Zimski sportovi

Mladi Loch ušao u povijest

Vedran Babić • ponedjeljak, 15.02.2010.
Mladi Loch ušao u povijest

20-godišnji njemački sanjkaš Felix Loch osvojio je zlato u svom debiju na Olimpijskim igrama, postavši tako najmlađi pobjednik ovog natjecanja u povijesti Igara. Poslije ukupno četiri vožnje kroz dva dana Loch je uvjerljivo slavio ispred sunarodnjaka Davida Möllera i legendarnog Talijana Armina Zöggelera.

Pojedinačno natjecanje u sanjkanju za muškarce proteklo je bez iznenađujućih rezultata, ali je i održano na skraćenoj stazi. Organizatori su, naime, iz sigurnosnih razloga pomakli start muške utrke na mjesto s kojeg startaju djevojke, što je skratilo stazu za točno 176 metara.

Prve četiri pozicije zauzeli su momci koji su i u poretku Svjetskog kupa među prvom četvoricom, a zlato je otišlo u ruke 20-godišnjeg Felixa Locha, koji je bio najbrži u sve četiri vožnje. Loch je na putu do zlata u debiju na ZOI potukao mnogo iskusnije sanjkaše, a zanimljiva je i izjava kanadskog trenera Wolganga Staudingera, koji je rekao: "On je Michael Phelps sanjkanja."

Poredak:


1. Felix Loch (Njemačka) 3:13.085
2. David Möller (Njemačka) +0.679
3. Armin Zöggeler (Italija) +1.290
4. Albert Demtšenko (Rusija) +1.320
5. Andi Langenhan (Njemačka) +1.544
6. Daniel Pfister (Austrija) +1.641
7. Samuel Edney (Kanada) +1.755
8. Tony Benshoof (SAD) +2.043
9. Wolfgang Kindl (Austrija) +2.130
10. Manuel Pfister (Austrija) +2.184

Impresioniran je bio i kanadski sanjkaš Ian Cockerline, koji je završio kao 20. "Bit će ga teško srušiti s trona. Ako nastavi ovakvim tempom, mogao bi se zadržati na vrhu jako dugo vremena."

Sam Loch je pak bio očekivano presretan i još uvijek vjerojatno nesvjestan težine rezultata kojeg je ostvario. "Tako je lijepo pobijediti ovdje. Kad sam prolazio kroz taj kobni 16. zavoj, znao sam da vozim dobro. Zaista nevjerojatno."

Loch je utrku završio s ukupnim vremenom 3:13.085, što je više od pola sekunde brže od srebrnog mu sunarodnjaka Davida Möllera i gotovo 1.3 sekunde brže od 36-godišnjeg Armina Zöggelera, koji je lovio treće uzastopno zlato i izjednačavanje s Georgom Hacklom, ali se na kraju ipak morao zadovoljiti s broncom, svojom ukupno petom olimpijskom medaljom u karijeri.

Talijan, inače vodeći u Svjetskom kupu, je priznao kako je skraćivanje staze bilo pravi potez te je dodao pohvale na račun novog olimpijskog pobjednika. "Loch je vrlo talentiran i sljedećih godina njegovo ime će sigurno biti konstantno u vrhu. "

Möller je u Svjetskom kupu četvrti, a prije četiri godine u Torinu bio je peti. On je svaku vožnju završio odmah iza Locha te zasluženo kući odnosi srebro. "Uzevši u obzir sve okolnosti koje su se dogodile u zadnjih nekoliko dana, mislim kako se svi koji su na postolju mogu smatrati pobjednicima, kao i svi oni koji su stigli do cilja i bili zadovoljni svojim rezultatom."

Neki sanjkaši, poput Amerikanca Tonya Benshoofa, nisu bili zadovoljni skraćivanjem staze. "Proveo sam dvije godine pripremajući se na strmi start. Ovo je bila moja staza. Nažalost, spustili su start i to mi nije odgovaralo. Bilo kako bilo, ne tražim nikakve izlike - svima nam je bila jednaka situacija", rekao je Amerikanac, osmi u konačnom poretku.

Na kraju spomenimo kako je drugoplasirani na ljestvici Svjetskog kupa, Rus Albert Demtšenko, inače srebrni iz Torina, završio kao četvrti, dok je brončani od prije četiri godine, Latvijac Martins Rubenis, bio 11. Najbolji domaći predstavnik bio je Samuel Edney na sedmoj poziciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!