Nogomet

Grčka: Nepredvidljivi i opasni

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.02.2010.
Grčka: Nepredvidljivi i opasni
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izabrana selekcija Grčke do sada je nastupila na tek četiri velika natjecanja, a najveći uspjeh ostvarila je na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. kada je osvojila naslov prvaka. U omjeru s Hrvatskom ima pobjedu, poraz i dva neodlučena rezultata, što kazuje kako nam nikako neće biti lak suparnik u borbi za plasman na Europsko prvenstvo u Poljsku i Ukrajinu 2012. godine...

Nogometna reprezentacija Grčke nije nimalo bezazlen protivnik. Izabranici Otta Rehhagela poznati su ponajprije po šokantnom osvajanju Europskog prvenstva održanog u Portugalu 2004, a na Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Južnoafričkoj Republici kvalificirali su se pobijedivši Ukrajinu u dokvalifikacijama.

Prema Fifinoj ljestvici Grci se nalaze na 12. mjestu, tik do Hrvatske, a do sada su sudjelovali na tek četiri velika natjecanja: Svjetskom prvenstvu 1994, te Europskim prvenstvima 1980, 2004. i 2008.

Prvi nastup na velikoj pozornici imali su na EP-u 1980. u Italiji, no nisu uspjeli proći skupinu u kojoj su igrali sa Zapadnom Njemačkom, Nizozemskom i Čehoslovačkom. Uslijedilio je 14 godina stanke prije no što su ponovno pojavljivanje upriličili na SP-u u Sjedinjenim Američkim Državama 2005. godine. U kvalifikacijama su za svjetsku smotru neporaženi projurili skupinom, no na samom su natjecanju doživjeli potop i redom gubili od Argentine, Bugarske i Nigerije, ne zabivši niti jedan zgoditak, a primivši ih čak deset.

Godine se 1996. nisu plasirali na EP, a dvije godine kasnije propustili su i SP u Francuskoj, završivši treći u skupini, sa samo bodom manje od - Hrvatske. Isto razočaranje doživjeli su i u kvalifikacijama za Euro 2000, no ovoga puta mjesto u vlaku za Belgiju i Nizozemsku uskratili su im Slovenci. Godine 2002. nisu se plasirali na SP u Japan i Južnu Koreju, a serija loših rezultata nagnala je čelnike saveza da umjesto Vasilisa Daniila na kormilo reprezentacije postave njemačkog stručnjaka Otta Rehhagela.

Karizmatični Nijemac odmah je uveo korjenite promjene i pomladio momčad, te ju odveo na EP u Portugal 2004. Nevjerojatnim pohodom kroz prvenstvo dva su puta pobjeđivali Portugal (u fazi skupina i finalu), remizirali sa Španjolskom, pobijedili dotad neporaženog branitelja naslova Francusku, te Češku i domaćina, Portugal. Taj nevjerojatan podvig i danas slovi kao jedno od većih iznenađenja u povijesti nogometne igre.

No, ogromnom uspjehu usprkos, Grčka se nije uspjela kvalificirati na sljedeće veliko natjecanje - SP 2006, a na EP-u 2008. izgubili su sve tri utakmice u skupini sa Švedskom, Španjolskom i Rusijom, postigavši samo jedan zgoditak. Sve su to, zato, nadoknadili plasmanom na SP u Južnoafričkoj Republici, pomalo neočekivanom pobjedom nad Ukrajinom u dokvalifikacijama. Na SP-u će se ogledati s Argentinom, Nigerijom i Republikom Korejom.

Glavnina im igrača dolazi iz grčke lige, odnosno Panathinaikosa, Arisa, Olympiacosa i PAOK-a. Pored njih ističu se Vangelis Moras iz Bolonje, Sotirios Kyrgiakos iz Liverpoola, Vasili Pliaskias iz Schalkea, te najveće zvijezde, napadači Georgios Samaras (Celtic), te Herthin Theofanis Gekas.

Hrvatska je s Grčkom do sada igrala četiri puta. Prvi puta susreli smo se u Zagrebu 10. studenog 1996. u kvalifikacijama za SP, a susret je završio neriješeno, 1:1 (Šuker 45'). U uzvratnoj utakmici sljedeće godine pogotkom Šukera minimalno smo slavili u Solunu. U prijateljskoj utakmici u Ateni 10. ožujka 1999. poraženi smo s rezultatom 3:2, a u Varaždinu smo 2001. odigrali neodlučeno, 2:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • aristotel07.02.2010. u 15:45
    da loši.. ali su oni na SP a mi nismo..
    aristotel
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 13:42
    ukratko... loši :)
    Obrisan korisnik