Nogomet

Izrael: "Mušterije" s Bliskog istoka

Vedran Babić • nedjelja, 07.02.2010.
Izrael: "Mušterije" s Bliskog istoka
Foto: Davor Sajko

Kada vam je jedan od suparnika u borbi za Europsko prvenstvo reprezentacija koju ste u šest međusobnih dvoboja pet puta pobijedili i jednom remizirali, onda morate biti zadovoljni. Upravo to je omjer koji Hrvatska ima s Izraelom, momčadi iz trećeg pota s kojom nas je spario službeni ždrijeb. Iako se radi o neugodnoj momčadi, poglavito na vlastitom terenu, dojam je kako smo iz ovog pota mogli dobiti i nešto težeg suparnika, poput susjeda BiH ili neke od selekcija s Otoka.

Kao i u kvalifikacijama za prošli Euro, Hrvatska će dvije utakmice odigrati protiv Izraela. Reprezentacija je to koju od 2006. godine vodi 65-godišnji Dror Kashtan, ali koji nije uspio odvesti svoje igrače na prvo veliko natjecanje. U kvalifikacijama za taj Euro 2008. u Austriji i Švicarskoj, Izrael je skupinu završio kao četvrti iza nas, Rusije i Engleske te ispred Makedonije, Estonije i Andore.

U tom ciklusu jedino smo mi trijumfirali na izraelskom travnjaku, čak ni Englezi ni Rusi nisu uzeli tri boda, dapače. Englezi su izvukli bod, dok su Rusi doživjeli poraz (2:1). Mi smo, pak, u dramatičnoj utakmici slavili 4:3, a na Maksimiru 1:0. Na netom završenim kvalifikacijama za predstojeće Svjetsko prvenstvo, Izraelci se nisu proslavili. Imali su sreće sa ždrijebom, ali su podbacili, završivši kao četvrti u skupini iza Švicarske, Grčke i Latvije.

Glavna zvijezda ove momčadi svakako je kapetan i igrač Liverpoola Yossi Benayoun, no on nije jedino zvučno i kvalitetno ime. Tu su još Roberto Colautti, Omer Golan, Tal Ben Haim, Ben Sahar, Elyaniv Barda te vratar Dudu Aouate. Skupina je to igrača koja zavrjeđuje poštovanje, ali nikako i strah.

Kao što smo spomenuli u uvodu, Hrvatska protiv Izraela u međusobnim dvobojima ima pet pobjeda i jedan remi. Osim ove dvije pobjede u ciklusu za Euro 2008., slavili smo u prijateljskim utakmicama 1994. u Tel Avivu (4:0) i u Varaždinu 1996. (2:0), a 2005. smo remizirali u Jeruzalemu (3:3). Koliko će ovi podaci imati težine na travnjaku, teško je reći, no uvijek je ljepše igrati protiv nekog koga ste u prošlosti puno puta pobjeđivali nego protiv nekog od koga ste često gubili i s kim ste se morali mučiti za bodove.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 14:53
    slabiji nego na kvalifikacijama za prosli euro, i to dosta (unatoc klubskim uspjesima hapoela i haife)
    Obrisan korisnik