Zimski sportovi

Kanada osmicom do Rusije

Krešimir Ferlak • srijeda, 24.02.2010.
Kanada osmicom do Rusije
Foto: Davor Sajko

Nije se dogodilo nikakvo iznenađenje i gledat ćemo dvoboj koji svi očekujemo. Kanada je bila uvjerljiva protiv Njemačke i u četvrtfinalu olimpijskog hokejskog turnira gledamo sudar svjetova, Rusija – Kanada. Dobrom igrom i uvjerljivom pobjedom ispratili su Kanađani Njemačku s olimpijskog turnira. Završilo je 8:2 za domaćine turnira, a taj rezultat je otprilike i realan s obzirom na odnos snaga na ledu.

Krenuli su Kanađani s inicijativom, krenuli su s konstantnim napadima, ali to je sve bilo prilično jalovo. Čekalo se da ih nešto pokrene, neki pomalo slučajan pogodak. Takav je postignut u jedanaestoj minuti, a strijelac je prvi puta na turniru bio Joe Thornton, veliki napadač San Jose Sharksa.

Nakon toga se očekivala lakša igra Kanade, i bilo je tako, ali samo par minuta. Opet su stalno pokušavali, ali bez prevelikih opasnosti za vratara Njemačke, Thomasa Greissa. S druge strane, Nijemci su bili potpuno bezopasni, tek su u dvanaestoj minuti uputili prvi udarac prema vratima Roberta Luonga. Do kraja perioda ih je bilo četiri, ali niti jedan nije zahtijevao veću intervenciju.

Prošlo je malo više od dvije i pol minute igre u drugoj trećini, Shea Weber je uputio jedan snažan udarac s plave linije, čuo se uzdah publike iza gola, pločica se odbila od stakla i nastavilo se igrati. Poslije otprilike minute igre, kada je bio prvi prekid, suci su se našli u kratkom razgovoru i zatražili video snimku, te pokazali na pogodak!

Naime, Weberov udarac je bio toliko jak da je probio mrežu, a pločica se vratila u igru i pogodila staklo iza gola. Tek na nekoliko puta usporenoj snimci vidjelo se da je uistinu bio pogodak koji je probušio gol! To je dalo krila Kanadi, a samo minutu kasnije njihovo vodstvo je povisio Jarome Iginla u situaciji kada su imali igrača više na ledu.

Njemačka je postala malo opasnija nakon što je Kanada napravila dva isključenja, gol ipak nisu zabili, ali su ubrzo primili. Opet je strijelac bio Iginla, a to je bio njegov peti pogodak turnira. Par minuta kasnije, Rick Nash je izborio kazneni udarac, ali ga u pogodak nije uspio pretvoriti Sidney Crosby.

Malo su Kanađani stali, zadovoljni sa četiri pogotka razlike, a to koristi Njemačka i do kraja drugog perioda smanjuje preko Marcela Goca. U trećem periodu, domaćini turnira su ipak podigli tempo i do kraja su zabili još četiri puta. Prvo je precizan Sidney Crosby, pa Mike Richards, a prvi pogodak turnira postigao je i kapetan Kanade Scott Niedermayer, nakon što je sam povukao kontru.

Osmi pogodak za Kanadu postigao je Rick Nash, a konačnih 8:2 postavlja Manuel Klinge. Nije to bila impresivna igra Kanađana, ali se ipak osjetio pomak od zadnjih susreta. Za Ruse će ipak trebati još više, vidjet ćemo mogu li to Kanađani. Ta već sad epska utakmica igra se noćas, jedan sat i trideset minuta iza ponoći po našem vremenu.

Osmina finala:

Kanada – Njemačka 8:2 (Thornton 11., Weber 23., Iginla 24., 29., Crosby 42., Richards 47., Niedermayer 52., Nash 57. / Goc 37., Klinge 59.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!