Zimski sportovi

Rođendanski dar za Tae-Bum Moa

Goran Markuš • utorak, 16.02.2010.
Rođendanski dar za Tae-Bum Moa
Foto: EPA

Iako nije bio niti u širem popisu kandidata za medalju Južnokorejac Tae-Bum Mo na svoj 21. rođendan potpuno je iznenadio društvo na ledu izborivši prvu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama za svoju državu izvan brzog klizanja na kratkim stazama gdje su ih dosad skupili čak 18...

Nakon što je još jedna utrka odgođena za nešto više od sat vremena zbog pripreme leda za utrku na startu su se pojavila mnoga velika imena brzog klizanja na najkraćoj dionici (500 metara) samo da bi na kraju natjecanja titulu najboljeg uzeo niti manje niti više nego tek trećeplasirani Južnokorejski klizač, Tae-Bum Mo čime je na najbolji mogući način proslavio svoj 21 rođendan.

"Naravno da nisam ovo očekivao. Istina, sanjao sam o ovom trenutku, ali zaista nisam niti pomišljao da bi mi se san već u Vancouveru mogao ostvariti", poručio je presretan Tae-Bum istaknuvši kako mu je ovo slavlje dalo dodatnu samopouzdanje za utrke na tisuću i 1500 metara.

Iako je u prvoj malo podbacio Keiichiro Nahashima sve je nadoknadio u drugoj utrci i s kombiniranim vremenom tek 0,16 sekundi sporijim od Moa izborio je odlično drugo mjesto. S druge strane njegov sunarodnjak, Joji Kato, odradio je dvije podjednako odlične utrke što je bilo sasvim dovoljno za osvajanje brončane medalje.

Osim činjenice da je osvajač zlatne medalje sportaš koji dosad nema niti jedan veći rezultat na utrkama od 500 metara u ovom uistinu kaotičnom finalu mnogi favoriti jednostavno su - podbacili. Tako se primjerice jedan Frederickson potpuno šokantno spotaknuo na samom startu prve utrke i to u disciplini gdje se i najmanja greška skupo plaća.

Za kraj spomenimo i Shanija Davisa, glavnog favorita na utrkama od tisuću i 1500 metara koji nakon 18. mjesta u prvom izlasku na stazu nije niti nastupio na drugoj utrci: "Svoju ozljedu zaradio sam upravo u drugoj utrci na 500 metara jednog natjecanja. Takve se stvari ne događaju bez razloga, a kako sam ja ovdje došao samo kako bih se pripremio za svoje udarne discipline odlučio sam da neću riskirati."

Brzo klizanje (M), 500 m, finale:
1. Tae-Bum Mo (JKOR) 69,82 sek
2. Keiichiro Nahashima (JAP) + 0,16 sek
3. Joji Kato (JAP) + 0,19 sek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!