Zimski sportovi

Predstavljamo: Ivica Kostelić

Antonija Pavlić • četvrtak, 11.02.2010.
Predstavljamo: Ivica Kostelić
Foto: Dejan Popek

Sportnet.hr vam predstavlja hrvatske olimpijce. Posljednji je na redu alpski skijaš Ivica Kostelić...

Ivica Kostelić rođen je 23. studenog 1979. godine u Zagrebu, a naznake ostvarivanja karijere vrhunskog sportaša počeo je pokazivati već u veoma ranoj dobi, odrastajući uz sestru Janicu i oca Antu, negdašnjeg rukometnog trenera.

Iznimna sportska obitelj, koja je udarila temelje hrvatskom skijanju, danas je prepoznata u cijelom svijetu, a posebno na olimpijskim igrama - natjecanju koje Kostelići najviše cijene i koje im je na vrhu liste prioriteta.

U mlađim je dobnim kategorijama prvi puta pobijedio u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. godine. Na istoj je stazi dvije godine kasnije ponovio trijumf, a nakon toga krenuo u seriju koja još uvijek nije okončana - osvajao je prva mjesta na Loka Pokalu, Trofeo Topolinu, Pinnocchiju, La Scari... U juniorskoj konkurenciji osvaja kombinacijsko zlato u Schladmingu 1997. godine, i to kao jedan od najmlađih sudionika.

Međutim, ubrzo su ga poslije prelaska među seniore počele kočiti ozljede. Tako je gotovo tri početne godine "prave" karijere odležao po bolnicama i rehabilitacijskim centrima, s puknućima ligamenata i problemima s koljenima.

No godine se 1999. ipak uspio oporaviti i sezonu završiti kao jedini natjecatelj s osvojenim bodovima u svim disciplinama FIS-a. Povratak je okrunio i pobjedom - zbilo se to na Nor-am kupu u Lake Louiseu (superveleslalom). No, u kobnom američkom Beaver Creeku, na stazi Birds of Prey, gdje je na Svjetskom juniorskom prvenstvu godinu ranije doživio tešku ozljedu koljena, ponovno su mu popucali ligamenti i morao je propustiti veći dio sezone 1999./2000.

Jedan od najvećih uspjeha u karijeri upriličio je osvajanjem slalomskog Malog kristalnog globusa u sezoni 2001./2002, kojim je samo potvrdio odlične olimpijske igre u Salt Lake Cityju. Na koncu je zauzeo 9. mjesto u veleslalomu, što je tada bio njegov najbolji rezultat u ovoj disciplini, dok slalom nije uspio završiti.

Četiri je godine kasnije u Torinu doživio svoj zenit i ostvario dugogodišnji san; osvojio je kombinacijsku srebrnu kolajnu. Ukupno je u Svjetskome kupu pobijedio u 9 slaloma i dvije kombinacije, 32 se puta plasirao na pobjedničko postolje, te 74 puta doskijao do plasmana u najboljih 10. Svjetski je slalomski prvak iz St. Moritza 2003. i trenutačno najsvestraniji skijaš Svjetskoga skijaškog kupa.

Opuštanje nakon napornih treninga i utrka najčešće prakticira svirajući gitaru, slušajući dobru glazbu, crtjući te roneći tokom ljetnih mjeseci, najčešće na Braču. Uživa u izvornim hrvatskim delicijama, rado gleda filmove, predan je i posvećen onome što radi. Marljiv je, discipliniran, te najveći uzor mladima iz ostatka alpske skijaške reprezetacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!