Zimski sportovi

Prvo kanadsko zlato

Matej Milanović • ponedjeljak, 15.02.2010.
Prvo kanadsko zlato

Nakon što im to nije pošlo za rukom u prva dva izdanja Olimpijskih igara koje su organizirali, Kanađani su uspjeli doći do prvog olimpijskog zlata na svom terenu. To je pošlo za rukom Alexeandreu Bilodeauu koji je slavio u mogulsima. Srebro je otišlo u Australiju, bronca u SAD...

Na Olimpijskim igrama u Vancouveru održana je i prva freestyle disciplina za skijaše, mogulsi. Od prve desetorice koji su nastupili valja spomenuti dvojicu. Prvi koji je sišao stazom bio je Mikko Ronkainen, koji je u Torinu osvojio srebro, ali u Kanadi nije briljirao. Osvojio je samo 23 i pol poena i zauzeo konačno 14. mjesto.

Begg-Smyth: "Mislim da su svi uživali"

Prvi Kanađanin koji je u svojoj zemlji osvojio zlato, Alexandre Bilodeau, nakon natjecanja je progovorio o svom bratu koji ima cerebralnu paralizu i za kojeg Bilodeau tvrdi da mu je konstantna inspiracija. Samo natjecanje je kratko prokomentirao: "Mislim da neću danas uspjeti shvatiti što sam ostvario."

Drugoplasirani Dale Begg-Smyth je pak rekao da je zadovoljan iako nije osvojio zlato i da je najvažnije da su uspjeli zabaviti publiku: "Mislim da je odlično što je Kanada osvojila zlato i publika je stvarno oduševljena time. Mi smo ovdje da napravimo spektakl. Mislim da su danas svi uživali u onom što su vidjeli i mi moramo time biti zadovoljni. Ja sam odvozio onako kako sam želio i to je jedino na što mogu utjecati."

Na koncu, brončani Bryon Wilson je priznao da medalja nije bila cilj na ovim Igrama, ali da se po ulasku u cilj počeo nadati da bi ipak mogao uspjeti doći do nje: "Pred godinu dana zadovoljio bi me već sami plasman na Olimpijske igre, noo kad sam došao do cilja i vidio rezultat nadao sam se da ću do kraja izdržati na postolju. To se i ostvarilo i to je nešto fantastično."

Odličnu vožnju je pak odradio Vincent Marquis koji je krenuo kao osmi. Kanađanin je postavio do tog trenutka najbolji rezultat u sve tri kategorije i s 25,88 poena prešao u vodstvo. Borba za medalje se potom zahuktala od 13. nadalje.

Sho Endo iz Japana je krenuo kao 13. i zaostao pola boda za Marquisom, iako je ostvario najbolji rezultat u trikovima, a potom je krenuo Pierre-Alexandre Rousseau. Marquisov sunarodnjak je na trikovima zaradio minimalnu stotinku prednosti, a zbog vožnje po hupserima je zaradio čak tri desetinke više. Ipak, Rousseau je odvozio puno sporije i zaostao pet stotinki za vodećim.

Iduća dvojica nisu ostvarila velike rezultate, Kanađanin Maxime Gingras iz Kanade je po završetku natjecanja bio tek 11., a Šveđanin Jesper Björnlund je nakon svoje vožnje već bio četvrti i van medalja.

Četvrti u kvalifikacijama bio je branitelj zlata iz Torina i trenutačno vodeći u mogulsima u Svjetskom kupu, Dale Begg-Smyth koji je rođen u Vancouveru, ali nastupa za Australiju. Begg-Smith je odradio fenomenalno vožnju po hupserima za koje je skupio 14,2 poena što je bio najbolji rezultat finala i trikove na kojima je zaradio 5,43 poena čime je dok tog trenutka također bio najbolji. Stazom je prošao dosta sporo, ali je svejedno skupio čak sedam desetinki boda više od Marquisa i s 26,58 poveo.

Nakon njega krenuo je Bryon Wilson iz Sad-a. Amerikanac je poboljšao najbolji rezultat finala što se trikova tiče s 5,46 poena, ali je u ostale dvije kategorije zaostao za Australcem i u konačnici s pola boda zaostatka zasjeo na drugu poziciju izbacivši Rousseaua iz medalja.

Posljednja kanadska nada za zlato bio je Alexandre Bilodeau koji je u kvalifikacijama bio drugi. Kanađanin je odlično odradio natjecanje. Izgubio je samo desetinku od Begg-Smytha u vožnji po hupserima, a zaradio ih je čak 26 na vremenu te je s izvrsnih 26,75 preuzeo vodstvo. Time je i Marquis ostao bez medalje, ali je su Kanađani bili na korak od povijesnog domaćeg zlata.

Preostalo je samo još pričekati vožnju najboljeg iz kvalifikacija, Francuza Giulbauta Colasa. Francuz je stazom prošao nevjerojatno brzo i u toj kategoriji ostvario najbolji rezultat finala sa 7,33 boda, ali dok je u vožnji po hupserima izgubio relativno malo, samo dvije desetinke, u trikovima nije zadovoljio te je izgubio čak devet desetinki boda za najboljima.

To je bilo dostatno tek za šestu poziciju sa 25,74 poena te je kanadsko slavlje napokon moglo početi. U mogulsima za skijašice bili su blizu svom prvom olimpijskom zlatu osvojenom u Kanadi, a u istoj disciplini za skijaše to im je napokon pošlo za rukom. Pohvaliti treba i Marquisa i Rousseaua koji nisu stigli do postolja, ali su zauzeli odlično četvrto i peto mjesto.

Freestyle, Moguls skijaši, Finale:
1. Alexandre Bilodeau (Kanada) 26,75
2. Dale Begg-Smyth (Australija) 26,58
3. Bryon Wilson (SAD) 26,08
4. Vincent Marquis (Kanada), 25,88
5. Pierre Alexandre Rousseau (Kanada) 25,83
6. Guilbaut Colas (Francuska) 25,74

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!