Zimski sportovi

Austrijancima zlato

Martina Oštrić • ponedjeljak, 22.02.2010.
Austrijancima zlato
Foto: EPA

Ništa neočekivano nije se dogodilo na današnjem momčadskom natjecanju u skijaškim skokovima. Olimpijsko zlato obranili su Austrijanci, ispred srebrnih Nijemaca. Do posljednjeg skoka trajala je borba za broncu, a ona je na kraju pripala reprezentaciji Norveške...

Momčadsko natjecanje u skijaškim skokovima nije donijelo nikakva iznenađenja. Bar kad se o pobjednicima riječ. Daleko najuspješnija reprezentacija, Austrijanci, među kojima nije bilo mjesta za jednog Martina Kocha, osmog skakača Svjetskog kupa, odnijela je uvjerljivu pobjedu. Očekivano, briljirao je rekorder skakaonice Gregor Schlierenzauer sa dva skoka preko granice 140 metara, od čega je drugi, premda uz pad nakon doskoka, završio na 146,5 metara. Treba još spomenuti i da su za pobjednike, osim Schlierenzauera, skakali Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler te Thomas Morgenstern.

Najbolja stvar u momčadskom natjecanju je što žiri između svakog kola može mijenjati zaletište. Tako je bilo i ovog puta, a gotovo je sigurno da su dobra brzina na mostu, uz povoljne vremenske uvjete, pomogli drugim momčadima da dođu do dobrih rezultata. Prije svega Nijemcima u pohodu na srebrnu medalju. Momčad Wernera Schustera u kojoj nema Pascala Bodmera u pravo je vrijeme našla mrvu forme te, nakon osmogodišnjeg posta, došla do srebra.

Do zadnjeg su trena Finci i Norvežani vodili borbu za svaki metar kako bi došli do najniže stepenice postolja. Na kraju dana, ponajviše zahvaljujući 140,5 metara odličnog Andersa Jacobsena u posljednjoj seriji, medalja je, zasluženo, pripala Norvežanima. Finci, kojima je nedostajao ozlijeđeni Janne Ahonen cijelu su drugu seriju puhali za vratom momcima Mike Kojonkoskog, no prekratak Harri Olli u zadnjem kolu odraz je trenutne nemoći drugoplasirane momčadi sa prošlih Igara u Torinu. Finci pod hitno trebaju nešto promijeniti, i iz temelja graditi reprezentaciju za Soči 2014.

Japanci su peti. Za Fincima su zaostali sedam bodova, te unatoč svemu mogu biti zadovoljni učinjenim u Vancouveru. Slijede ih Poljska, Češka republika, te Slovenci na osmom mjestu.

Rezultati momčadskog natjecanja:
1. Austrija 1107.9
2. Njemačka 1035.8
3. Norveška 1030.3
4. Finska 1014.6
5. Japan 1007.7
6. Poljska 996.7
7. Republika Češka 981.8
8. Slovenija 958.8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!