Zimski sportovi

Australka iznenadila Amerikanke

Matej Milanović • petak, 19.02.2010.
Australka iznenadila Amerikanke

U half-pipeu za boarderice na Olimpijskim igrama u Vancouveru Australka Torah Bright je iznenadila sve i u konačnici zasluženo osvojila zlato. Bivše olimpijske prvakinje, Amerikanke Teter i Clark, uzele su preostale dvije medalje...

Već u kvalifikacijama ispale su tri jake boarderice. Kineskinja Cai Xuefong koja je vodeća u poretku za Mali globus, Norvežanka Kjersti Buaas koja je osvojila broncu u Torinu te Švicarka Manuela Laura Pesko, prvakinja svijeta iz 2007. godine. S rezultatom od 26,8 ušla je pak u polufinale Slovenka Cilka Sadar. To je bilo samo tri desetinke boda bolje od rezultata Norvežanke Lise Wiik. Najbolja u kvalifikacijama bila je Australka Torah Bright s 45,8 poena.

U polufinalu je ispala Sadar, koja je osvojila tek 11. mjesto s 30,1 osvojenim poenom. Shiho Nakashima iz Japana je pak bila samo pola boda slabija od Švicarke Ursine Haller koja je s 35,4 boda kao šesta ušla u finale. U samom finalu nije nastupila Španjolka Queralt Castellet koja je bila treća u kvalifikacijama.

Nakon prve vožnje finala samo je braniteljica naslova, Amerikanka Hannah Teter, prešla prag od 40 bodova ostvarivši rezultat od 42,4. Druga je s jako dobrih 39,3 poena bila aktualna prvakinja svijeta, Jayu Liu iz Kine. Ostale natjecateljice pak nisu postavile velike rezultate, a posebno su razočarale dvije najbolje iz kvalifikacija. Amerikanka Kelly Clark, zlato iz Salt Lake Cityja, dobila je samo 25,6 poena. Bright je pak zbog pada prvi nastup završila s katastrofalnih 5,9.

Obzirom da Castellet nije nastupila, kao prva je u drugoj vožnji krenula upravo Bright koja je s odličnih 45,0 skočila na vrh ljestvice. Nedugo zatim je na red došla i Clark koja je napravila 42,2 i ostala samo dvije desetinke boda za Teter. Liu koja je nakon toga ostala van medalja, nije uspjela poboljšati svoj rezultat ostvarivši četiri i pol poena lošiji rezultat nego u prvom pokušaju.

Zadnja je priliku za poboljšanje imala Teter koja je lovila obranu naslova, no njen drugi nastup donio joj je manje od 40 bodova te su se Amerikanke koje su slavile u zadnja dva izdanja, morale zadovoljiti srebrom i broncom. 23-godišnja Australka Bright iznenadila je sve i sasvim neočekivano došla do zlata, iako u potpunosti zasluženo budući da je i u kvalifikacijama i u finalu bila najbolja i ta dva rezultata su ujedno najbolja dva u tijeku cijelog dana.

Snowboard, Halfpipe, Finale:
1. Torah Bright (Australija) 45,0
2. Hannah Teter (SAD) 42,4
3. Kelly Clark (SAD) 42,2
4. Jiayu Liu (Kina) 39,3
5. Sophie Rodriguez (Francuska) 34,4
6. Mercedes Nicoll (Kanada) 34,3
7. Zhifeng Sun (Kina) 33,0
8. Holly Crawford (Australija) 30,3
9. Ursina Haller (Švicarska) 27,9
10. Elena Hight (SAD) 24,6
11. Grethcen Bleiler (SAD) 14,7
12. Queralt Castellet (Španjolska)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!