Zimski sportovi

"Vozim i uživam"

Antonija Pavlić • subota, 20.02.2010.
"Vozim i uživam"
Foto: Bojan Koprivica

Aksel Lund Svindal bio je presretan novim norveškim zlatom u superkombinaciji. Drugo mjesto pripalo je Bodeu Milleru, dok je treći bio njegov sunarodnjak Andrew Weibracht...

Aksel Lund Svindal naslijedio je svog legendarnog sunarodnjaka Kjetila Andre Aamodta na mjestu pobjednika olimpijskog superveleslaloma. Aamodt je bio najbolji na prošlim dvjema igrama, te Albertvilleu 1992, dok su norvešku dominaciju u ovoj alpskoj disciplini tek nakratko prekinuli Hermann Maier 1998. i Michael Weiss 1994. godine.

"Odvozio sam dobro, no teško je reći da li je to bilo savršeno. Trebalo mi je mnogo vremena da se vratim u poziciju s koje mogu pobjeđivati i osvajati naslove. Lijepo se vratiti na ovakav način poslije ozljede koljena u kolovozu i gripe koja me svladala na čak dva tjedna oko Božića i nove godine", zborio je pobjednik.

Vezane vijesti

"Imao sam spustaško srebro i zapovijedio sam si da se opustim, skijam bez pritiska i dam svoj trenutačni maksimum. Dobro sam pripremljen i u vrhunskoj sam formi. Jednostavno uživam."

Koja je bila dobitna formula za izrazito tehnički zahtjevnu stazu Dave Murray? "Mnogo sam brzine prenio u donji dio iz 'trenerova kuta'. Prije te sekcije napravio sam manju pogrešku, no usprkos tomu uspio u završnicu ući s velikom brzinom", otkrio je.

Bode Miller je dva dana ranije u spustu osvojio broncu, a sada je kolekciji olimpijskih odličja dodao i superveleslalomsko srebro. Jedino što mu nedostaje, no i što će teško ostvariti, slalomski je plasman na podij.

"Znao sam, osjećao, da na Zimske olimpijske igre dolazim potpuno spreman i s pravom opremom. Skijao sam agresivno i apsolutno sam zadovoljan. Dao sam maksimum i prilično riskirao, te unatoč nekolicini pogrešaka, bez straha, maksimalno nastavio dalje. Trenutačno je ovo najbolje što mogu", misli Amerikanac.

Milleru je veliki problem predstavljao posljednji zavoj. "Pokušao sam dobiti na vremenu na vrhu, gdje je staza ledena i neravna. Donji dio nije bio sjajan, već je bio uništen i u toj sam sekciji gotovo odustao. Bio sam izrazito umoran poslije zadnjeg zavoja, trebalo je puno snage za njegovo kvalitetno odrađivanje. Međutim, znao sam što mi je činiti i to sam sproveo u djelo", elaborirao je najtrofejniji američki alpinac.

"Neobično je i nevjerojatno biti na vrhu poretka šestorice skijaša koji su stiješnjeni u desetinku sekunde. U superveleslalomu do samoga cilja ne znate koliko ste brzi. Išao sam na sve ili ništa, no osjetio sam da me u donjem djielu napušta brzina", "otkrio" je.

Američka je alpska skijaška reprezntacija u četiri utrke na padinama Whistler Creeksidea osvojila rekordnih šest medalja.

"Kada jednome iz ekipe krene, svi gledaju i uzdaju se, pokušavajući ponoviti ili nadmašiti to ostvarenje. Poznajemo se već godinama i normalno je da se veselimo i tuđim uspjesima."

Superveleslalomska je bronca iznenađujuće pripala Andrewu Weibrachtu. Čovjeku koji u Svjetskome kupu do sada niti jednom nije ušao u najboljih deset.

"Nikada u Svjetskome kupu nisam preuzeo vodstvo", oduševljen je bio 24-godišnji mladić. "Duboko sam u sebi vjerovao da mogu doći do odličnog rezultata, cijelu sezonu ozbiljno kucam na vrata najboljih."

"Startao sam treći i nisam ni sanjao da će ih toliko proći, a da ja i dalje ostanem među vodećima. Ovakvo me iskakanje iz anonimnosti vodi prema naprijed i ubrizgava mi dodatno samopouzdanje. Ovo je svakako ostvarenje mojih snova; nešto za što sam cijeli život radio i trenirao. Nevjerojatno je prvi veći rezultat ostvariti baš ovdje."

"U Svjetskome sam kupu prezentirao vožnje u kojima bih na polovici staze bio na postolju. No nikada mi do sada nije pošlo za skijom odvoziti ujednačeno", otkrio je zanimljiv podatak.

"Vozio sam bolje no što sam prvotno mislio. Vjerovao sam da će me Bode maknuti s vodećeg mjesta za sedam, osam desetinki, a isto sam očekivao i od sljedećih nekoliko skijaša. No bilo je vrijeme da se i meni jednom posreći", zaključio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!