Zimski sportovi

Langeu novo zlato

Vedran Babić • ponedjeljak, 22.02.2010.
Langeu novo zlato
Foto: EPA

Legenda bob sporta, Nijemac Andre Lange, osvojio je sinoć četvrtu zlatnu medalju u svojoj karijeri. On je u dvosjedu zajedno s kolegom Kevinom Kuskeom obranio naslov iz Torina ispred sunarodnjaka Florschuetza i Adjeija za samo 22 stotinke. Broncu je uzela najbolja ruska posada Zubkov/Voevoda.

Ništa neobično nije se dogodilo u Whistleru protekle noći. Prva po redu disciplina boba donijela je nove dvije medalje za Njemačku, zlatnu i srebrnu. Na najvišu stepenicu postolja smjestili su se Andre Lange i Kevin Kuske u posadi broj jedan, ispred Thomasa Florschuetza i Richarda Adjeija u posadi broj dva. Broncu su osvojili Rusi iz posade broj jedan, Aleksandr Zubkov i Aleksej Voevoda, s 86 stotinki zaostatka za pobjednicima.

36-godišnjem Langeu to je četvrta zlatna olimpijska medalja, no trebat će mu vremena da to i sam shvati. "Još nisam svjestan što sam napravio i mislim da neću ni biti sve do dodjele medalja na svečanoj ceremoniji. Jako smo se trudili doći ovdje s pravim materijalom. Pogreške smo sveli na minimum."

Poredak

1. Njemačka 1 (Lange/Kuske) 3:26.65
2. Njemačka 2 (Florschuetz/Adjei) +0.22
3. Rusija 1 (Zubkov/Voevoda) +0.86
4. Švicarska 1 (Rueegg/Grand) +1.20
5. Kanada 2 (Lueders/Lumsden) +1.22
6. SAD 1 (Holcomb/Tomasevicz) +1.29
7. Rusija 2 (Abramovich/Prudnikov) +1.81
8. Latvija 1 (Maskalans/Dreiskens) +2.43
9. Njemačka 3 (Angerer/Bermbach) +2.64
10. SAD 2 (Napier/Langton) +2.75

Kako je najavio uoči Igara, Lange se povlači iz svijeta boba poslije utrke četverosjeda koja je na rasporedu u petak i subotu. U toj disciplini Nijemci su osvojili zlato na posljednja četiri natjecanja, a Lange ih je do vrha odveo u Salt Lake Cityju i Torinu.

Što se tiče utrke u dvosjedu, poredak nakon prve vožnje se mnogo razlikuje od konačnog poretka. Na prvom mjestu su bili Florschuetz i Adjei sa samo dvije stotinke ispred Langea i Kuskea, dok su treće mjesto držali Kanađani Rush i Brown. Rusi Zubkov i Voevoda su bili peti.

Međutim, nakon druge vožnje sve je sjelo na svoje mjesto. Vodstvo su preuzeli Lange i Kuske ispred svojih sunarodnjaka, a Rusi su se popeli na treće mjesto. Prijetili su im Amerikanci i Švicarci, no promjena na postolju više nije bilo.

Tamnoputi Adjei ponosan je na svoj uspjeh. "Želim dokazati ljudima da se Njemačka promijenila. Mnogi ljudi još uvijek misle da je Njemačka zla i opaka. No, ja sam pola bijelac pola crnac, na Igrama sam, predstavljam svoju državu i ponosan sam."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!