Nogomet

Problemi BH nogometnog saveza

Edvard Burić • srijeda, 17.02.2010.
Problemi BH nogometnog saveza
Foto: Sandro Donda

Slaven Bilić danas je objavio popis reprezentativaca koji konkuriraju za prijateljski ogled protiv Belgije u Bruxellesu. Ogled je na rasporedu 3. ožujka, a sigurno se pitate kakve to veze ima s problemima bosanskohercegovačkog saveza?

Pa i nema neke veze, osim što pokazuje u kojoj fazi su pripreme za dvoboj koji je na rasporedu za dva i pol tjedna. E sad kakve to veze ima s popularnim Zmajevima...

Nogometni savez Bosne i Hercegovine predvidio je da u tom terminu odigraju prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Saudijske Arabije. Utakmica je već bila dogovorena, a onda je iskrsnuo problem. Saudijci nisu prihvatili da BiH dođe sa "šarenom" postavom i susret je otkazan.

Iz saveza su se odmah bacili na posao i potragu za novim protivnikom. Uspostavili su kontakt s čelnicima nogometnih saveza Paragvaja i Nigerije te pokušali dogovoriti utakmicu. Za Paragvaj se kao domaćin spominjao Beč, a za Nigeriju je mjesto odigravanja utakmice bio predviđen London.

Čelnici tamošnjeg saveza govorili su kako je sve sređeno i da izbornik Safet Sušić samo treba odrediti koja mu utakmica više odgovara i protiv koga želi igrati. U međuvremenu se uspostavilo kako baš te dvije reprezentacije namjeravaju igrati međusobno u Londonu i kako su Zmajevi izvisili.

Čelnike saveza već je polako hvatala panika, budući da je termin sve bliže i sada im je bio potreban bilo koji protivnik da popune termin. Većina reprezentacija je već imala dogovorene utakmice, a onda se pojavio Niger (162. reprezentacija svijeta) kao moguće rješenje. I Niger je otpao, a sada se kao zadnja opcija spominje Kanada koja bi trebala gostovati u Sarajevu 3. ožujka. Hoće li oni i biti protivnici Bosne i Hercegovine tek treba vidjeti, ali da se čelnici tamošnjeg saveza nisu proslavili - stoji. Dva i pol tjedna prije utakmice, oni još ne znaju ime protivnika i mjesto odigravanje utakmice.

To im nije prvi takav slučaj, već su imali problema sa pronalaženjem protivnika svojoj reprezentaciju u prijteljskim urakmicama pa su tako gostovali na Kantridi igrajući protiv našeg prvoligaša Rijeke.

Da nesreća ne dolazi sama pokazalo se kada im se javila agencija Kentaro s odštetnim zahtjevom od 500 tisuća eura kao naknadu za nepoštivanje ugovora o TV pravima. Nogometni savez Bosne i Hercegovine trenutno ima dva popisana ugovora za prodaju TV prava, a hoće li SportFive ili Kentaro imati prava za buduće utakmice tek treba vidjeti. Isto tako ostaje za vidjeti kako će se izvući iz ove izuzetno teške situacije i hoće li i koliku odštetu platiti agenciji Kentaro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!