Košarka

Bizkaia prva do četvrtfinala

Branimir Korać • utorak, 23.02.2010.
Bizkaia prva do četvrtfinala
Foto: Kristijan Komarica

Prvi četvrtfinalist Eurokupa je momčad Marka Banića i Damira Markote - Bizkaia. Oni su i u drugoj fazi natjecanja zadržali trend nepobjedivosti i osigurali su prolaz. Tamo sigurno neće biti Benettona koji je još jednom razočarao i nakon četiri kola ima isto toliko poraza...

Skupina I: Sve otvoreno

Dugo je Aris lomio otpor Albe, no na kraju je uspio i ostvario važnu pobjedu 80:67. U posve izjednačenom dvoboju punih 35 minuta, domaćin je imao više energije u završnici i serijom 16:3 u zadnjih pet minuta otišao do pobjede. Posebno dobro u tom razdoblju igrao je Michalis Kakiouzis koji je ubacio osam od 16 Arisovih poena.

Andy Betts je bio najefikasniji s 19 poena i šest skokova, a Kakiouzis ga je slijedio s 18 poena i osam skokova. Kod Albe po 11 poena ubacili su Jurica Golemac i Julius Jenkins.

Slično je bilo i u drugom susretu u kojem je Joventut ugostio Le Mans. Posve otvoren susret do same završnice, a onda je domaćin pobjegao sa 68:68 ubačajima Tuckera i Bogdanovića na 74:68. Le Mans više nije zaprijetio i Joventut na kraju slavi 80:73.

Clay Tucker sa 17 poena i Pere Tomas s 12 poena bili su najbolji kod domaćina, a kod gostiju Dewarick Spencer je ubacio 22 poena uz pet skokova dok je Joao Batista dodao 16 poena i deset skokova.

Skupina J: Galatasaray se sam izbacio

OHAYON: "Sanjao sam Popovića"

Yogev Ohayon odigrao je veliku utakmicu i bio najbolji igrač Hapoela i to ne samo u obrani nego i u napadu. "Sanjao sam Marka Popovića. Treneri i prijatelji su me zadirkivali kako ga neću moći zaustaviti i to me samo dodatno motiviralo. Osim što smo Marka zaustavili, napravili smo dobar posao pod obručima i u obrani općenito. Ovo nam je vjerojatno najbolja igra ove sezone i samo nam pomaže u ostvarenju ciljeva koji su vrlo visoki."

Vrlo važnu domaću pobjedu ostvarili su košarkaši Hapoela protiv Uniksa. Kako su u ovo kolo Hapoel, Uniks i Valencia ušli s istim omjerom, a samo dva kluba mogu dalje, bilo je jasno kako bi poraz Hapoelu dodatno zakomplicirao situaciju jer ga čeka uvijek vatreno gostovanje kod Galatasaraya te domaći susret s Valencijom.

Protiv Uniksa su dobro odradili svih 40 minuta, imali su prednost gotovo konstantno i nisu dovodili pobjedu pod znak pitanja. Domaćin je u svojim redovima imao i puno više raspoloženih igrača, za razliku od gostiju kod kojih su neki od važnijih igrača podbacili.

Yogev Ohayon s 19 poena predvodio je Hapoel, a 16 poena i sedam skokova dodao je Tre Simmons. Kod gostiju Maciej Lampe je ubacio 30 poena uz šest skokova, Marko Popović je za 36 minuta dodao 13 poena (5/12) uz četiri asistencije dok je Krešimir Lončar za 23 minute ubacio osam poena (4/8) uz četiri skoka.

Galatasaray je za ostanak u igri morao upisati pobjedu u Valenciji, imao ju je na pladnju i onda ispustio. U dva navrata je imao plus četiri u posljednjim sekundama, ali promašena slobodna bacanja, njih čak četiri u finišu, vratila su Valenciju u igru i Spahijina momčad izborila je produžetak. Tamo se Valencia odmah odvojila, Galatasaray se u završnici približio i preko Jasaitisa pokušao doći do novog produžetka, ali njegova trica nije ušla.

Kod Valencije prva imena bili su Rafa Martinez s 24 poena i Victor Claver s 21 poenom i pet skokova. Kod gostiju Darius Washington ubacio je 26 poena, a Radoslav Rančik 19 poena uz 11 skokova.

Skupina K: Bilbao prošao, Benetton eliminiran

KATSIKARIS: "Seibutis nas probudio"

Bizkaia je osigurala prolazak u sljedeći krug natjecanja domaćom pobjedom protiv Brosea. Trener Bizkaie Fotis Katsikaris imao je razloga za zadovoljstvo. "Uvijek je vrlo važno slaviti nakon onakvog poraza u Kupu kralja. Odigrali smo dobru utakmicu i zasluženo slavili. Prvo poluvrijeme nije bilo dobro, bili smo pomalo spori i tek nas je ulazak Seibutisa probudio. Mislim da je ovo prvi put da smo pobijedili, a protivnik nas je nadskakao i dominirao u reketu."

Bizkaia je osigurala prolazak u sljedeću rundu Eurokupa domaćom pobjedom protiv Brose Basketsa 76:66. Nijemci su odigrali dobrih 30 minuta i držali domaćina u neizvjesnosti, međutim u završnih deset minuta Bizkaia je ušla s 10:1, stvorila visokih plus 12 i nije više imala problema.

Jerome Moiso s 14 poena predvodio je Bizkaiu, a 11 poena je dodao Alex Mumbru. Damir Markota za 25 minuta ubacio je devet poena (2/4) uz četiri skoka, a isti učinak (3/5) ostvario je i Marko Banić za 16 minuta. Kod gostiju Brian Roberts je ubacio 18 poena, a Elton Brown 13 uz devet skokova.

Drugi "naš" klub u skupini K, Benetton, neće vidjeti sljedeću rundu natjecanja. Panellinios ga je svladao u gostima 85:81 i tako ostavio momčad iz Trevisa na dnu ljestvice bez ijedne pobjede, a sam je došao pred vrata prolaza. U posljednjoj četvrtini Benetton je sve činio kako bi se vratio u utakmicu, ali gosti su bili tricaški vrlo raspoloženi i svaki pokušaj su neutralizirali dalekometnim šutevima. Za tricu su šutirali 15/26, a tako je teško izgubiti utakmicu.

Devin Smith ubacio je 27 poena (5/8 trica), a Kostas Charalampidis s 26 poena (6/7 trica) bio je odmah uz sjajnog Amerikanca. Kod Benettona Gary Neal je ubacio 25 poena, Kelvin Rivers 13, Davor Kus za 32 minute 11 poena (3/8) uz tri osvojene lopte, a Sandro Nicević za 22 minute dodao je deset poena (5/9) uz tri skoka.

Skupina L: Turk Telekom zakomplicirao skupinu

Crvena zvezda propustila je priliku možda već danas osigurati prolaz dalje. Turk Telekom nije još ostvario niti jednu pobjedu dok Crvena zvezda nije bila poražena, a onda su Turci sjajno odigrali završnih deset minuta u Beogradu i pobjedom 78:76 zakomplicirali situaciju. Uoči posljednja dva kola sada svi imaju šansu za prolazak dalje, ali mogu i ispasti.

Zvezda je imala veliku priliku, vodila je i 16 poena razlike, a u posljednjih deset minuta ušla je s plus deset. Međutim gosti su uspjeli napraviti seriju 17:2 koja im je donijela vodstvo, a onda je Demond Mallet u zadnjih 11 sekundi imao mirnu ruku s linije slobodnih bacanja i sačuvao je prednost.

Mallet je ubacio 25 poena (7/11 trica) dok je 15 poena i osam skokova dodao Lamayne Wilson. Kod domaćina Oliver Stević je ubacio 18 poena uz osam skokova, a Mike Taylor je dodao 16 poena i šest skokova.

Situaciju u skupini je dodatno zakomplicirala pobjeda CEZ Nymburka u produžetku protiv Gran Canarije. U posve izjednačenom susretu nakon 40 minuta nije bilo pobjednika, a onda je domaćin u dodatnih pet minuta primio samo dva poena i odnio pobjedu 79:71.

Bivši Cibos Arthur Lee ubacio je 19 poena, a 17 poena je dodao Ladislav Sokolovsky. Kod Gran Canarije Jaycee Carroll je ubacio 21 poen (5/9 trica) uz pet skokova, a Sitapha Savane je dodao 15 poena uz osam skokova.

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Aris80:67Alba Berlin
Joventut Badalona80:73Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Aris80:67Alba Berlin
Joventut Badalona80:73Le Mans Sarthe
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!