Zimski sportovi

Superveleslalomsko se zlato vraća u Austriju

Antonija Pavlić • subota, 20.02.2010.
Superveleslalomsko se zlato vraća u Austriju
Foto: EPA

Andrea Fischbacher razveselila je Austrijance pobjedom u olimpijskom superveleslalomu na stazi Franz u Whistleru. Fischbacher, koja je u karijeri tek jednom u Svjetskome kupu slavila u ovoj disciplini, apsolutno je iznenadila i upisala daleko najbolje vrijeme, ispred Slovenke Tine Maze i Amerikanke Lindsey Vonn...

Andrea Fischbacher iznenađujuća je superveleslalomska pobjednica olimpijskih igara u Vancouveru! Austrijanka se stazom Franz spustila u vremenu 1:20.14, deklasiravši gotovo čitavu konkurenciju.

Jedno se vrijeme činilo da će drugo zlato igara ponijeti američka vedeta Lindsey Vonn, no najbolja je skijašica svijeta mnogo vremena izgubila u donjem dijelu staze i slijedom toga u džep pospremila "tek" broncu. Za najboljom je zaostala 74 stotinke sekunde.

Vezane vijesti

Drugo je mjesto, pak, otišlo - Slovencima! Naši su sjeverni susjedi osvojili desetu olimpijsku medalju na zimskim igrama, te se tako odvojili od Hrvatske, a sve zaslugama Tine Maze. Mlada je skijašica potvrdila status "djevojke koja može do medalje", te čak "ukrala" srebro ove sezone neprikosnovenoj Vonn.

Razočarana je na četvrtoj poziciji ostala mlada Talijanka Johanna Schnarf, a iste je osjećaje imala i Elisabeth Görgl, koja je za kolegicom iz reprezentacije zaostala točno sekundu. Šesta je završila Švicarka Nadja Styger, a iza nje se s 1.32 sekundi zaostatka pozicionirala pobjednica superkombinacije Maria Riesch. Riesch je odradila prilično loš gornji dio staze, no u sredini je nadoknadila gotovo devet desetinki i ipak uspjela ući u najboljih deset.

Dvostruka srebrna iz spusta i kombinacije Julia Mancuso superveleslalom je završila na devetoj poziciji, a u prvih deset smjestila se još Ingrid Jacquemod.

Fischbacher je neočekivanom pobjedom Austrijancima donijela prvo zlato na igrama i donekle popravila fijasko koje su skijaši upriličili dan ranije. U povijesti su zimskih olimpijskih igara od Calgaryja 1998. godine Austrijanke osvojile dva zlata - Michaela Dorfmeisster prije četiri godine u Torinu, te prva slavodobitnica Sigrid Wolf.

U međuvremenu su dva puta pobjeđivale Amerikanke - Picabo Street i Diann Roffe Steinrotter, te Talijanke Deborah Compagnoni i Daniela Cecarelli.

Ženska natjecanja u alpskome skijanju nastavljaju se veleslalomom u četvrtak.

Whistler, olimpijska superkombinacija:
1. Andrea Fischbacher (Austrija, ATOMIC) 1:20.14
2. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +0.49
3. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +0.74
4. Johanna Schnarf (Italija, VOELKL) +0.85
5. Elisabeth Görgl (Austrija, HEAD) +1.00
6. Nadia Styger (Švicarska, VOELKL) +1.11
7. Lucia Recchia (Italija, VOELKL) +1.29
8. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +1.32
9. Julia Mancuso (SAD, ROSSIGNOL) +1.32
10. Ingrid Jacquemod (Francuska, SALOMON) +1.63

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2010. u 21:04
    sorry baby ali ovo je deseta slovenska medalja
    Obrisan korisnik