Zimski sportovi

Od Calgaryja do Vancouvera

Maja Giljanović • srijeda, 24.02.2010.
Od Calgaryja do Vancouvera
Foto: EPA

Broncu iz Torina švedska je štafeta na 4x10 km klasičnim i slobodnim stilom četiri godine poslije u Vancouveru pretočila u zlato. Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren i Marcus Hellner preuzeli su od Finaca vodstvo u drugoj izmjeni i više se nisu osvrtali. Prvi je ovo olimpijski naslov za Šveđane u štafeti nakon Zimskih olimpijskih igara u Calgaryju 1988.

Uz slabu vidljivost kroz obilan snijeg i maglu put do olimpijske slave prokrčila je štafeta 4x10 km Švedske u sastavu Daniel Richardsson, Johann Olsson, Anders Södergren i Marcus Hellner. Četvrto je ovo švedsko zlato u Vancouveru uopće i treće u skijaškom trčanju nakon slavlja Hellnera u pursuitu i Charlotte Kalle na 10 km, a prva olimpijska titula u štafeti nakon ZOI u Calgaryju 1988.

Švedska je nakon 10 km Richardssona zauzimala treće mjesto iza Finaca i Francuza, ali jednom kad je Olsson preuzeo vodstvo više ga nije ispuštala iz ruku. Česima (Baueru) su nakon druge izmjene bježali 5,7 sekundi i Francuzima (Manificat) nakon treće 3,5 sekundi, a u tim je trenucima favorit broj jedan na kladionicama Norveška tavorio na šestom mjestu više od pola minute iza Švedske.

Hellner je na posljednjih 10 km (slobodnim stilom) odjurio (+15,9) i zapečatio trijumf Švedske, ali čudo je istrčao Petter Northug. Vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, zlatni u ekipnom sprintu i brončani u pojedinačnom sprintu, 24-godišnjak je u samom finišu sustigao i prestigao češkog Koukala i francuskog Jonniera i Norveškoj iščupao srebro.

Postolje je izborila i Češka šest desetinki sporija od Norvežana, a neutješni su Francuzi na četvrtom mjestu. 35 kilometara je Francuska provela na pozicijama koje jamče medalju (Gaillard drugi, Vittoz treći i Manificat drugi), ali Emmanuel Jonnier je pukao u finišu.

Branitelji naslova Talijani su potonuli na deveto mjesto i prvi put od 1988. ostali bez olimpijske medalje, a proslavili se nisu ni jedni od najvećih favorita za najsjajniju medalju Nijemci na šestom mjestu.

Štafeta, 4x10 km (M):
1.ŠVEDSKA (Richardsson, Olsson, Södergren, Hellner) 1h45:05,1
2.Norveška (Johnsrud Sundby, Hjelmeset, Berger, Northug) +15,9
3.Češka (Jaks, Bauer, Magal, Koukal) +16,5
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!