Zimski sportovi

Muke po "Čehoslovačkoj"

Ante Jukić • srijeda, 24.02.2010.
Muke po "Čehoslovačkoj"
Foto: EPA

Hokejaši Češke i Slovačke osigurali su noćas svoju ulaznicu za četvrtfinale olimpijskog turnira, ali i jedni i drugi priuštili su dosta živciranja svojim navijačima. Latvija i Norveška su, naime, skupo prodali kožu favoriziranim protivnicima...

Iznenađenje se nije dogodilo, Češka je svladala Latviju u osmini finala olimpijskog hokejskog turnira, no način na koji su stigli do pobjede ne može ostaviti mirnim nikoga u češkom taboru. Očekivalo se da će to biti rutinsko i sigurno slavlje osvajača zlatne medalje iz Nagana, koje je trebalo poslužiti tek kao predigra četvrtfinalnom dvoboju s Fincima, a sve se na kraju pretvorilo u neizvjesnost i "hod po iglama", prije nego je David Krejci u produžetku zabio za 3:2 i konačno slomio Latvijce.

Nakon prve trećine ništa nije upućivalo na ovakav rasplet. Golovima Rolineka i Fleischmanna Češka je vrlo rano došla do 2:0, ali nije uspjela demoralizirati borbene Latvijce, koji su svim silama željeli barem malo zagorčati život favoriziranom protivniku. Kada je početkom druge trećine Jaromir Jagr napustio led zbog ozljede vrata (više se nije vraćao), Latvija se dodatno ohrabrila, a nagrada za takvu igru stigla je u samoj završnici "regularnog" dijela utakmice. Na 2:1 osam minuta prije kraja smanjio je Cipulis, dok je dvoboj u produžetak odveo Redihs, koji je četiri minute kasnije spretno reagirao pred vratima Vokouna.

Poput svojih susjeda, ni Slovaci nisu rano 2:0 (Handzus i Gaborik) vodstvo iskoristili za odvođenje utakmice u mirne vode. U samoj završnici prve trećine Norveška je golom Zuccarella Assena smanjila na 2:1, a borbene Skandinavce, kojima je ovo bez sumnje bila najbolja utakmica na turniru, iz takta nije izbacio ni pogodaka Zednika za 3:1 već u sljedećem napadu.

Druga trećina protekla je potpuno u znaku Norveške - u 28. minuti svoj četvrti pogodak na OI postigao je Vikinstad, nakon toga Jaroslav Halak s nekoliko je obrana spašavao svoje "zaspale" suigrače, no u posljednjoj sekundi trećine i on je ostao malo zatečen udarcem Bastiansena. Slovačka je, tako, skupo platila neaktivnu igru u drugom periodu, čime je pitanje pobjednika uoči posljednjih 20 minuta utakmice ostavila potpuno otvorenim.

Da stvari ipak ne odu u krivom smjeru, sredinom posljednje trećine pobrinuli su se Visnovsky i Satan, lijepom akcijom koju je pobjedničkim golom okrunio napadač Boston Bruinsa. Iako su u samoj završnici pošteno "stisnuli", Norvežani nisu imali snage za još jedan povratak. Ostalo je u konačnosti 4:3 za Slovačku, koju u četvrtfinalu čeka goropadna Švedska.

Na kraju, iz utakmice Slovačke i Norveške moramo spomenuti i jedan ružan detalj. Na samom početku, u sedmoj minuti, Tollefsen je laktom nokautirao Bartecka, koji je morao biti iznesen s leda. Prve informacije govore kako će sa nesretnim slovačkim napadačem sve biti u redu, a mi se samo možemo nadati da će tako zaista i biti.

Osmina finala:

Češka - Latvija 3:2 (OT) (Rolinek 6., Fleischmann 12., Krejci (OT) / Cipulis 53., Redihs 57.)

Slovačka – Norveška 4:3 (Handzus 8., Gaborik 10., Zednik 19., Satan 49. / Zuccarello Assen 19., Vikingstad 28., Bastiansen 40.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani24.02.2010. u 15:44
    nije Satan već Šatan pobogu! http://en.wikipedia.org/wiki/Miroslav_%C5%A0atan
    Bogomdani