Zimski sportovi

Braća obranila naslov

Vedran Babić • četvrtak, 18.02.2010.
Braća obranila naslov
Foto: EPA

Utrkom parova u muškoj konkurenciji spušten je zastor na sanjkaška natjecanja na Olimpijskim igrama u Vancouveru. Kao i prije četiri godine, zlatom su se okitili austrijska braća Wolfgang i Andreas Linger ispred latvijske braće Andrisa i Jurisa Sicsa. Broncu su osvojili Leitner i Resch iz Njemačke i njihovoj zemlji to je peta medalja u sanjkanju na ovim Igrama.

POREDAK

1. W. Linger/A. Linger (Austrija) 1:22.705
2. A. Sics/J. Sics (Latvija) +0.264
3. Leitner/Resch (Njemačka) +0.335
4. Oberstolz/Gruber (Italija) +0.407
5. Florschütz/Wustlich (Njemačka) +0.485
6. Joye/Niccum (SAD) +0.586
7. C. Moffat/M. Moffat (Kanada) +0.693
8. M. Schiegl/T. Schiegl (Austrija) +0.823
9. Haselrieder/Plankensteiner (Italija) +0.944
10. Mačnutin/Južakov (Rusija) +1.041

Nakon dvije pojedinačne utrke u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji, u kojima su njemački predstavnici uzeli oba zlata te po jedno srebro i broncu, u parovima se najjača nacija u ovom sportu morala zadovoljiti samo s broncom. Zlato je pripalo Wolfgangu i Andreasu Lingeru, Austrijancima koji su u obje vožnje u konkurenciji 20 parova imali najbrže vrijeme. Braća su tako ponovila uspjeh iz Torina kada su slavili ispred Nijemaca Florschütza i Wustlicha (danas peti) te Talijana Haselriedera i Plankensteinera (danas deveti).

Srebro je također pripalo braći. Andris i Juris Sics donijeli su Latviji prvu medalju na Igrama, završivši prvu vožnju kao drugi, a drugu kao treći. Broncu će kući ponijeti Nijemci Patric Leitner i Alexander Resch, inače zlatni iz Salt Lake Cityja, koji su se odličja domogli odličnom drugom vožnjom. Prvu su završili tek peti, ali su u drugoj bili drugi i tako prestigli aktualne svjetske prvake, Talijane Christiana Oberstolza i Patricka Grubera.

Od ostalih rezultata izdvojimo sedmo mjesto domaćih predstavnika braće Moffat te razočaravajuće 13. mjesto najboljeg američkog para Mark Grimmette i Brian Martin, koji je 1998. u Naganu osvojio broncu, a u Salt Lake Cityju 2002. srebro.

"Lijepo je ponovno biti dio Olimpijskih igara", rekao je 39-godišnji Grimmette, koji gleda onu pravu, ljepšu stranu sporta. "Utrkivanje je uvijek zabavno, bez obzira na sve. Zna ponekad biti razočaravajuće i frustrirajuće, no i dalje je zabavno."

Za kraj spomenimo još jedan podatak koji kaže da su braća Linger ovim uspjehom postali tek drugi par u povijesti natjecanja koji je obranio naslov olimpijskog pobjednika. Posljednji kojima je to pošlo za rukom bili su Nijemci Hans Rinn i Norbert Hahn 1976., odnosno 1980. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!