Zimski sportovi

Northug pokopao demone

Maja Giljanović • ponedjeljak, 22.02.2010.
Northug pokopao demone
Foto: EPA

Nakon 6x1,8 km i 19:01,0 minuta titulu olimpijskih pobjednika u ekipnom sprintu zaslužili su Oeystein Pettersen i Petter Northug. Norvežani su slavili ispred Nijemaca Tima Tscharnkea i Axela Teichmanna i Rusa Nikolaja Morilova i Alekseja Petuhova, a Northug je nakon, za pojmove trostrukog svjetskog prvaka, samo bronce u sprintu osvojio svoju prvu olimpijsku zlatnu medalju u karijeri.

Prije četiri godine u Torinu Norveška (Svartedal i Hetland) se zadovoljila srebrom iza Šveđana, ali u Vancouveru na krilima je najdominantnijeg skijaša-trkača protekle četiri godine Pettera Northuga priželjkivala medalju sjajnijeg sjaja.

23-godišnjaka nije pokolebala ni bolest svjetskog prvaka Ole Vigen Hattestada zbog koje mu se u pet do 12 u sprintu 6x1,6 km naizmjenično pridružio Oeyestein Pettersen. Pettersen je davao koliko je mogao, ali je na Northugu iz izmjene u izjenu bilo da "vadi kestenje iz vatre". Brončani u sprintu sve je nadoknadio i u finišu slomio Axela Teichmanna i Alekseja Petuhova.

Teichmann i Tim Tscharnke Njemačkoj su donijelo srebro 1,3 iza Norvežana, a brončani Rusi Petuhov i Nikola Morilov zakasnili su 1,5 sekundu.

Francuska, čiji je Vincent Vittoz na petoj izmjeni vodio, pala je na sedmo mjesto (Cyril Miranda nije bio na visini zadatka), a najveći favoriti nisu niti izborili finale.

Šveđani su nakon Torina i trijumfa Fredrikssona i Linda četiri godine poslije od Marcusa Hellnera i Teodora Petersona očekivali reprizu, ali skupo su platili pad Petersona. 21-godišnjak koji je u ekipu uskočio u posljednji čas kao zamjena za bolesnog Emila Jönssona izletio je u drugom krugu, slomio štap i Švedska je u konačnici u drugoj polufinalnoj utrci zauzela osmo mjesto.

Tragikomičnu je pogrešku na posljednjem zavoju napravio Leanid Karnejenka. Bjelorus je vodio, ali uzalud i 22-godišnjaku i Sergeju Dolidoviču trud kad je promašio put i propustio čekirati vizu za finale. Do trenutka kad je shvatio što je učinio, bilo je prekasno.

Ekipni sprint (M):
1.PETTERSEN/NORTHUG (Norveška) 19:01,0
2.Tscharnke/Teichmann (Njemačka) +1,3
3.Morilov/Petuhov (Rusija) +1,5
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!