Zimski sportovi

White klasu iznad ostalih

Matej Milanović • četvrtak, 18.02.2010.
White klasu iznad ostalih
Foto: EPA

Shaun White je dominirao na half-pipeu na Olimpijskim igrama u Vancouver te je time obranio naslov osvojen u Torinu. White bi zlato osvojio i s prvom vožnjom , ali u drugoj se dodatno poboljšao i ostvario fantastičnih 48,4 poena. Srebro je otišlo u Finsku zahvaljujući Piiroinenu, a broncu je uzeo još jedan Amerikanac, Lago...

Već u kvalifikacijama half-pipea dogodila se senzacija. Vodeći u poretku za Mali globus, Finac Janne Korpi bio je tek 11. u svojoj skupini te je ostao i bez polufinala. Ispao je i Francuz Arthur Longo koji je s 34,5 poena u drugoj skupini zaostao devet desetinki boda za Kanađaninom Justinom Lamoureuxom. S istim rezultatom u prvoj skupini bio bi čak peti, no na njegovu žalost nije imao sreće sa ždrijebom.

Prva trojica iz svake skupine su direktno ušla u finale,a još šestorica iz svake grupe su išli u polufinale iz kojeg je najboljih šest također ulazilo u finale. Najbolji u kvalifikacijama je s visokih 45,8 bio branitelj naslova, Amerikanac Shaun White. U polufinalu vrijedi spomenuti ispadanja Kineza Xiaoye Zenga i Japanca Koheia Kuda. Lamoureux se pak još jednom provukao budući da je s 36,2 bio samo desetinku boda bolji od Francuza Garyja Zebrowskog koji je ostao bez finala.

Nakon prve vožnje finala samo četvorica su ostvarili rezultate iznad 40 bodova. Najbolji je s odličnom vožnjom bio White kojem su suci dali gotovo nedostižan rezultat od 46,8 poena. Tom vožnjom je Amerikanac praktički osigurao zlato budući da su mu svi suci dali iznad devet bodova, no borba za ostale medalje je još bila otvorena. Nakon tog prvog nastupa drugu poziciju je držao njegov sunarodnjak Scott Lago s 42,8 poena, a na trećem mjestu je bio Juri Podlatčikov, Švicarac rođen u Rusiji, s 42,4 poena. Četvrti iznad 40 bodova bio je Finac Peetu Piiroinen.

U drugoj vožnji finala nitko od onih kojima to nije uspjelo već u prvom nastupu nije postigao više od 40 bodova. No, da se borba za medalje ipak zakomplicira pobrinuo se Piiroinen koji je jako dobrim nastupom došao do odličnog rezultata od 45,0 čime je zasjeo na drugu poziciju. Podlatčikov je imao priliku za povratak u zonu medalja, ali je pao u tijeku svoje vožnje i zbog samo četiri desetinke boda ostao bez odličja. Naime i Lago je pao u tijeku svojeg drugog pokušaja i nije uspio poboljšati svoj rezultat.

Zadnja vožnja Whitea bila je isključivo za publiku. U njoj je Amerikanac napravio nevjerojatnu vožnju u kojoj je dodatno poboljšao svoj rezultat na 48,4. Takav rezultat objektivno nitko u ovom trenutku ne može stići te je White s punim pravom obranio naslov. Čak se može reći da je samo pitanje vremena prije nego li White odradi perfektnu vožnju, odnosno da mu svi suci daju desetku. Što se ostale dvojice s medaljama tiče, Finac Piiroinen je zasluženo osvojio srebro jako dobrim i konstantnim nastupima. Naime, jedini je ostvario preko 40 bodova u svim vožnjama koje je odradio. Lago je pak jedini od onih s medaljom oko vrata koji je morao proći kroz polufinale.

Snowboard, Half-pipe, Finale:
1. Shaun White (SAD) 46,8
2. Peetu Piiroinen (Finska) 45,0
3. Scott Lago (SAD) 42,8
4. Juri Podlatčikov (Švicarska) 42,4
5. Louie Vito (SAD) 39,4
6. Markku Koski (Finska) 36,4
7. Justin Lamoreux (Kanada) 35,9
8. Kazuhiro Kokubo (Japan) 35,7
9. Ryo Aono (Japan) 32,9
10. Mathieu Crepel (Francuska) 25,9
11. Markus Malin (Finska) 18,6
12. Gregory Bretz (SAD) 18,3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!