Košarka

Važno je zvati se Marko

Vedran Babić • utorak, 09.02.2010.
Važno je zvati se Marko
Foto: Bruno Blumenschein

Od svih hrvatskih košarkaša koji nastupaju u Topu 16 Eurokupa, ove večeri najviše su se istakli Zadrani, Marko Popović i Marko Banić. Popović je s 26 poena predvodio svoj Unics do pobjede nad Hapoelom i izjednačenja na vrhu ljestvice s istim klubom, ali i sa Spahijinom Valencijom, koja je slavila u Turskoj. Banić je bio najbolji strijelac Bilbaa u pobjedi nad Broseom, dok je hrvatska kolonija u Benettonu poražena u Grčkoj i s omjerom 0-3 će teško izboriti četvrtfinale. Upravo je Bilbao jedna od jedine dvije momčadi koja još uvijek ne zna za poraz, druga je Crvena zvezda.

Skupina I

Umalo otpisani Aris zakomplicirao je situaciju u skupini pobjedom u Berlinu kod Albe (65:61). Grcima je to prvo slavlje u Topu 16, a ostvareno je zahvaljujući seriji 14:4 s kojom su u posljednjoj četvrtini otišli na plus deset (63:53). U tom periodu igre, ali i općenito u utakmici, najviše se istakao Keydren Clark s 20 koševa, dok su najefikasniji pojedinci Albe bili Blagota Sekulić i Rashad Wright s po 15 koševa.

Da ova večer nije stvorena za domaćine, barem ne u ovoj skupini, dokazao je i susret između Le Mansa i Joventuta, u kojem su Španjolci slavili 70:62 i upisali drugu pobjedu. I ovdje je presudna bila posljednja četvrtina, koja je pripala gostima rezultatom 22:9. Luka Bogdanović s 13 koševa kod Joventuta te Dewarick Spencer sa 17 kod Le Mansa bili su najbolji strijelci utakmice.

Skupina J

Vjerojatno najbolji igrač Unicsa u Eurokupu je naš Marko Popović. 27-godišnji Zadranin večeras je potvrdio svoju odličnu formu ukrcavši Hapoelu 26 koševa (5 trica) za 29 minuta na parketu. Uz to je triput asistirao i dvaput ukrao loptu. Dovoljno za epitet igrača utakmice koja je sa 78:71 završila u korist njegove momčadi.

Drugi Hrvat u Kazanu, Krešimir Lončar, u igri je proveo samo deset minuta i za to vrijeme postigao samo dva koša i dva skoka. Udarne igle izraelske momčadi bili su Dijon Thompson i Kevinn Pinkney (oba po 13 koševa).

Borba za četvrtfinale u ovoj skupini će biti vrlo neizvjesna jer za dva mjesta kandidiraju tri kvalitetom podjednake momčadi koje trenutno imaju identičan omjer (2-1). Osim Unicsa i Hapoela, tu je još jedan Hrvat, Neven Spahija, čija je Valencia nadvisila Galatasaray 82:78.

Fantastičnim prvim poluvremenom Španjolci su si osigurali prednost od 21 koša, ali su u nastavku malo popustili. Ipak, Spahijini igrači nisu dopustili potpuni preokret te su dobrom timskom igrom zadržali vodstvo. Domaćinu nisu pomogle niti sjajne partije Evrena Bukera (25 koševa) i Mikea Wilkinsona (22 koša, 8 skokova), a najistaknutiji igrači Valencije bili su Nando De Colo (17 koševa) i Matt Nielsen (14 koševa, 9 skokova).

Skupina K

Dok jednim Hrvatima smrkne, drugima svane. Tako bismo mogli opisati situaciju u ovoj skupini poslije tri kola. Naime, na čelu se nalazi neporaženi Bilbao Marka Banića i Damira Markote, dok je Benetton s Jasminom Repešom, Davorom Kusom i Sandrom Nicevićem na začelju sa sva tri poraza.

Bilbao je predvođen upravo Banićem (18 koševa, 6 skokova) uvjerljivo slavio na gostovanju kod njemačkog Brosea (76:55). Osim Marka, do izražaja je došao i bivši Cibos Chris Warren (14), dok je Markota ostao bez osobitog učinka, barem u segmentu napada. Za 23 minute igre ubacio je oba slobodna bacanja, uhvatio sedam skokova i napravio tri asistencije.

Benetton je porazom u Grčkoj od Panelliniosa vjerojatno izgubio sve šanse za četvrtfinale. Raspoloženi trojac Papamakarios - Charalampidis - Vougioukas zajedno je utrpao 57 koševa i gosti za njih nisu imali lijeka. Gary Neal ubacio je 15 koševa za Benetton, Kus 13, a Nicević dva.

Skupina L

S obzirom da je u NLB ligi gotovo pa izgubila priliku za plasman na Final Four, Crvena zvezda sada se može više okrenuti Eurokupu. Potvrdila je to i večeras trećom pobjedom nad Turk Telekomom. Beograđani su deklasirali svoje suparnike 89:67, istaknuvši na taj način ozbiljnu kandidaturu za borbu za naslov. Mladi Nemanja Bjelica ponovno je bio jedan od najefikasnijih s 15 koševa, koliko su postigli Videnov i Stević.

Gran Canaria se oporavila od teškog poraza u Pioniru prošlog tjedna te je sa 69:54 upisala drugu pobjedu porazivši češki CEZ Nymburk. Gosti su katastrofalno odigrali drugu četvrtinu (22:7) i nakon toga povratka više nije bilo. Jaycee Carroll je predvodio Španjolce s 22 koša, dok je Mike Lenzly bio najbolji strijelac CEZ-a (15).

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Alba Berlin61:65Aris
Le Mans Sarthe62:70Joventut Badalona
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Alba Berlin61:65Aris
Le Mans Sarthe62:70Joventut Badalona
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!