od Heada, no zato su akumulirali više bodova - 7125 naspram 6627.

Treće mjesto zauzima proizvođač s najviše "zaposlenika" - Rossignol. Čak 52 sportaša natječu se na skijama i s opremom ovog francuskog diva, no ostvarili su tek četiri pobjede i 20 postolja. Slijedi Fischer, čija je glavna vedeta Ivica Kostelić, a iza njih Salomon, Voelkl, Stoeckli, Dynastar, Nordica, Blizzard i Hart.

U muškoj konkurenciji također vodi Atomic, a slijede ga Rossignol i Head, dok potonji, zato, uvjerljivo vodi u natjecanjima skijašica (27 % bodova), ispred Rossignola i Voelkla, a tek potom Atomica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!