Zimski sportovi

Lamy-Chappuisu se pozlatilo

Martina Oštrić • ponedjeljak, 15.02.2010.
Lamy-Chappuisu se pozlatilo
Foto: EPA

Francuz Jason Lamy-Chappuis osvojio je prvu zlatnu medalju u nordijskoj kombinaciji. U foto finishu bio je bolji od Amerikanca Johnnyja Spillanea, dok je pomalo iznenađujuće do trećeg mjesta došao Talijan Alessandro Pittin. Prvoplasirani nakon skokova, Janne Ryynaenen osvojio je tek 26. mjesto...

Skokom od točno 100 metara Francuz Jason Lamy-Chappuis prvi dio nordijske kombinacije završio je na petom mjestu sa 46 sekundi zaostatka za vodećim Janne Ryynaenenom. Vodeći u Svjetskom kupu i favorit u utrci nakon skokova odlično je odradio 10 km gdje je u posljednjim metrima pretekao Amerikanca Johnnyja Spillanea te došao do svojeg prvog olimpijskog zlata.

"Išao sam na sve ili ništa", kazao je 23-godišnji Francuz koji nije izostavio pohvalu američkom kolegi dodavši kako je bilo odlično imati pogled unaprijed i cilj kojeg je trebalo dostići. Olimpijsko zlato san je svakog sportaša, a ni u Lamy-Chappuisevom slučaju nije ništa drugačije. "Četiri godine sam naporno trenirao da bi došao do postolja, a sada sam olimpijski prvak".

Johnny Spillane tako je za pet desetinki ostao kratak za zlato. Amerikanac koji je u utrku krenuo dvije sekunde prije Lamy-Chappuisa ipak ne može biti nezadovoljan, s obzirom da je svojoj zemlji donio prvu medalju u kombinaciji ikad. "Za sve postoji prvi put", kratko je prokomentirao srebrni kombinatorac, no u priču se uključio danas šestoplasirani Bill Demong. "Svi dijelimo njegov uspjeh", dodao je kazavši kako je siguran da će Spillaneov uspjeh još više motivirati i ostatak momčadi.

Šesti nakon skokova, Talijan Alessandro Pittin doskijao je do bronce sa samo sedam desetinki ispred četvrtog Todda Lodwicka. Upravo je Lodwick, drugoplasirani nakon skokova pretekao Jannea Ryynaenena, no nije mogao držati korak s vodećima. Ryynaenen je na kraju završio na 26. poziciji, što je za jedno mjesto lošije od Christopha Bielera, trećeplasiranog nakon skokova. Branitelj naslova s prošlih Olimpijskih igara u Torinu i povratnik na skijaške staze, Felix Gottwald osvojio je 14. mjesto.

rezultati natjecanja:
1. J. Lamy-Chappuis FRA 25:47.1
2. J. Spillane SAD 25:47.5
3. A. Pittin ITA 25:47.9
4. T. Lodwick SAD 25:48.6
5. M. Stecher AUT 26:00.7
6. B. Demong SAD 26:05.0
7. N. Kobayashi JPN 26:09.0
8. A. Koivuranta FIN 26:16.9
9. M. Moan NOR 26:22.7
10. E. Frenzel NJEM 26:23.2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!