Zimski sportovi

Šveđani teško protiv Nijemaca

Krešimir Ferlak • četvrtak, 18.02.2010.
Šveđani teško protiv Nijemaca
Foto: EPA

Branitelji naslova uspješno su otvorili svoj nastup na olimpijskom turniru. Nakon velike borbe svladali su vrlo dobru Njemačku s 2:0.

Nije to bilo jednostavno otvaranje za Švedsku. Njemačka se pokazala kao pravi protivnik i bila je to najneizvjesnija utakmica dosadašnjeg dijela turnira. Na kraju, ipak je presudila veća kvaliteta Šveđana, koji su iskoristili svoje šanse. Od svih favorita, Švedska je napadački pokazala najmanje, ali realno gledajući, imali su i najtežeg protivnika.

Ušli su Nijemci u susret bez imalo respekta prema olimpijskim pobjednicima i u prvoj su trećini ostavili bolji dojam. Odlično su klizali, već na svojoj plavoj liniji zaustavljali većinu akcija Švedske, a tu i tamo su znali i dosta opasno zaprijetiti Henriku Lundqvistu na švedskim vratima.

Šveđani su, s druge strane, bili nekako uspavani, nisu nikako mogli povezati svoje redove, a iz prvog dijela bilježimo tek jednu priliku Henrika Zetterberga, ali mladi Thomas Greiss na vratima Njemačke nije imao većih problema sa tim pokušajem. Krajem perioda Šveđani su pomalo počeli gubiti živce pa su i zaradili dva sasvim nepotrebna isključenja.

Početkom drugog dijela to im se trebalo osvetiti, ali nije. Johnny Oduya je napravio još jedan neoprezni prekršaj i Njemačka je dobila više od minute igre sa dva igrača više. Pogodili su dvije vratnice, ali pločica nije htjela u gol. Zato je brzo stigla kazna. Sada su Nijemci napravili prekršaj, a vodstvo Švedskoj donosi iskusni branič iz Tampe Mattias Ohlund.

Nakon toga su Šveđani igrali malo lakše, iako nije bilo previše pravih prilika. Međutim, u potpunosti su ukrotili pokušaje Njemačke, a u napadu su vrebali i čekali neku pogrešku. Dočekali su je nešto više od pet minuta prije kraja druge trećine. Nicklas Backstrom je uzeo pločicu, fino prevario jednog obrambenog igrača i Greissa, te dodao za Louia Erikssona koji je samo pogodio u praznu mrežu.

Treći dio je donio novi uzlet Njemačke, opasno su prijetili, ali odlična obrana Švedske i raspoloženi Lundqvist nisu im dopustili povratak u susret. Švedska je pojačala tempo u zadnjih pet minuta, kada nisu dozvolili Njemačkoj da im uđe u trećinu, te su bez većih poteškoća zadržali 2:0 i došli do prva tri boda.

Skupina C:

Švedska – Njemačka 2:0 (Ohlund 25., Eriksson 35.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov18.02.2010. u 16:48
    ne bih se slolzio da je problem u sedinima vec u weinhandlu koji s njima jos nije na ti.svi pricaju o rus i can, a 2. i 4. igrac nhl-a su sveđani.i nick lidstrom, smatran najboljim ofenzivnim bekom ikad je zasluzio bar da mu mico dusanovic pravilno ime izgovori- nije liNdstrom vec lidstrom!
    irilov
  • Obrisan korisnik18.02.2010. u 13:53
    Prve dvije linije su Švedima loše igrale, trebaju se uigrati. Makar su Sedini dosta pali u zadnje vrijeme i u ligi, bolje forsirati 3. liniju nego blizance!
    Obrisan korisnik