Košarka

Arisu poraz koji boli

Branimir Korać • utorak, 02.02.2010.
Arisu poraz koji boli
Foto: EPA

Odigrani su susreti drugog kola Topa 16 Eurokupa, a u najneizvjesnijem dvoboju pobjednik je riješen 1,5 sekundu prije kraja. Sretnik je bio Antoine Diot koji je polaganjem rastužio 4.000 Arisovih navijača...

Skupina I: Diot brži od sata

Zanimljiva utakmica odigrana je u Berlinu gdje su Alba i Joventut 40 minuta vodili veliku borbu. Bodovi su na kraju ostali u Berlinu, Alba je slavila 72:68. Ključni trenuci bili su na startu posljednje četvrtine kada je Alba izdržala nalete Joventuta i u konačnici pobjegla na 66:57 pet minuta dio kraja. U posljednjoj minuti gosti iz Badalone smanjili su i na dva poena zaostatka, ali nisu dobili pravu priliku rezultatski se vratiti u utakmicu.

Hrvati u Eurokupu

Marko Popović (Uniks) - 34 minute, 10 poena, 5 asistencija

Krešimir Lončar (Uniks) - 28 minuta, 14 poena, 2 skoka, 2 asistencije

Davor Kus (Benetton) - 38 minuta, 11 poena, 5 asistencija

Sandro Nicević (Benetton) - 27 minuta, 12 poena, 4 asistencije

Damir Markota (Bizkaia) - 4 minute, 1 skok

Marko Banić (Bizkaia) - 14 minuta, 11 poena

Blagota Sekulić s 19 poena bio je posebno raspoložen, a 16 poena dodao je Julius Jenkins. Kod Joventuta jedini dvoznamenkasti bio je Clay Tucker s 15 poena.

Drame nije nedostajalo niti u Solunu gdje je Aris ubačajem 1,5 sekundu prije kraja upisao poraz protiv Le Mansa. Francuzi su imali posljednji napad na susretu, prije njega su na minuti odmora dogovorili akciju koju je solo prodorom riješio Antoine Diot polaganjem za konačnih 72:71.

Zach Wright s 15 poena i šest skokova te Marc Salyers s 14 poena i sedam skokova vukli su Le Mans, a kod Arisa Jeremy Richardson je ubacio 19 poena uz osam skokova, a Nikos Barlos 12 poena.

Skupina J: Spahija nadmudrio Popa i Krešu

Neven Spahija pronašao je lijek za Marka Popovića, na taj način otupio napad Uniksa i slavljenički napustio Kazan. Valencia je upisala pobjedu 72:68 u susretu u kojem je cijelo vrijeme bila u prednosti te pokazala kako je domaći poraz od Hapoela bio samo trenutna slabost i trenutak nepažnje. U Kazanu domaćin niti nije imao pravu šansu, Valencia je u ključnim trenucima imala mirnu ruku s linije slobodnih bacanja i to joj je donijelo pobjedu.

Neven Spahija

Neven Spahija mogao je biti zadovoljan nakon susreta. Njegova momčad odigrala je vrlo dobru utakmicu i nja najbolji način se iskupila za neugodan startni poraz protiv Hapoela. "Ovo je velik rezultat, Uniks je odlična momčad, jedna od najjačih u Eurokupu.Nama je ovo bila posebno teška utakmica jer smo prošli tjedan izgubili dvije utakmice u kojima smo se nadali pobjedama. No vjerovao sam u svoje igrače, znao sam da imaju karakter i to su pokazali. Uspjeli su iskoristiti pruženu priliku i uzeti ovu vrlo važnu pobjedu", rekao je Spahija.

Predvodili su je Rafa Martinez s 22 poena te Nando De Colo s 13 poena i osam skokova. Kod Uniksa Terrell Lyday je ubacio 17 poena uz šest skokova, Krešimir Lončar za 28 minuta dodao je 14 poena (6/12) i dva skoka, a Marko Popović za 34 minute deset poena (2/6) i pet asistencija.

Kvalitetna igra u završnici prvog poluvremena otvorila je Hapoelu vrata na putu prema pobjedi u susretu s Galatasarayom. Turci su se nakratko raspali u drugoj četvrtini, Hapoel je to iskoristio i stvorio visoku prednost koju je u nastavku susreta bez većih problema zadržao.

Najraspoloženiji kod Hapoela bio je Yogev Ohayon s 18 poena i osam asistencija, a 14 poena dodao je Yuval Naimy. Kod gostiju Darius Washington bio je posebno inspiriran i ubacio je 29 poena uz pet asistencija dok je Radoslav Rančik dodao 20 poena i sedam skokova.

Skupina K: Brose zaustavio Kusa

"Hrvatski" Benetton poražen je na gostovanju kod Brose Basketsa 73:63. Bio je to susret u kojem su se domaćini dva puta morali odvajati kako bi izborili pobjedu. Prvi put su to učinili u prvih deset minuta kada su pobjegli na dvoznamenkastu prednost da bi se Benetton vratio. Drugi bijeg u posljednjoj četvrtini gosti nisu uspjeli spriječiti te vsu Repeša, Kus i Nicević upisali poraz.

Učinci dana

Poeni - 29, Darius Washington (Galatasaray)

Skokovi - 10, Tibor Pleiss (Brose Basket)

Asistencije - 11, Tutku Acik (Turk Telekom)

Ukradene lopte - 6, Yogev Ohayon (Hapoel)

Izgubljene lopte - 6, Simas Jasaitis (Galatasaray), Rafa Martinez (Valencia)

Blokade - 4, Jerome Moiso (Bizkaia)

Izboreni prekršaji - 8, Darius Washington, Casey Jacobsen (Brose Basket), Ronald Lewis (CEZ)

Valorizacija - 34, Phil Ricci (CEZ)

Predrag Šuput s 22 poena i devet skokova bio je prvo ime susreta, 17 poena dodao je Casey Jacobsen, a deset skokova Tibor Pleiss. Kod gostiju Gary Neal je ubacio 13 poena, Sandro Nicević 12 (5/10) uz četiri asistencije, a Davor Kus 11 (4/11) uz pet asistencija svega nekoliko dana nakon što je ukrcao 34 poena.

Za razliku od naših "legionara" u Benettonu, oni u Bizkaiji su se osladili pobjedom. Bilbao je na svom parketu ugostio Panellinios i slavio lakše nego što su se nadali 81:61. Cijelim tijekom susreta Španjolci su bili bolji, a početkom posljednje dionice igra gostiju posve se raspala i Bizkaia je lako slavila. Početak posljednje četvrtine Marko Banić dočekao je na klupi, a kako je susret otišao u izvjesne vode, mogao si je priuštiti nešto duži odmor.

Banić je igrao 14 minuta i ubacio 11 poena (4/5) dok je malo igrao i Damir Markota koji je odradio tek četiri minute bez značajnijeg učinka. Najbolji kod Bizkaije bili su Janis Blums sa 17 poena (trica 5/7) i Jerome Moiso sa 16 poena i pet skokova. Goste su predvodili Ian Vougioukas s 20 poena i šest skokova te Devin Smith s 14 poena.

Skupina L: Španjolci demolirani u Beogradu

Neočekivan domaći poraz u skupini L upisao je Turk Telekom koji je ugostio češki CEZ Nymburk. Nymburk je imao priliku slaviti i u regularnom dijelu, tri minute prije kraja vodili su 81:73, no domaćin se vratio. Lee i Pumprla su u završnici nepotrebno gubili lopte i zahvaljujući posebno inspiriranom Besoku, Turk Telekom je poravnao na 87:87 i izborio dodatnih pet minuta. Tamo su Lenzly i Benda odmah odvojili goste i odveli ih na 93:87 nakon čega su Česi mirno dovršili utakmicu.

Pedro Martinez (Gran Canaria)

Gran Canaria je u negativnom nizu i pred Pedrom Martinezom su teški dani. Iako su upisali dva poraza protiv teških poraza, ukupan zbog razlike od 80 poena je porazan. "Čestitke Crvenoj zvezdi na posve zasluženoj pobjedi. Igrali su sjajno cijelu utakmicu i pokazali kako imaju nekoliko igrača u odličnoj formi. Posve su nas nadskakali, mi smo stajali preširoko i tu je bio ključ. Mike Taylor bio je čovjek odluke, ubacio je ključne poene i odigrao izvrsnu obranu", govorio je Martinez.

Kod CEZ Nymburka najbolji su bili Phil Ricci s 24 poena i osam skokova te Petr Benda s 13 poena i pet skokova. Kod domaćina Erwin Dudley je ubacio 18 poena uz sedam skokova, Huseyin Besok 16 poena uz šest skokova, a Tutku Acik je dodao 11 asistencija.

Crvena zvezda je odigrala veliku utakmicu protiv Gran Canarije i Španjolcima nanijela težak poraz 97:67. Gran Canaria je u Beograd doputovala nakon teškog poraza u Barceloni i ta katastrofa je sigurno ostavila traga na njima, a Zvezda je to znalački iskoristila. Posebno impresivno Beograđani su odradili posljednju dionicu u kojoj su posve dotukli goste i na kraju visoko slavili.

Nemanja Bjelica s 22 poena i šest skokova te Mike Taylor s 21 poenom predvodili su domaćina, a kod gostiju je Melvin Sanders ubacio 17 poena (5/6 trica) dok je Jaycee Carroll dodao 14 poena.

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Alba Berlin72:68Joventut Badalona
Aris71:72Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Alba Berlin72:68Joventut Badalona
Aris71:72Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!