Zimski sportovi

Finale Rusija - Kanada? Hm...

Ante Jukić • petak, 19.02.2010.
Finale Rusija - Kanada? Hm...
Foto: EPA

Četvrtak nam je donio i prva prava iznenađenja na olimpijskom hokejskom turniru. Reprezentacija Švicarske odigrala je u "regularnom" vremenu 2:2 s favoriziranom Kanadom, tako da je domaćin, usprkos pobjedi izborenoj u raspucavanju, ispustio prvi bod na turniru. U prvoj utakmici večeri SAD su očekivano pobijedile Norvešku, dok je u onoj posljednjoj Slovačka na veliko iznenađenje nakon izvođenja kaznenih udaraca nadvisila Rusiju...

Fanatična publika došla je u Canada Hockey Place vidjeti još jednu rapsodiju dvoje reprezentacije, no na kraju su svjedočili pravom mučenju i grčevitoj borbi za pobjedu, koju su mogli proslaviti tek nakon Crosbyjevog pogotka u raspucavanju. Nakon 65 minuta igre rezultat je bio 2:2, a Švicarci su još jednom pokazali da se znaju nositi s moćnim kanadskim strojem. Podsjetimo se, prije četiri godine u Torinu Švicarske je u grupnoj fazi natjecanja svladala Kanadu rezultatom 2:0.

Ovog puta mirisalo je to na drugačiju priču, budući da su pogoci suigrača iz San Jose Sharksa, Heatleya i Marleaua, doveli domaćine do naoko lagodnih 2:0 početkom druge trećine, no mali trenutak opuštanja vratio je Švicarce u igru. Polovinom druge trećine prednost Kanade prepolovio je Ruthemann, samo deset sekundi prije odlaska na drugi odmor pogodio je i Von Gunten, i odjednom se nervoza ponovno uvukla u redove domaće reprezentacije.

Usprkos pravoj opsadi švicarskog gola u posljednjoj trećini (18-3 udarci na gol), Jonas Hiller zaključao je svoja vrata i osigurao sebi i suigračima veliki bod. Do onog drugog Švicarska ipak nije mogla, s obzirom da njeni igrači u raspucavanju niti jednom nisu uspjeli svladati Martina Brodeura. S druge strane, svoj kazneni udarac u četvrtoj seriji realizirao je Sidney Crosby, i Kanada je konačno mogla proslaviti već "upisanu" pobjedu, iako trener Mike Babcock nakon ove predstave ima dosta razloga za zabrinutost.

Poput sjevernih im susjeda, ni Amerikanci nisu svojim navijačima ponudili večer za pamćenje, no protiv limitiranih Norvežana i takvo izdanje bilo im je dovoljno za uvjerljivu 6:1 pobjedu. Već nakon pet minuta igre u drugoj trećini SAD su imale sigurnih 3:0 (Kessel, Drury i Kane), sredinom utakmice stvari je malo "zakuhao" Holtet, a tih 3:1 stajalo je sve do same završnice utakmice, kada su favorizirani Amerikanci postigli još tri pogotka. Prvi je bio djelo Malonea, druga dva Briana Rafalskog, neuništivog braniča Detroit Red Wingsa.

Nakon maksimalnih šest bodova u prva dva nastupa u Vancouveru, Amerikance prvi veliki izazov očekuje u nedjelju, kada im u izravnoj borbi za prvo mjesto u Skupini A stiže Kanada. S obzirom na noćašnje izdanje domaćina, koje će kod njih nesumnjivo izazvati dosta ljutnje i želje za iskupljenjem, bit će to veliki test trenutnih mogućnosti američke reprezentacije.

Hokejski dio noćašnjeg programa OI zaključen je dvobojem Skupine C između Rusije i Slovačke. Suprotno nekim očekivanjima, 24 sata nakon nesretnog poraza od Češke umorni Slovaci nisu bili nimalo lagan zalogaj moćnoj Zbornaji, štoviše, Rusija je u konačnosti morala potpisati svoju prvu kapitulaciju u Vancouveru.

U prve dvije trećine gledali smo izrazito dinamičan i brz hokej s puno više prilika za Rusiju, ali i samo jednim pogotkom, onim Morozova, koji je u 26. minuti silovitim udarcem "skinuo paučinu" s gola Halaka.

Sjajnu priliku za povratak u utakmicu Slovaci su propustili na samom startu posljednje trećine, kada nisu uspjeli materijalizirati više od jedne minute igre s dva igrača više, no deset minuta prije kraja spasa za Brizgalova nije bilo. Demitra je odlično prošao po lijevoj strani i asistirao Marianu Hossi, čiji udarac je "probušio" vratara Phoenix Coyotesa. Bilo je to, pokazat će se kasnije, konačnih 1:1 i po jedan bod za obje reprezentacije nakon 60 minuta igre.

Iako je prilika bilo, i to na obje strane, produžetak nije donio pogodak, tako da smo pobjednika doznali nakon raspucavanja. Odluka je pala tek u sedmoj seriji, a u junaka Slovačke prometnuo se Pavol Demitra.

Skupina A :

SAD - Norveška 6:1 (Kessel 3., Drury 14., Kane 26., Malone 55., Rafalski 58., 60. / Holtet 29.)

Kanada – Švicarska 3:2 (SO) (Heatley 10., Marleau 21., Crosby (SO) / Ruthemann 29., von Gunten 40.)

Skupina C :

Rusija - Slovačka 1:2 (SO) (Morozov 26. / Marian Hossa 50., Demitra (SO))

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!