Košarka

Fortuna se poklonila Caji Laboral

Tomislav Pacak, Dario Dodić • četvrtak, 04.02.2010.
Fortuna se poklonila Caji Laboral
Foto: Kristijan Komarica

Caja Laboral ”ukrala” je Ciboni pobjedu u drugom kolu Topa 16. Pred domaćom publikom cibosi su pružili jako dobru predstavu, no odlično šutersko drugo poluvrijeme, ali i puno sreće na samom kraju, donijelo je Španjolcima vrijednu pobjedu kojom su svoj omjer popravili na 1-1. Cibonine ionako malene šanse da prođe dalje sada su spale na teoriju, malo će Vukovima vrijediti činjenica da su držali u šahu kvalitetniju momčad od sebe kada se na kraju nisu osladili pobjedom...

Presudila je sama završnica u kojoj su gosti imali nešto više koncentracije, a Cibona tek Marka Tomasa, s time da je i Tomas promašio dvije važne otvorene trice. English i Teletović zabili su pri kraju dvije važne trice, Tomas je uzvratio s dvije dvice, no u Ciboninom napadu za vodstvo, pri rezultatu 73:74, inače odlični Andrić napravio je osobnu u napadu. Cibona je, ipak, zahvaljujući borbenosti Radoševića imala još jedan napad za pobjedu, no Radošević nije uspio iskoristiti Tomasovo dodavanje, promašio je iz izvrsne situacije i poklonio gostima pobjedu.

Cibona je protiv favoriziranog protivnika krenula jako dobro, pomogli su i promašeni otvoreni šutevi Caje Laboral, ali svakako i dobra obrana domaćih. Očekivano, Lior Eliyahu bio je taj koji je u odsustvu Tiaga Splittera radio najviše problema cibosima, no Izraelac nije mogao sam održavati španjolsku momčad u igri.

Cibona je bijeg započela pri rezultatu 11:10 u prvoj četvrtini, a do sredine druge trećine i rezultata 33:16 odigrala je jedan od najboljih perioda košarke koji smo gledali ove sezone u Draženovom domu. Lukša Andrić odlično je reagirao ušavši s klupe, Gordon je zakucavanjem, pa potom košem uz slobodno bacanje podigao publiku na noge, a agresivna obrana kreirala je dosta izgubljenih lopti Caje Laboral, koja je to razdoblje odigrala maksimalno konfuzno – neuki gledatelj lako bi se zabunio kada bi trebao odgovoriti na pitanje tko je ovdje favorit.

Vukovima je u napadu puno toga polazilo za rukom, ušle su i trice raspoloženih Tomasa (nije se osjetila bol u koljenu) i Andrića, a tih velikih +17 dobrim je dijelom utemeljeno na brzoj tranziciji nakon skoka ili osvojenih lopti.

Sama završnica prvog dijela ipak je malo pokvarila dojam – Španjolci su se prvo vratili na -9 (uglavnom zahvaljujući Eliyahuu), a nakon što su Tomas i Gordon vratili ugodnih +15, Cibona je u svlačionicu otišla s ”tek” 41:33, nakon što je u posljednjem napadu amaterski dopustila potpuno otvorenu tricu Carlu Englishu. Usprkos vodstvu, cibosi u svlačionici nisu mogli biti zadovoljni, jer su znali da su protiv indisponirane Caje morali voditi uvjerljivije – ovako, drugi dio je bio maksimalno otvoren.

Upravo to se i dogodilo, u drugi dio Španjolci su ušli izrazito napadački raspoloženi, realizirali su skoro sve svoje napade, a pomoglo je nekoliko velikih pogrešaka neraspoloženog Vedrana Vukušića koji je promašio čisti zicer, potom zaboravio na svog igrača u obrani. U pet minuta bivša Tau Ceramica u potpunosti se vratila u igru, izjednačivši rezultat na 50:50 tricom Teletovića.

Zanimljivo, suci su jednom pogreškom na štetu Cibone (priznavši tricu Englisha nakon zvuka sirene) zapravo Ciboni pomogli, jer su uvukli publiku u utakmicu. Do tada mlaka atmosfera postala je uzavrela, što je pomoglo Ciboni da zaustavi Cajin niz, i dva polaganja Radoševića u nizu dostigne maleni zaostatak u koji je domaćin upao nakon nekoliko pogođenih šuteva Englisha i Teletovića. Cibosi, ipak, i u zadnji period igre ulaze s vodstvom (60:58), ali i žešćom publikom na svojoj strani.

Pomoglo je to i Ciboninoj obrani da se konsolidira, pa su Španjolci prvi koš u zadnjoj četvrtini postigli tek na isteku treće minute, i to s linije slobodnih bacanja, a Cibona je tada bila na +5.

Dok se Tomas odmarao, dobro je njegovu ulogu preuzeo Samo Udrih s nekoliko ubačaja, pa je Cibona sa svojih pet poena prednosti ušla i u posljednjih pet minuta. Cibosi su odlično koristili propuh pod košem Caje Laboral, gdje Ivanovićeva momčad bez Splittera i Baraća jednostavno nije imala visinu, pa su Vukovi upisali niz napadačkih skokova i drugih prilika – skakali su Radošević, Andrić, češto i Gordon...

Caja je dobro reagirala nakon Ivanovićevog time-outa, pa je na 69:68 Perasović bio prisiljen uzvratiti istom mjerom. Nažalost, ta minuta odmora nije imala isti učinak kao Ivanovićeva, Caja Laboral je u već opisanoj završnici prestigla Cibonu i to minimalno vodstvo sačuvala do kraja, uz pomoć puno sreće u posljednjem napadu Cibone.

Nakon dva kola Topa 16, Caja Laboral je na učinku 1-1, a Cibona s 0-2 ima tek teoretske šanse za prolazak dalje. To se, realno, nije ni moglo očekivati od ove momčadi, no ovakvi porazi uvijek bole...

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos87:69Himki
Cibona75:78Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos87:69Himki
Cibona75:78Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren05.02.2010. u 10:25
    Sad mi je nekako i drago što nisam gledao tekmu jer bi vjerojatno popizdio. Šteta za Cibose
    Zdren
  • Obrisan korisnik05.02.2010. u 07:45
    Stvarno šteta za zadnji napad, pogotovo nakon što su borbenošću (bravo Gordon!) izborili mrtvu loptu i napad za pobjedu. Idući put će to Radošević zakucati i 'đenja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2010. u 00:34
    steta,bas steta.mogla je NLB, u potpunosti da tuce ACB ligu (pobedili zvezda i partizan).bice bolje.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 22:52
    Šteta kaj je tak ispalo ali kaj je tu je, u Zadru smo tako dobili, danas smo tako izgubili. @dz, ma kakva loša taktika, druge stvari su problem, Perasović radi odličan posao. Vidimo se na sljedećoj tekmi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 21:41
    svaka čast cibosima na borbi,šteta za promašeni zadnji šut.. nego,kako to da je onaj gov*ar English prošao nekažnjeno za provokativna dizanja 3 prsta u zrak? sramota..
    Obrisan korisnik