Nogomet

Latvija: Euro 2004. jedini uspjeh

Matej Milanović • nedjelja, 07.02.2010.
Latvija: Euro 2004. jedini uspjeh
Foto: EPA

Latvija je reprezentacija koja je samo jednom izborila nastup na velikom natjecanju i nema velikih zvijezda u sastavu. Usprkos tome što su u proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bili na tri boda od Grčke i plasmana u dodatno doigravanje ne bi trebali predstavljati veliki problem Hrvatskoj...

Latvija je svoj najveći uspjeh ostvarila 2004. kada je igrala na Europskom prvenstvu u Portugalu. Tada su u kvalifikacijama bili bolji od Poljske i Mađarske i u dodatnim su kvalifikacijama izbacili Tursku domaćom pobjedom od 1:0 i s 2:2 U Turskoj nakon što su gubili 2:0. Na tom Euru su bili u jako teškoj grupi sa Češkom, Nizozemskom i Njemačkom i iznenađujuće su došli do boda protiv Nijemaca u susretu koji je završio bez golova.

U ostalim kvalifikacijama za Europsko nisu imali previše uspjeha. Za Euro 1996. bili su peti od šest, četiri godine kasnije bili su četvrti od šest, a u prošli kvalifikacijama su zauzeli peto mjesto u skupni od sedam reprezentacija.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine igrati u Južnoj Africi bili su solidni u ne previše teškoj grupi. Naime, u grupi sa Švicarskom, Grčkom i Izraelom zauzeli su treće mjesto i zaostali tri boda za Grcima koji su bili drugi. Od bitnijih rezultata u tom ciklusu valja izdvojiti pobjedu u Izraelu i 2:2 doma sa Švicarskom.

Nemaju velikih zvijezda u reprezentaciji i od igrača koji su na širem popisu reprezentacije tek desetorica igraju u inozemstvu. Hrvatskoj javnosti je najpoznatiji bivši igrač Hajduka Maris Verpakovskis koji sada igra u Ergotelisu, a zanimljivo je da Deniss Ivanovs igra u Ajaxu iz Capetowna.

Izbornik je Aleksandrs Starkovs koji je u svojoj karijeri vodio Skonto iz Rige s kojim je više puta bio prvak Latvije. Ovo mu je već drugi put da vodi reprezentaciju. Naime, upravo ju je on odveo na Euro u Portugalu, a u ovom mandatu je vodi od 2007. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!