Zimski sportovi

Slovačka u šestoj brzini

Krešimir Ferlak • nedjelja, 21.02.2010.
Slovačka u šestoj brzini
Foto: EPA

U subotnjim susretima na hokejskom turniru u Vancouveru, nije bilo sudara velikih ekipa, to nas čeka danas, ali gledali smo izvrstan hokej. Do prvih pobjeda stigli su Švicarci i Bjelorusi, dok je Slovačka odigrala još jedan odličan susret i bez problema pregazila Latviju.

Slovačka je odmah u prvom periodu pokazala svu svoju snagu. Krenuli su žestoko i poveli su već u trećoj minuti pogotkom Lubomira Visnovskog. Bio je to sjajan udarac nekoliko metara unutar latvijske trećine, a vratar Edgars Masalskis mogao ga je popratiti samo pogledom. Slovačka je nastavila s pritiskom, samo je bilo pitanje kada će postići novi pogodak.

Nije prošlo dugo, igrala se deseta minuta kada je Richard Zednik povećao vodstvo Slovaka. Bio je to pogodak vrlo sličan prvom i vratar Latvije je opet bio nemoćan. Latvijci su se počeli buditi krajem perioda, ali tada ih je presjekao pogodak Jozefa Stumpela i sa čistih 3:0 Slovačka je završila prvu trećinu.

Nastavak je donio sličnu sliku. Opet uraganski početak Slovaka i već su u prve dvije dvije minute i dvadeset sekundi dva puta zabili. Prvo je s igračem više precizan Marian Hossa, a ubrzo zatim jednu veliku pogrešku obrane Latvije koristi Michal Handzus. Nakon toga su Slovaci ipak malo stisnuli kočnicu i do kraja drugog dijela nismo vidjeli pogotka.

U trećem dijelu se vidjelo da su Slovaci zadovoljni s vodstvom, dok je Latvija još jednom pokazala svoju nemoć. Na kraju, završilo je 6:0, a posljednji pogodak za Slovačku postigao je Ivan Baranka, branič koji je tek u ovoj utakmici prvi puta zaigrao na turniru. Slovačka u drugi dio natjecanja ulazi puna samopouzdanja, dok će Latvija ovakvom igrom jako teško do četvrtfinala.

Fantastičnu utakmicu odigrale su reprezentacije Švicarske i Norveške i još jednom pokazale da na olimpijskom turniru nema loših momčadi. Vodili su i jedni i drugi, a na kraju je odlučio produžetak. Švicarska je povela na samom otvaranju susreta pogotkom Juliena Sprungera, a do kraja perioda izjednačio je Tore Vikingstad i najavio odličnu svoju večer, ali i cijele Norveške.

U drugom dijelu Mads Hansen donosi prednost Norveškoj, ali brzo to preokreću Roman Wick i Raffaele Sanitz. Novim pogotkom Vikingstada Norveška je već do kraja perioda stigla na 3:3. Deset minuta prija kraja susreta Severin Blindenbacher vraća prednost Švicarskoj, ali ubrzo nakon toga Tore Vikingstad vraća utakmicu u egal i upotpunjuje svoj hat-trick.

Susret je otišao u produžetak, a riješen je nakon dvije i pol minute pogotkom Romana Lemma na dodavanje Sandya Jeanina. Švicarska je na kraju zasluženo pobijedila, ali i Norveška je odigrala odličan susret. Ove dvije ekipe su završile nastup po skupinama, Švicarci su završili skupinu sa tri boda, dok Norveška ima jedan.

Pomalo iznenađujuće, Bjelorusija je svladala Njemačku i stigla do prvih bodova na turniru. Bjelorusi su bolje odigrali završnicu utakmice i slavili sa 5:3 u još jednom zanimljivom dvoboju. Njemačka je povela u šestoj minuti susreta preko Dennisa Seidenberga, a bio je to prvi njemački pogodak turnira. Bjelorusi do kraja drugog perioda preokreću golovima Alekseja Ugarova i Alekseja Kalužnija. Golova nije bilo do zadnjih deset minuta, kada kreće luda završnica.

Prvo je Sergej Kosticin povisio na 3:1, a samo minutu kasnije je 3:3! Prvo je smanjio John Tripp, a u idućem napadu izjednačuje Marcel Goc. Finiš je ipak pripao Bjelorusima. Ruslan Salei je pogodio pet minuta prije kraja nakon isključenja Alexandera Sulzera, a konačnih 5:3 postavlja Kalužnij na samom kraju susreta. Bjelorusi su stigli do vrijedne pobjede, dok Njemačka, kao i Latvija, završava prvi dio bez bodova.

Skupina A.

Norveška – Švicarska 4:5 OT (Vikingstad 13., 39., 53., Hansen 26. / Sprunger 2., Wick 30., Sannitz 36., Blindenbacher 50., Lemm 63.)

Skupina B:

Slovačka – Latvija 6:0 (Visnovsky 3., Zednik 10., Stumpel 18., Marian Hossa 22., Handzus 23., Baranka 58.)

Skupina C:

Njemačka – Bjelorusija 3:5 (Seidenberg 6., Tripp 52., Goc 53., / Ugarov 11., Kalužnij 29., 59., Kosticin 52., Salei 55.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!