Zimski sportovi

Pogled odozdo

Bojan Koprivica • četvrtak, 11.02.2010.
Pogled odozdo
Foto: EPA

(Iz Vancouvera za Sportnet.hr Bojan Koprivica) Otprilike 150 milja južno od Vancouvera nalazi se Seattle, grad iz kojeg su na osvajanje svijeta krenuli grunge i Starbucks. Iako na samo dva sata vožnje od BC Place, mjesta gdje će u petak biti upaljen olimpijski plamen, američka metropola nudi različit pogled na olimpijska zbivanja.

Amerikanci su oduvijek imali posebno poimanje međunarodnog sporta. Sportovi s imenima u skraćenicama, NHL, NBA i MLB dominiraju novinskim stupcima i televizijskim minutama. NASCAR i NCAA, kuglanje i golf. Nakon svega toga, prosječnom zaljubljeniku sporta ne ostane ni previše vremena, ni previše volje za tamo neki treći svijet i njihove smiješne sportove. Na kraju krajeva, finale američke baseball lige se zove - World Series. Any questions?

Rijetka iznimka su Olimpijske Igre. Sportnetovo vrlo znanstveno ispitivanje javnog mijenja u Seattlu izvedeno je na nasumce odabranoj grupi od deset ispitanika i pokazalo je da su, bez iznimke, svi svjesni da Kanada postoji. Činjenica da se u toj zemlji održava jedan veliki sportski događaj također nije izmakla niti jednom od naših sugovornika. Homogenost grupe je međutim prestala, kada smo ih suočili s pitanjem je li im drago da su Kanađani domaćini.

Naša reprezentativna anketa pokazuje da se devedeset posto Amerikanaca veseli za svoje susjede i želi im vrhunske igre i puno sportskog uspjeha. Deset posto svih žitelja USA su suprotnog mišljenja, zovu se Jermaine, rade na benzinskoj crpki i da žive imalo bliže Zagorju, sigurno bi na tečnom hrvatskom znali objasniti da je u životu najvažnije "da susjedu crkne krava". I, ne, Jermaine se ne sprema posjetiti Vancouver.

Međutim mnogi stanovnici Seattlea i okolice su već na putu prema sjeveru. Podsjećajući pomalo na naše granice ljeti, prijelaz na autoputu I5 koji direktno spaja dva grada na zapadnoj obali, već je par dana iznimno frekventan. Sportskim temama američkih medija, uz college košarku, dominira situacija Lindsey Vonn, a naslovnicom današnjeg sportskog dijela The Seattle Timesa dominira slika risa koji se šeće stazom za spust na Whistleru.

Da, posebice kada su njihovi sportaši u borbi za medalje, Amerikanci vole Olimpijske igre. U nešto ozbiljnijim anketama od naše, najveći sportaš svijeta svih vremena po misljenju žitelja SAD je gotovo bez iznimke Muhammad Ali. Isto tako, gotovo bez iznimke, najveći sportski događaj svih vremena je pobjeda američke hokejske reprezentacije nad Zbornajom u Lake Placidu. Ozljeda ženskog Michaela Phelpsa, kako Lindsey nazivaju poneki komentatori, je stoga došla u najgorem mogućem trenutku. Ne čudi da se u nastojanjima za što brži oporavak koriste sva moguća oružja, od tretmana laserom do omatanja noge u - sir!

Koliko je to pomoglo znat ćemo kasnije danas, kada stane na skije. Osim na njen vlastiti nastup, to će imati veliki utjecaj na pozornost kojom će južni susjedi pratiti Vancouver. "Važno je sudjelovati" je, naime, jedna od onih izreka kojoj nikada nije dodijeljena imigrantska viza za USA.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 20:44
    sviđa mi se članak, a amerikanci su kakvi su.jedva čekamo sportske rezultate.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 12:35
    kako je lijepo ne biti Amerikanac :-) Bravo za članak!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 11:54
    ameri su naprosto drugačiji,kraj njih život jednostavno teče,ne uzbuđuju se previše ničim.izvrstan osvrt autora,jer i ovakve ankete su sastavni dio olimpijade.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2010. u 08:32
    tipična Amerika. Za njih je Europa EuroDisney, a Engleska je poznata po kraljici. Karikirano, ali često i istinito... a to znam jer sam tamo živio... :-)
    Obrisan korisnik