Zimski sportovi

Vole se kao pas i mačka, a osvojile zlato

Maja Giljanović • ponedjeljak, 22.02.2010.
Vole se kao pas i mačka, a osvojile zlato
Foto: EPA

Olimpijska pobjednica na 10 km Charlotte Kalla i srebrna u pursuitu na 15 km Anna Haag prokockale su zlatnu medalju u ekipnom sprintu. Evi Sachenbacher-Stehle i Claudia Nystad u finišu su nadoknadile zaostatak za Šveđankama, sa šest stotinki prednosti odnijele titulu u Njemačku i zakopale ratne sjekire. Njih dvije su se kroz karijeru, naime, bezbroj puta "častile" i tijekom godina zabavljale Nijemce.

Sjajan nastup Švedske u polufinalu promovirao je Charlotte Kallu i Annu Haag u prve kandidatkinje za osvajanje olimpijskog naslova u ekipnom sprintu. Olimpijska pobjednica na 10 km i srebrna na 15 km u drugoj su polufinalnoj utrci nametnule tempo (18:35,9) kojem nijedna reprezentacija nije odgovorila, a najveći su otpor očekivale od trojke iz prve polufinalne skupine Francuskinja (18:42,2), Talijanki (18:43,0) i Njemica (18:43,5).

Karine Laurent Philippot i Laure Barthelemy za Francusku su u finalu neslavno propale (posljednje 10. okruglo minutu iza pobjednica), Magda Genuin i Arianna Follis koje su dobrim dijelom utrke provele na pozicijama koje jamče medalju Italiji su donijele četvrto mjesto, ali Šveđankama je računicu pokvarila Njemačka.

Kalla je svoj posao obavila i Haag prepustila "štafetnu palicu" na prvom mjestu - skijašice se izmjenjuju jedna za drugom nakon svakog kruga dugog 1,4 km, a ukupno je šest izmjena (u stvarnosti nema palice, ali je nužan kontakt između njih dvije) - ali briljantan je krug istrčala Claudia Nystad, sustigla i prestigla 23-godišnjakinju.

Broncu su za Rusiju osvojile Irina Kazova i Natalia Korosteljeva, srebrna prije četiri godine Kanađanka Sara Renner uz bok je Darije Gajazove (u Italiji joj je društvo pravila Scott) osvojila sedmo mjesto, a svjetske prvakinje i brončane u Torinu Finkinje (nisu skijale/trčale ni Saarinen ni Kuitunen nego Roponen i Sarasoja) tek su osme.

Ekipni sprint (Ž):
1.SACHENBACHER-STEHLE/NYSTAD (Njemačka) 18:03,7
2.Kalla/Haag (Švedska) +0,6
3.Kazova/Korosteljeva (Rusija) +4,0
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!