Zimski sportovi

Montgomery obradovao Kanađane

Vedran Babić • subota, 20.02.2010.
Montgomery obradovao Kanađane
Foto: EPA

Nakon što su natjecanje na Olimpijskim igrama završili oni koji se stazom u Whistleru spuštaju na leđima, središte pozornosti preuzeli su oni što se spuštaju na prsima. Radi se, naravno, o skeletonu, koji je sa svojim natjecanjem završio sinoć. Poslije ukupno četiri vožnje kroz dva dana u obje konkurencije dobili smo nove olimpijske pobjednike - Kanađanina Jona Montgomeryja i Britanku Amy Williams.

Poredak - muškarci

1. Jon Montgomery (Kanada) 3:29.73
2. Martins Dukurs (Latvija) +0.07
3. Aleksander Tretjakov (Rusija) +1.02
4. Tomass Dukurs (Latvija) +1.40
5. Zach Lund (SAD) +1.54
6. Kristan Bromley (VB) +1.57
7. Frank Rommel (Njemačka) +1.67
8. Matthias Guggenberger (Austrija) +2.08
9. Jeff Pain (Kanada) +2.13
10. Sandro Stielicke (Njemačka) +2.35

Kanada je protekle noći dobila četvrtu zlatnu medalju na Igrama, a osmu ukupno. Za nju je zaslužan skeletonist Jon Montgomery, koji je u neizvjesnoj borbi do samoga kraja oteo naslov Latvijcu Martinsu Dukursu, aktualnom osvajaču Svjetskog kupa. Konačna razlika između dvojca bila je "bondovska" - 0.07, što dovoljno govori o izjednačenosti između prvog i petog skeletonista svijeta.

"Nisam mogao vjerovati, bio sam izvan sebe kada sam vidio da sam u plusu", rekao je 30-godišnji Montgomery, koji je u vodstvo prešao tek u posljednjoj utrci. Sve tri prethodne završavao je iza pet godina mlađeg Latvijca, koji nije djelovao previše utučen. "Razočaran sam svojom posljednjom vožnjom, ali ne i osvojenim srebrom. Mislim da najbolji skeletonist uvijek pobijedi."

Na trećoj stepenici postolja smjestio se Rus Aleksander Tretjakov, inače osvajač Svjetskog kupa u sezoni 2008./2009., te brončani na Svjetskom prvenstvu prošle godine. Tretjakov je sve četiri vožnje završavao iza vodećeg dvojca i zasluženo kući odnosi brončano odličje.

Poredak - žene

1. Amy Williams (VB) 3:35.64
2. Kerstin Szymkowiak (Njemačka) +0.56
3. Anja Huber (Njemačka) +0.72
4. Noelle Pikus - Pace (SAD) +0.82
5. Melissa Hollingsworth (Kanada) +0.96
6. Shelley Rudman (VB) +1.05
7. Amy Gough (Kanada) +1.37
8. Marion Trott (Njemačka) +1.47
9. Maya Pedersen (Švicarska) +1.87
10. Emma Lincoln-Smith (Australija) +1.99

Dukursov stariji brat, Tomass, osvojio je četvrto mjesto, dok su Nijemci Frank Rommel i Sandro Stielicke podbacili. Drugi i treći skeletonist svijeta utrku su završili na sedmom i desetom mjestu, a ništa bolje nije prošao niti srebrni Kanađanin iz Torina, Jeff Pain, koji je bio deveti.

Kod djevojaka, Amy Williams je osvojila prvu medalju za Veliku Britaniju u Vancouveru, prekinuvši ujedno i 30-godišnji post svoje zemlje bez osvojene pojedinačne medalje na ZOI. Srebro i bronca pripali su Njemicama Kerstin Szymkowiak i Anji Huber.

"Ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Cijela utrka mi je nekako prošla u magli i ne sjećam se praktički ničega. Kada sam stigla do cilja i vidjela nasmiješene ljude oko sebe, znala sam da sam odradila dobar posao", izjavila je presretna Williams, koja se na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu okitila srebrom.

Ove godine je otišla korak dalje na najvećoj mogućoj pozornici ispred Szymkowiak, koja je na tom Svjetskom prvenstvu uzela broncu. Szymkowiak je do srebra u Whistleru stigla u posljednjoj vožnji, kada je glavna favoritkinja utrke, osvajačica Svjetskog kupa Melissa Hollingsworth iz Kanade, odvozila katastrofalno i na kraju završila na razočaravajućem petom mjestu. "Srce mi je slomljeno", kazala je potpuno uništena Hollingsworth, brončana iz Torina.

Cijela utrka je bila prepuna preokreta, a jedino je pobjednica Williams bila prava konstanta. Tako su u prilici za medalju bili još jedna Kanađanka Amy Gough, Amerikanka Noelle Pikus - Pace te Britanka Shelley Rudman, drugoplasirana u završnom poretku Svjetskog kupa. Nije samo Hollingsworth od glavnih favoritkinja podbacila. Pridružila joj se aktualna svjetska prvakinja Marion Trott, koja je završila na skromnom osmom mjestu. Braniteljica naslova 37-godišnja Švicarka Maya Pedersen bila je deveta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!