Zimski sportovi

Rusija deklasirala Latviju

Krešimir Ferlak • srijeda, 17.02.2010.
Rusija deklasirala Latviju
Foto: EPA

U svom uvodnom susretu u Vancouveru, Rusi su pokazali da dolaze po zlatno odličje. Odličnom i brzom igrom napunili su mrežu solidnih, ali protiv ovakve ekipe nemoćnih Latvijaca.

Rusija je zaokružila krug favorita koji su prvoga dana stigli do bodova. Latvija nije bila ozbiljniji suparnik za raspoložene Ruse i sve je praktički bilo riješeno već u uvodnim minutama susreta. Kanađani su se predstavili u dobrom svijetlu, a Zbornaja je djelovala još uvjerljivije.

Za razliku od SAD-a i Kanade, Rusima nije trebalo vremena za zagrijavanje. Odmah su počeli letjeti po terenu i već u trećoj minuti stigli su do vodstva. Zabio je Danis Zaripov, nakon lijepe asistencije prekaljenog veterana Sergeja Fedorova. Taj pogodak je dodatno ošamutio Latvijce koji su do polovice trećine izgledali potpuno izgubljeno.

Srećom po njih, do tada su primili samo još jedan gol. Nakon udarca Fedorova, iz blizine je pogodio Aleksandar Radulov. Nakon toga i Latvija je par puta zaprijetila, ali siguran je bio Evgeni Nabokov. Prvi pogodak turnira za Alexa Ovečkina stigao je u zadnjoj minuti trećine, a poentirao je nakon što je jednu pločicu neopreznoj obrani Latvije ukrao Aleksandar Semin.

Drugi period je donio nešto bolju igru Latvijaca, imali su u tom dijelu tri puta i šansu sa igračem više, ali raspoloženi Nabokov je sve to lakoćom zaustavljao. Rusi su u napadu malo stali, nisu prijetnje bile toliko česte, ali su ipak krajem perioda po četvrti puta pogodili mrežu protivnika. Pucao je Ilja Kovalčuk, a odbijanac iz blizine u mrežu posprema Evgeni Malkin.

Odmah na početku posljednje trećine zabila je i Latvija. Strijelac je bio Herberts Vasiljevs, ali možda bi im bilo bolje da nije zabio. Uvjetno govoreći, naravno, ali taj pogodak je naljutio Ruse, koji su tri puta zabili u sljedeće dvije minute. Prvo je krasno pod gredu pogodio Ovečkin, zatim je svoj drugi pogodak na susretu postigao i Zaripov, a 7:1 je postavio igrač sa brojem 71 – Ilja Kovalčuk.

Tada se počelo igrati malo opuštenije, a to koristi Latvija i golom Girtsa Ankipansa smanjuje rezultat. Konačnih 8:2 za moćnu Rusiju postavio je njihov kapetan Aleksej Morozov na samom kraju susreta. Rusi su zorno pokazali da žele zlato, dok se Latvija nije predstavila u lošem svijetlu. Ostavili su najbolji dojam od svih poraženih momčadi prvoga dana, a to dovoljno govori o snazi Rusije.

Skupina B:

Rusija – Latvija 8:2 ( Zaripov 2., 42., Radulov 8., Ovečkin 20., 41., Malkin 39., Kovalčuk 44., Morozov 59. / Vasiljevs 41., Ankipans 44.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!