Rukomet

Rapsodija u Beču

Ivor Krapac • petak, 29.01.2010.
Rapsodija u Beču
Foto: Davor Sajko

Ovog puta nije bilo trganja živaca ili straha kako će stvar ispasti - hrvatski rukometaši su se u odlučujućoj utakmici za polufinale još jednog velikog natjecanja pobrinuli da ih gledamo mirnije, ostavljajući Dance bez veće šanse. Posljednji dan drugog kruga donio je sreću i Islanđanima i Francuzima, dok su Poljaci ionako bili mirni još nakon prošlog kola...

Iako će se igrati i utakmica za peto mjesto, sva svjetla pozornice će do kraja tjedna biti usmjerena na one najbolje, kvartet koji je ostao u borbi za medalje. Kauboji su se na svoj način pobrinuli da raspodjela odličja ne prođe bez da oni tu imaju što za reći - po logici stvari, bilo je za očekivati da bi protiv Danske moglo biti najteže, radilo se o utakmici u kojoj je poraz odnosio sve, no i ovog puta pokazalo se da je ova momčad... Izvanredna je možda najbolja riječ.

"Dajte nam Dance da se igramo" krenulo je od prve minute, branitelji naslova brzo su se našli u nevoljama, a u najboljem izdanju na ovom EP-u, Hrvatska im više nije dopustila da se vrate. Ovacije s tribina trajale su kroz cijelu utakmicu, naravno, i nakon završetka, kada se slavilo polufinale u kojem slijede Poljaci.

Na svu sreću, hrvatske reprezentativce, za razliku od recimo mene, nisu zahvatili nelagoda ili apatija kada se nekoliko sati ranije dogodila islandska pobjeda nad Norvežanima u kojoj su norveški rukometaši na trenutke bili najveći neprijatelji sami sebi. Dosta je teško shvatiti pogreške koje su im se događale, no valjda i to ima neke veze s pritiskom - kako su izgledali, njih je očito potpuno uništio.

I tako, dok su neki, recimo ja, možda i bili u strahu, kladim se u ne znam što da su hrvatski reprezentativci s radošću prihvatili vijest da Norveška nije pobijedila i da ih navečer čeka utakmica u kojoj igraju za nešto. Ako treba težim putem, može i težim putem, a sve što se ranije događalo zapravo više nije ni bitno.

Uz Lina Červara i njegove izabranike, slave i Islanđani, a iz susjedne skupine, u Innsbrucku, i Francuzi, koji su se u polufinalu pridružili otprije sigurnim Poljacima. Španjolska je prvo zadržala izglede za prolaz utrpavši čak 40 golova Slovencima, da bi Francuska u posljednjoj utakmici večeri, slično Hrvatskoj, pokazala pobjednički karakter i osigurala polufinale s 29:24 protiv Poljske.

Hrvatska i Francuska, ili Francuska i Hrvatska - dvije najbolje reprezentacije svijeta? Recentna povijest reći će "da", a što će reći ovo natjecanje, vidjet ćemo u subotu u polufinalu. Ne bude li promjene rasporeda, prvi će na redu biti Francuzi i Islanđani, u 14 sati, dok će u 16:30 o drugom finalistu odlučivati Hrvatska i Poljska.

Svima ostalima - više sreće i uspjeha drugi put. Da parafraziram Lina Červara otprije neki dan, puno jakih je u Austriji ostalo iza nas, pogotovo nakon četvrtka.

Igrač dana

Mirko Alilović (Hrvatska) Najzrelije Alilovićevo natjecanje u reprezentativnom dresu, bez puno oscilacija, nastavljeno je odličnom predstavom protiv Danske. Mirko je skidao udarce sa svih pozicija, a posebno vrijedi što je Dancima oduzeo golove s krila, što se, kako je nakon utakmice rekao njihov izbornik Ulrik Wilbek, inače ne događa. Završio je s 18 obrana uz uspješnost od visokih 45 %.

Izjava dana

Ivano Balić (Hrvatska) Majstor je opet raspoložen i na terenu i u izjavama nakon utakmice: "Strgani smo svi; mislim da smo odigrali nelošu utakmicu. Na trenutke smo igrali bolje, na trenutke lošije, ali obrana je uglavnom bila odlična, a napad strpljiv. Naravno, uvijek se može bolje, ali bome i gore. Očekivao sam da ćemo danas odigrati najbolju utakmicu i točno to smo i napravili. Svaka čast svima, sad smo u polufinalu što mislim da je potpuno zasluženo."

Pogodak dana

Denis Buntić (Hrvatska) Sredinom drugog poluvremena Buntić se očito baš jako naljutio na Kaspera Hvidta. Serija projektila hrvatskog desnog vanjskog u mrežu iskusnog danskog vratara vodila je Kauboje do šest pogodaka prednosti, a od nekoliko lijepih pogodaka, nekako je najljepši onaj za 21:15 u 45. minuti, kada je Duvnjak navukao obranu prema sebi, vratio loptu na šut, a Buntićevu bombu Hvidt možda čak nije ni vidio - zaustaviti je sigurno nije mogao.

Utakmica dana

Hrvatska - Danska 27:23 Ivano Balić rekao je sve, Hrvatska je odigrala nelošu utakmicu.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!