Nogomet

H. dragovoljac - Osijek: Blijedo izdanje Osječana

Goran Klarić • nedjelja, 18.02.2001.


Danas je i Sigetu odigrana zaostala utakmica 18. kola 1HNL između Hrvatskog Dragovoljca i Osijeka. Nakon 12 kola prvenstva, točnije od 10.09. 2000. kad je sa 3:1 pobijedio Varteks, Dragovoljac slavi pobijedu na domaćem terenu i to protiv jesenjeg prvaka, koji je nakon današnje utakmice smanjio šanse ostanka na čelu ljestvice do kraja prvenstva.


Bošnjak zaustavlja Mitua (Snimio: Dražen Patarčić)

Svi oni koji su s nestrpljenjem čekali prvu utakmicu u proljetnom dijelu sezone, s određenom dozom optimizma da nastavak prvenstva donosi kvalitetniji nogomet u Hrvatskoj, živjehu u velikoj zabludi. Već na samom početku utakmice bilo je očito da će utakmica biti zamorno dosadna. Dragovoljac je u prvi dio ušao sa više žara i ideje nego gosti. Prvu pomutnju pred vratima bijelih (Osijek) priređuje par Kiseljak-Novaković kada su imali priliku ugroziti Balića, ali sve čisti Beširević i to u 17. minuti. Nekoliko minuta kasnije Novaković sa desne strane izlazi opet sam ispred Balića, ali puca daleko iznad vratnice. Jedinu konkretniju priliku u prvom dijelu, Osijek ima u 29. minuti kad Prišć na rubu peterca ostaje sam s Čelinom, koji se ne predaje, istina malo teže, ali ipak, otklanja opasnost. To je bilo sve što je pažnje vrijedno u prvih 45 minuta.

Osječani u drugi dio ulaze mnogo angažiranije. Već u sedmoj minuti nastavka na jedan centaršut bijelih Balatinac spušta za Mitua, koji unutar šesnaest udara u okvir vratiju, ali na mjestu je danas odličan Čelina. Odmah sljedeći napad domaći su u prilici, točnije Gulić je sam pred Balićem, ali gostujući vratar bijelih riješava situaciju u svoju korist. Samo nekoliko minuta kasnije nakon kratkog izvađanja kornera Bošnjak s lijeve strane isprobava udarac, ali opet nedovoljno silovito i točno. Dragovoljac je u današnjoj utakmici u nekim aspektima igre bio puno kompaktniji nego Osijejk, no obije momčadi imaju veliki problema u završnici. Dokaz za to je i 100%-tna šansa u kojoj se našao Grnja u 23. minuti nastavka, kad se nakon kornera našao na suprotnoj strani, usamljen na nekih desetak metara od gola i umjesto da samo proslijedi loptu u mrežu on loptu vraćau sredinu, što bi se moglo nazvati centaršutom. Domaćin kažnjavaju propuštenu priliku gostiju.


Zaboravljeni Bošnjak zabija gol pokraj "uspavane" zadnje linije Osijeka (Snimio: Dražen Patarčić)

U 74. minuti nakon korner za Dragovoljac, lopta prolazi kroz cijelu zadnju liniju Osijeka do druge vratnice, gdje se nalazi Bošnjak, koji pogađa za konačnih 1:0. Spomenimo da, je ovo tek četvrta ovosezonska pobjeda Dragovoljca na domaćem terenu. Euforije i slavlja u Sigetu u tom trenutku nije nimalo izostalo. Nakon pogotka trebalo je izdržati još 15-tak minuta. Dragovoljcu je to i uspjelo, no nije se samo branio, čak je i došao u dvije vrlo izgledne situacije. Nekoliko minuta prije kraja Katulić prolazi skoro cijelo igralište sve do nekih 20-tak metara ispred Baličevih vratiju, ondje biva srušen, što je bilo vrlo očigledno, no Šupraha smatra da je to bio prekršaj u napadu i potkopava sve dobro što je do tada sudio. U vrlo izglednu situaciju malo kasnije dolazi i Novaković, no ni to ne iskorištava. Sudac produžuje četiri minute nadoknade, što nije bilo dovoljno Osijeku da bar izvuče bod.

Još jedno blijedo izdanje hrvatskog nogometa danas u Sigetu. Dinamo sada zaostaje samo četri boda za vodećim Osijekom koji u slijedećem kolu na svom stadionu očekuje Varteks, dok Dinamo ide po bodove kod Marsonije. H. dragovoljac očekuje teško gostovanje u Splitu.

Spomenimo još i dvije tragikomične stvari današnjeg susreta, čiji je glavni glumac bio sudac Šupraha. Nakon što nije svirao vrlo sumnjiv prekršaj na Katuliću i što je produžio utakmicu 4 minute, na opće iznenađenje gledaoca i igrača susret je započeo u crnom dresu što je u prvom poluvremenu vrlo zbunjivalo igrače Dragovoljca. Naime, domaći su igrači istrčali u crnim dresovima, a nakon negodovanje s domaće klupe u drugom poluvremenu je obukao žuti dres.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Šibenik 66:6010
5Varaždin 64:2+29
6Istra 1961 64:13-97
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!