Zimski sportovi

Osam puta Kanada!

Krešimir Ferlak • srijeda, 17.02.2010.
Osam puta Kanada!
Foto: EPA

Kanada je u svojoj premijernoj utakmici oduševila svoju publiku, a simpatičnim, ali slabašnim Norvežanima utrpali su osam komada.

Na kraju je to bila rapsodija u igri Kande, iako su imali spori start. No, četrdeset odličnih minuta bilo je više nego dovoljno da Kanađani s Robertom Luongom, na vratima na najljepši način pozdrave svoje navijače koji su do kraja ispunili dvoranu.

Prvi period na ˝turniru koji moraju osvojiti˝ hokejaši Kanade odigrali su, najblaže rečeno – loše. Iako su zadnjih dana kao papagaji ponavljali da ne osjećaju nikakav pritisak i da će igrati opušteno, to se nije dogodilo. Djelovali su nepovezano, pomalo izgubljeno, ali to se sve može pripisati nervozi zbog prve utakmice i činjenici da su se okupili tek prije dva dana.

Norvežani su bili čvrsti, a njihov vratar, Pal Grotnes bio je izvrstan u prvih 20 minuta i zaustavio je ukupno četrnaest pokušaja domaćina Igara. Imali su Kanađani dva puta i priliku sa igračem više, ali Grotnes je uspješno skinuo sve pokušaje. Prvi period nikako nije bio onakav kakav je očekivao prepun Canada Hockey Place, za koji se već danas tražila karta više i na crno prodavala po enormnoj cijeni.

U drugi period kao da je ušla neka druga Kanada. Čini se da su smirili strasti pod pauzom u svlačionici i već su u prvim sekundama nastavka opasno prijetili. Zaradili su novog igrača više i postigli gol. Jarome Iginla je doslovno probio Grotnesa nakon lijepog dodavanja Sidneya Crosbya i Canada Hockey Place je proključao po prvi puta na turniru.

Nakon toga je nastavilo sijevati pred norveškim vratima, a vodstvo je povišeno nakon što je Dany Heatley fenomenalno skrenuo udarac Chrisa Prongera u mrežu Norvežana. Dvije neopreznosti Kanada dale su šansu Norveškoj sa dva igrača više, koju ne samo da oni ne koriste, već su u trenutku povratka drugog isključenog igrača Kanađani postigli novi gol. Sada je strijelac bio Mike Richards.

U trećem periodu Kanađani ubacuju u još veću brzinu, a Norveška to jednostavno nije mogla pratiti. Primili su još pet pogodaka u svoju mrežu, a u međuvremenu su i zamijenili Grotnesa. Po drugi puta na utakmici zabili su Heatley i Iginla, a pogotke su još dodali Corey Perry, Rick Nash i Ryan Getzlaf, koji je time pokazao da je ozljeda gležnja prošlost.

Posebno je bio efektan drugi pogodak Iginle, koji je pao nakon sjajnih dodavanja Crosbya i Nasha, a Iginla je na kraju pločicu ubacio u praznu mrežu. Kanada je, tako, oduševila publiku na otvaranju i potvrdila status jednog od glavnih favorita turnira.

Skupina A :

Kanada – Norveška 8:0 (Iginla 23., 48., Heatley 25., 47., Richards 32., Getzlaf 45., Perry 52., Nash 59.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!