Zimski sportovi

Ponovno njemačka dominacija

Vedran Babić • srijeda, 17.02.2010.
Ponovno njemačka dominacija

Jednako kao i u muškoj konkurenciji, dvije medalje kod žena osvojile su Njemice. Zlato je pripalo aktualnoj osvajačici Svjetskoga kupa Tatiani Hüfner, a bronca Natalie Geisenberger. Srebrom se okitila Austrijanka Nina Reithmayer, koja je bila najbrža u prvoj vožnji, ali tu prednost nije uspjela zadržati.

Njemačka potvrđuje svoju dominaciju u svijetu sanjkanja na ovim Olimpijskim igrama. U dosadašnje dvije utrke Nijemci i Njemice su osvojili četiri od šest medalja. U noćas zaključenoj pojedinačnoj utrci za žene slavila je Tatiana Hüfner, vlasnica pet pobjeda ove sezone i zasluženo najbolja sanjkašica svijeta. Ona je bila brža za nešto manje od pola sekunde od Austrijanke Nine Reithmayer te nešto više od pola sekunde od sunarodnjakinje Natalie Geisenberger.

"Naravno da sam izuzetno sretna zbog osvojenog zlata. Za ovo sam radila svih ovih godina. Bila sam nervozna prije starta, ali ovo je bio moj san", izjavila je 26-godišnja Hüfner, inače brončana iz Torina 2006., koja je prvu vožnju u Whistleru završila tek kao treća, ali s malim zaostatkom iza Reithmayer i Geisenberger. U drugoj vožnji Hüfner je rekordom staze zasjela na čelno mjesto i nakon toga ukupni plasman se više nije mijenjao.

POREDAK

1. Tatiana Hüfner (Njemačka) 2:46.524
2. Nina Reithmayer (Austrija) +0.490
3. Natalie Geisenberger (Njemačka) +0.577
4. Tatjana Ivanova (Rusija) +0.657
5. Anke Wischnewski (Njemačka) +0.729
6. Aleksandra Rodionova (Rusija) +0.932
7. Martina Kocher (Švicarska) +1.051
8. Ewelina Staszoulek (Poljska) +1.097
9. Maija Tiruma (Latvija) +1.130
10. Natalija Koreva (Rusija) +1.460

Reithmayer je također nastupila u Torinu prije četiri godine (8. mjesto), a u Svjetskom kupu ove godine zauzela je peto mjesto. Ovim srebrom spriječila je Njemačku u naumu da postane prva zemlja uopće, u bilo kojem sportu, koja je na trima uzastopnim Olimpijskim igrama zauzela sva postolja. "Vrlo je posebno što sam se uspjela ubaciti između dvije snažne Njemice. Imala sam dobre pripreme uoči Igara, bila sam mirna i osjećala sam se dobro."

O njemačkoj privrženosti ovom sportu dovoljno govori podatak da u zemlji postoji čak 35 profesionalnih trenera i četiri vrhunske staze (Winterberg, Altenberg, Koenigssee, Oberhof). Zato nije ni čudno što Njemačka toliko dominira, a prema riječima trećeplasirane Geisenberger, inače po zanimanju policajke, "druge zemlje imaju jednu stazu ili nijednu."

Jedna od najuspješnijih sanjkašica uopće, Njemica Sylke Otto, sada u mirovini, usporedila je njemačko državno prvenstvo sa svjetskom smotrom. "Kada imate toliko kvalitetnih sanjkaša koji vas konstantno tjeraju na poboljšanja, onda je logično da ćete prezentirati ono najbolje što znate u pravom trenutku." Otto je inače, između ostalog, osvojila zlata u Salt Lake Cityju i Torinu te je četiri puta bila svjetska prvakinja u pojedinačnoj konkurenciji.

Dalje u poretku, na četvrtom mjestu je Ruskinja Tatjana Ivanova, aktualna europska prvakinja, dok je peta još jedna Njemica Anke Wischnewski. Najveće razočaranje je sasvim sigurno 16. mjesto Amerikanke Erin Hamlin, aktualne svjetske prvakinje iz Lake Placida prošle godine. Najbolje plasirana domaća predstavnica bila je Regan Lauscher na 15. mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!