Zimski sportovi

"Mozak ne može kontrolirati ruke"

Antonija Pavlić • subota, 20.02.2010.
"Mozak ne može kontrolirati ruke"

Američka bobistica Shauna Rhobock pozvala je organizatore da uspore stazu u Whistler Sliding centru, jer bi se moglo dogoditi još tragedija...

Američka bobistica Shauna Rhobock prozvala je organizatore natjecanja u Whistler Sliding centru zbog rapidnih brzina koje sportaši postižu. Veteranka je u razgovoru za AP priznala kako vjeruje da je za tragičnu pogibiju gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija velikim dijelom kriva i staza, a ne samo sportaš, kako je priopćio Međunarodni olimpijski odbor.

"Staza je prebrza. Mislim da su organizatori ovoga puta zaista pretjerali. Lako bi se moglo dogoditi da sportašice potuku muške rekorde s prošlih igara, što je smiješno", kazala je.

Osvajačica srebra s igara u Torinu 2006. godine prvi je puta stazu u Whistleru isprobala prije dvije godine i već je tada bila svjesna da će na njoj mnogi imati velikih problema.

"U donjem vam dijelu staze, a posebice u 16. zavoju, mozak više ne može uhvatiti korak s rukama i tu nastaju problemi. Ne možete upravljati stazom, već ona upravlja vama. Nikada se u životu nisam susrela s takvim brzinama", govorila je.

"Glavni je problem što su zavoji pri dnu preblizu. U njih se ulazi s velikom brzinom i jednostavno nema mjesta za manevriranje."

Organizatori trenutačno razmišljaju i o dodatnom usporavanju sportaša i sportašica, posoljavanjem staze. "To je dobra ideja. Na stazi se postižu enormne brzine, a na nekim dijelovima od toga mozak više ne može kontrolirati ruke", objasnila je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!