Rukomet

Goluža: "Poljaci su favoriti"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • petak, 29.01.2010.
Goluža: "Poljaci su favoriti"
Foto: Davor Sajko

Dan nakon velike pobjede nad Danskom, a samo dan prije polufinalne utakmice s Poljskom, pred novinare su u Beču došli igrači Igor Vori i Jakov Gojun "pojačani" pomoćnim trenerom Slavkom Golužom koji je pritisak favorita pokušao prebaciti na Poljake...

Trener hrvatske reprezentacije, Slavko Goluža, analizirao je umjesto Červara nastup protiv Danske:  ”Bilo je jako dobro, igrači su na terenu radili sve što smo se dogovorili i smatram kako nam je to bila jedna od naših najboljih utakmica. Ušli smo jako dobro, posebno u obrani, a iz toga sve ostalo izlazi, između ostaloga i Mirkove obrane. U prvom dijelu smo dobili nekoliko nepotrebnih isključenja da bi u nastavku i dalje nastavili dobro i - svaka čast dečkima i navijačima. Tempirali smo formu i kada je bilo najpotrebnije - odigrali kako treba.”

Kapetan hrvatske reprezentacije, Igor Vori, odigrao je najbolju utakmicu do sada na turniru: ”Jučerašnja utakmica, obzirom na sve dosad, je izgledala briljantno prije svega jer smo 60 minuta igrali pametno. Prvih 15 minuta smo "peglali" i praktički se tukli u obrani što nije stil naše igre, ali je bio jedini način za doći do pobjede protiv Danske. Također, imali smo sjajan protok lopte u napadu što dosad nije bilo tako. Buntić je bio sjajan, krila također i super je bilo što nismo razbranili Kaspera koji nas je često znao uništiti.”

Vezane vijesti

I Jakov Gojun odigrao je jednu  veliku utakmicu u obrani: ”Još uvijek sam u šoku i jednostavno ne znam što bih rekao. Od prve minute smo pokazali da smo gazde na terenu i da želimo pobjedu više nego Danci što je rezultiralo vodstvom već na odmoru. Pred onako divnom publikom bio je gušt igrati i zadržati vodstvo. Prvi cilj smo napravili, ali još nismo gotovi; spremamo se za Poljake i idemo korak po korak.”

Igor Vori već je nekoliko puta rekao kako neće komentirati mogući odlazak Line Červara: "Ne želim to komentirati; nisam htio prije utakmice i neću niti poslije. Došli smo svi ovdje s jednim ciljem koji smo zasad uspjeli napraviti, a što je on rekao i odlazi li ili ne - to će on odlučiti. Meni je glavni motiv bila izjava njihova trenera koji je rekao kako igramo loše cijeli turnir, a posebno u obrani; meni je to bio najveći motiv protiv Danske, a ne mogući Červarov odlazak."

Dancima Hrvati nisu jasni

Danske novinare zanimalo je da li je, i zašto, hrvatski izbornik Lino Červar žestoko psovao nekoga na tribinama poslije utakmice; po njihovom dojmu, to je bilo upućeno danskim navijačima.

Kako izbornika nije bilo na konferenciji za novinare, politički korektno probao je odgovoriti glasnogovornik HRS-a Zlatko Škrinjar izjavivši kako to sigurno nije bilo upućeno Dancima, već izraz Červarovih emocija nakon nekoliko teških dana.

Ipak, Danci nisu odustajali, njima je bilo potpuno nepojmljivo da bi se jedan izbornik tako ponašao, pa su inzistirali na objašnjenju. Škrinjar im je obećao Červarovu izjavu nakon polufinalne utakmice, i još im nekoliko puta pokušao dati do znanja da to nije bilo upućeno Dancima. Danci, inače, zbog tog poteza očekuju i kaznu EHF-a našem izborniku...

Nakon Danske, vrijeme je za okrenuti se prema našem sljedećem protivniku, Poljskoj: "Sigurno da će to biti teška utakmica, oni se nama mogu suprotstaviti s agresivnih 6-0, a u napadu igraju brzo i pokretljivo. Bielecki je došao u pravu formu i vjerujem da će nam biti jako teško; čak bih mogao reći da su oni u ovoj utakmici favoriti. Oni nemaju što izgubiti i iako smo ih već par puta porazili - ovo će biti potpuno nova utakmica", kaže Goluža.

Naravno, naša obrana će biti ključna: "Sigurno ćemo pripremiti dvije obrane za njih, ali ako se Bieleckom uđe u šut na pravi način, a Mirko je to dosad radio, neće bit problema unatoč tome što jako brzo prenose loptu i mi ih respektiramo."

Hrvatski pivot naglasio je kako velikih iznenađenja u dvoboju s Poljskom ne može biti: ”Mi imamo respekt prema Poljacima, a isto toliko i oni prema nama. Jako se dobro poznajemo pa neće biti nepoznanica, a mislim da će dobiti svježija ekipa koja bude čišće glave. Ja se najviše bojim da ne upadnemo u njihovu mašinu, obranu 6-0 koja ima brzu tranziciju u kontru. Naša obrana, koja god da bude, ako bude na nivou - ne bi trebalo biti problema.”

Priznao je Vori da nije svjež, ne samo zbog ovog Prvenstva već cijele sezone: ” Iskreno, iscrpljen sam od svega. Šest mjeseci igram 60 minuta u Bundesligi, ali kada smo došli dotud gdje jesmo - o umoru ne razmišljam. Imam zdravstvenih problema o kojima ne volim pričati, ali idemo u boj pa što bude - bude.”

Hrvatska će morati pronaći odgovor za Szmala, do sada najboljeg vratara na prvenstvu: ”Ja mislim da je jedan od razloga za to njihova sjajna obrana. Naravno, on je super golman, ali njihova obrana prisiljava protivnike na nerezonske šuteve. Ne smijemo dozvoliti da se razbrani i da se onda razviju te njihove kontre i polukontre.”

Vori je imao vrlo jednostavno objašnjenje zašto je Hrvatska bila tako dobra protiv Danske, a mučila se s prethodnim protivnicima: ”Nema skoka; mi nikoga nismo nikad pobjeđivali 10 ili 15 razlike. Španjolska razvali protivnike i onda bude šesta, a mi smo se uvijek mučili sa svima i dobivali. Istina, imamo one crne rupe kada nam ne ide, ali protiv Danske čak niti toga nije bilo.”

Jakov Gojun preuzeo je ulogu ”ministra obrane” i protiv Danske je odradio najbolje do sada: ”Ušli smo oštro i bili nabrijani pa oni nisu mogli probiti našu zonu. Poljaci su jako kvalitetna ekipa, ali borit ćemo se do kraja i mislim da možemo dobiti.”

Červarova nova obrambena uzdanica dodala je kako želja sigurno neće biti upitna, jer se igra za finale: ”Svi ćemo poginuti, pa što bude – bude.”

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH29.01.2010. u 23:05
    U polufinalu nema favorita, znali su Poljaci odigrati i slabije utakmice a sigurno je da su protiv Španjolske odigrali najbolju. Valjda neće ponoviti takvu.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik29.01.2010. u 21:14
    Mihalj, nisu jedini kaj su dobra ekipa, pa nalete na francuze pa ih razbe... Nema smisla tarzit snagu ekipe u prijašnjim mečevima... To je skoro uv jek krivo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2010. u 19:09
    ne slazem se s goluzom da su polaci favoriti,,,dapace!
    Obrisan korisnik
  • Mihalj29.01.2010. u 18:40
    sad ili danci kuže hrvatski ili su loši gubitnici ili su imali krticu kod nas ili su čitali naše novine. poljaci su dobra ekipa al čim su naletjeli na francuze ovi ih razbili. bit će gadna tekma al dobili smo ih ovdje na svjetskom nema razloga da ih i opet ne dobijemo.sam da budemo dobri ko jučer.
    Mihalj
  • Obrisan korisnik29.01.2010. u 17:41
    Danci su pametan narod, oni razumiju sve jezike. Danci i ovo mogu prevest
    Obrisan korisnik