Zimski sportovi

Wescott sjajnim finišom do zlata

Matej Milanović • utorak, 16.02.2010.
Wescott sjajnim finišom do zlata

Seth Wescott je obranio zlato iz Torina u Snowboard crossu. Sjajnom završnicom Amerikanac je šokirao domaćeg Mikea Robertsona. Brončana medalja je pak pripala iznenađenju natjecanja, Francuzu Tonyju Ramoinu. U ranijim fazama natjecanja je pak ispao veliki broj favorita...

U kvalifikacijama nije bilo iznenađenja, no bilo je ih je već u osmini finala. Odmah je ispao prvoplasirani Australac Alex Pullin. Ispao je i aktualni svjetski prvak i prošlogodišnji osvajač Malog globusa Austrijanac Markus Schairer te četvrti iz kvalifikacija, Francuz Xavier De La Rue. Njima su se pridružili i dvojica jakih Amerikanaca, Nick Baumgartner i drugi u poretku za Mali globus te drugi u kvalifikacijama Graham Watanabe.

Wescott: "Utrka nije gotova do cilja"

Seth Wescott, sada već dvostruki olimpijski prvak u snowboard crossu dao je svoje viđenje finala i objasnio zašto je u Svjetskom kupu tek deveti u ovoj disciplini: "Loše sam krenuo u finale, ali to ne smije previše utjecati na vas. Vozio sam što sam brže mogao. Znao sam da se mogu vratiti ako vozim dobro. Morao sam ostati miran, bolje odraditi zavoje i čekati svoju priliku. Ovaj put je upalilo, utrka nije gotova sve do cilja. U Svjetskom kupu pak ne briljiram jer mi je teško se motivirati iz tjedna u tjedan. Predugo sam u ovome, puno je lakše motivirati se za nešto posebno kao što su Olimpijske igre, X games, ili Svjetsko prvenstvo. Te mi prilike daju potpuno novu energiju koju nemam kad moram iz tjedna u tjedan na natjecanja."

Domaći Mike Robertson smatra da ga je pogreška na skoku stajala zlata, ali koliko god žali za propuštenom prilikom, svjestan je da je ostvario veliki uspjeh osvojivši srebro: "Mislio sam da imam kontrolu, da imam šansu doći do pobjede. No, kad sam bio kratak na onom skoku znao sam da će me preći. Nažalost doskočio sam na jedno od uzvišenja i izgubio brzinu. Emocije su pomiješane. Naravno da sam želio pobijediti, ali presretan sam drugim mjestom, ipak je to fantastičan uspjeh. Ne znam je li itko u Kanadi znao tko sam ja, valjda će nakon ovog barem koja osoba više poznavati moje ime."

U četvrtfinalu dogodila se još jedna senzacija kada je najslabiji francuski reprezentativac Tony Ramoin došao drugi i izbacio svog sunarodnjaka Pierrea Vaultiera koji je u pet ovosezonskih natjecanja slavio četiri puta, a jednom bio drugi.

U konačnici su do finala došli dva Amerikanca, Kanađanin i Francuz. Amerikanci Seth Wescott i Nate Holland su u kvalifikacijama bili 17, odnosno osmi. U osmini finala su obojica slavili, a u četvrtfinalu i polufinalu su bili u istim skupinama i napredovali sve do finala.

Za Kanadu je do finala došao Mike Robertson, treći iz kvalifikacija koji je slavio u sva tri kruga na ispadanje. Za Francusku je pak među najbolju četvoricu, uz jako veliku dozu sreće, dospio 21-godišnji Ramoin. U kvalifikacijama je bio 14, a u svim fazama na ispadanje bio je drugi s tim da je u četvrtfinalu i polufinalu profitirao zbog sudara protivnika koji su mu tako poklonili dovoljnu prednost za napredovanje.

U samom finalu je najbolje krenuo Robertson, ali ga je brzo stigao Holland koji je neko vrijeme vodio žestoku bitku s Kanađaninom prije nego li je napravio grubu pogrešku i ostao daleko za medaljama. Nakon njegove greške sve se činilo riješenim. Robertson je pobjegao naprijed, a Wescott je imao veliku prednost pred Ramoinom.

Ramoin je u konačnici mirno odvezao do kraja i došao do sasvim neočekivane brončane medalje. Wescott je pak završnicu odvozio agresivno i bez pogrešaka te je stigao Robertsona. Kanađanin je taj posljednji dio staze dosta neobjašnjivo odvozio previše rezervirano i u Wescott ga je lagano prešao i obranio naslov osvojen u Torinu. 33-godišnji Wescott je time ostao stopostotan na Olimpijskim igrama u ovoj disciplini, budući da je to tek drugo izdanje Snowboard crossa na Igrama.

Snowboard cross:
1. Seth Wescott (SAD)
2. Mike Robertson (Kanada)
3. Tony Ramoin (Francuska)
4. Nate Holland (SAD)
5. Robert Fagan (Kanada)
6. Lukas Grüner (Austrija
7. Mario Fuchs (Austrija)
8. David Speiser (Njemačka)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!