Zimski sportovi

"Pomoglo mi je iskustvo iz Salt Lake Cityja"

Antonija Pavlić • nedjelja, 14.02.2010.
"Pomoglo mi je iskustvo iz Salt Lake Cityja"
Foto: EPA

Simon Amman s dva je uvjerljiva skoka i rekordom skakaonice odnio treću zlatnu olimpijsku medalju, potvrdivši kako je rođen za velika natjecanja. U Salt Lake Cityju je 2002. godine kao anonimac slavio na obje skakaonice, a u Vancouver je došao kao vodeći skakač Svjetskoga kupa i peterostruki ovosezonski pobjednik...

Finalnim ogledavanjem snaga na maloj skakaonici 21. su Zimske olimpijske igre otvorili skijaši skakači. Švicarski "Harry Potter" Simon Amman ponovno je baš na olimpijskoj smotri dobio posebnu inspiraciju i s dva najbolja skoka, te rekordom skakaonice od 108 metara, doskočio do zlata, iza sebe ostavivši iskusnog Poljaka Adama Malysza i mladog Austrijanca Gregora Schlierenzauera.

"Ne mogu pronaći riječi kojima bih opisao ovu situaciju. Ludo. Maksimalno sam koncentriran na natjecanja i na taj sam način uspio anulirati probleme pri doskoku, s kojima sam se uvijek borio", rekao je presretni, sada trostruki zlatni olimpijac.

Vezane vijesti

Na igrama u Salt Lake Cityju novinari su ga uspoređivali s Harry Potterom - prvenstveno zbog osebujnih naočala koje je nosio, dječačkog ponašanja i izraza lica, te sposobnosti letenja (bez pomoći metle). Na koncu je sve šokirao i slavio na obje skakaonice.

"Gledatelji vrlo vjerojatno misle da sam se pojavio ovdje, vidio skakaonicu i pobijedio. No, nisu ni blizu istine, mnogo razmišljam prije skoka i razmatram sve mogućnosti. Ipak, iskustvo koje imam od prije osam godina iz Salt Lake Cityja itekako mi pomaže da raščistim um."

Trenutačno vodeći skakač Svjetskoga kupa na kraju se osvrnuo i na tragičnu pogibiju gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija. "Tragedija koja se dogodila Kumaritašviliju nagnala me na mnogo razmišljanja i zaključka da život nekada nije onakav kakvi ga zamislimo. Stoga želim uživati u ovome prekrasnom trenutku."

Srebro je, kao i na igrama u Salt Lake Cityju 2002, no ovoga puta na maloj skakaonici, pripalo iskusnom poljskom veteranu Adamu Malyszu. Malysz je držao treće mjesto prije posljednje serije skokova, no na koncu je iskoristio slabiji nastup Nijemca Michaela Uhrmana i u riznicu pospremio još jedno odličje.

"Presretan sam. Osvojio sam olimpijsku medalju i ispunio cilj postavljen prije igara. Naravno da bih želio zlato, no iste aspiracije imaju i ostali skakači. Simon je trenutačno veoma jak i na velikoj skakaonici, no pokušat ću i u drugoj disciplini pokazati da ovo srebro nije samo plod slučajnosti", rekao je Malysz.

Puno pohvala imao je za švicarskog kolegu Simona Ammana. "Simon je veoma jak i teško je pratiti njegov ritam. Prošle je sezone bio strašno razočaran izgubivši naslova prvaka Svjetskoga kupa, zbog čega je najavio kako će ove godine biti još spremniji. Usvojio je svoju specifičnu tehniku, a ta formula za sada savršeno funkcionira."

Brončanu medalju, prvu u karijeri i to na olimpijskom debiju, uzeo je Austrijanac Gregor Schlierenzauer, koji je u natjecanje ušao u najboljoj formi.

"Ostvario sam san. Sada se mogu opuštenije pripremati za veliku skakaonicu", prokomentirao je mladi austrijski skakač. "Nevjerojatno sam sretan, ne znam što bih trebao reći."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!