Zimski sportovi

Kanađanke i Amerikanke za zlato

Krešimir Ferlak • utorak, 23.02.2010.
Kanađanke i Amerikanke za zlato
Foto: EPA

Ženski hokejski turnir stigao je do same završnice. Noćas su odigrani polufinalni susreti, a finale su očekivano izborile hokejašice Kanade i SAD-a.

Potpuno u sjeni muškaraca, ženski hokejski turnir dobio je finaliste. Za razliku od muškog turnira gdje smo već imali iznenađenja i neizvjesnih utakmica, ovdje je sve išlo po očekivanjima. Kanada je u polufinalu sa 5:0 svladala Finsku, dok su još uvjerljivije bile reprezentativke SAD-a, koje su sa ogromnih 9:1 nadigrale Švedsku.

Kanađanke igraju kod kuće i sve osim zlata za njih bi bio neuspjeh. Tako su se postavile od početka, igraju uvjerljivo i do finala su stigle sa impresivnom i nevjerojatnom gol razlikom 46:2! Najveću pobjedu ostvarile su na otvaranju turnira protiv Slovačke, bilo je čak 18:0.

U polufinalu Finkinje su bile bez ikakvih šansi. Udarci na vrata bili su 50-11 za Kanadu, a rezultat od 5:0 logičan je slijed toga, još je Finska i dobro prošla. U tom susretu istaknula se Haley Irwin sa dva pogotka, a kao zanimljivost može se spomenuti pogodak Caroline Ouellette koja nosi isto prezime kao i popularni napadač Medveščaka, Mike.

Iako rezultat i statistika sugerira drugačije, Kanađanke smatraju da nisu lako pobijedile. ˝Finkinje su odigrale najbolje što mogu s obzirom na kvalitetu, a i imale su raspoloženu vratarku˝, izjavila je kapetanica i najpoznatija igračica Kanade, Hayley Wickenheiser. Inače, po statistikama vodeća igračica turnira je Kanađanka Meghan Agosta, koja je u četiri utakmice postigla čak devet pogodaka uz pet asistencija.

Još uvjerljivije finale su izborile hokejašice SAD-a. Švedska je za razliku od Finske postigla pogodak, ali Šveđanke su morale devet puta po pločicu u svoju mrežu. Najistaknutija u redovima SAD-a bila je Monique Lamoureux koja je postigla hat-trick i predvodila svoje reprezentaciju do pobjede.

Hokejašice SAD-a nadaju se da bi mogle iznenaditi Kanađanke, iako se zna da tko je favorit. Međutim, iznenađenja u hokeju su uvijek moguća. ˝Trenirale smo dugo za ovo i sada smo uzbuđene što ćemo se boriti za zlato˝, izjavila je Amerikanka Meghan Duggan.

Finale se igra u četvrtak, kada muškarci imaju dan odmora. Iako je muški turnir puno popularniji, Canada Hockey Place će na ženskom finalu bez sumnje biti pun jer cijela Kanada željno očekuje još jedno zlato. Amerikanke će ipak biti sporedni faktor, a njihova eventualna pobjeda bila bi jednaka iznenađenju, odnosno poznatom ˝Čudu na ledu˝, koje su napravili hokejaši SAD-a u Lake Placidu 1980. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!