Zimski sportovi

Od tragedije do olimpijskih rekorda

Antonija Pavlić • nedjelja, 14.02.2010.
Od tragedije do olimpijskih rekorda
Foto: EPA

Već je prvi dan olimpijske smotre donio nekoliko fenomenalnih rezultata, tragedija i iznenađenja. Anastazia Kumanova osvojila je prvu slovačku biatlonsku zlatnu medalju, Sven Kramer odnio prvo zlato s olimpijskim rekordom, a hokejašice Kanade pobijedile Slovačku s čak 18:0...

Već smo prvoga dana natjecanja na 21. zimskoj olimpijskoj smotri vidjeli nekolicinu izvanrednih rezultata, rekorda, iznenađenja i, nažalost, tragedija.

Sve je počelo s nesretnom pogibijom mladog Gruzijca Nodara Kumaritašvilija, nastavilo se fenomenalnim rekordom olimpijske skakaonice i trijumfom švicarskog Harry Pottera, Simona Ammana, a zatim je uslijedilo osvajanje prvog olimpijskog zlata u biatlonu koji je za slovačku priskrbila Anastazia Kuzmina.

Nizozemski brzi klizač Sven Kramer osvojio je prvu medalju za svoju zemlju, pomalo iznenađujuće uz olimpijski rekord slavivši na 5000 m, a Anton Apolo Ohno srebrom na 1500 m u short track natjecanju postao je najtrofejniji američki olimpijac na kratkim stazama brzoga klizanja, prestigavši legendarnog Erica Heidena.

Dan je okončan uzbudljivim natjecanjem u ženskom akrobatskom skijanju, u kojem je Amerikanka Kearney onemogućila Kanađanima da konačno osvoje prvo olimpijsko zlato u domovini.

Međutim, pored su ovih finalnih ogleda u dvorani otpočele i utakmice po skupinama ženskoga hokeja. U otvarajućoj utakmici Švedska je s rezultatom 3:0 svladala Švicarsku, dok su Kanađanke pred gorljivom publikom briljantnom prezentacijom potpuno deklasirale Slovakinje i zahvaljujući pobjedi od 18:0 postavile novi olimpijski rekord.

"Prilično smo sretne s otvaranjem. Izašle smo na led i odigrale onako kako bismo odigrale protiv bilo koga. Znale smo da će razlika možda biti visoka i dobro smo se nosile s time. Svaka je utakmica teška, bez obzira na protivnika. Sada ćemo zaboraviti ovu pobjedu i koncentrirati se na daljnje ispite", rekla je kapetanica Hayley Wickenheiser, trostruka asistentica i dobitnica ocjene +6.

S čak 18 postignutih i nijednim primljenim pogotkom već je u prvoj utakmici pao rekord najveće pobjede ženskoga hokeja na olimpijskim igrama. Ista je momčad držala i prošli rekord, kada je sa 16:0 u Torinu svladala Italiju.

"Željele smo pokazati što možemo. Ovo su olimpijske igre i nadam se da su navijači uživali u zgodicima", obrazložila je Wickenheiser.

Nesretna slovačka vratarka Zuzana Tomcikova, koja je obranila nevjerojatnih 49 pokušaja, rekla je: "Bilo je teško, no i ostale su cure pomogle da ne potonemo još više. Ponosna sam na to i želim izraziti žaljenje što nisam obranila još više kanadskih pokušaja."

"Tomcikova me na trenutke zapanjila. Igrala je srcem, a pri koncu se umorila, inače bi obranila još više naših pokušaja. Može hodati visoko uzdignute glave", prokomentirala je Wickenheiser.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!