Nogomet

Samba na Emiratima

Vedran Babić • utorak, 02.03.2010.
Samba na Emiratima
Foto: EPA

Jedna od najjačih prijateljskih utakmica u ovom tjednu odigrana je na Arsenalovom stadionu Emirata u Londonu između Republike Irske i Brazila. U prvom poluvremenu Irci su bili ravnopravan suparnik nadmoćnijim Brazilcima, no razlika u kvaliteti ipak je izašla na vidjelo u nastavku, kada su višestruki svjetski prvaci mogli i uvjerljivije slaviti od konačnih 2:0.

Prvo poluvrijeme izjednačeno, a nastavak u znaku Brazila. Tako najkraće možemo opisati večerašnji prijateljski duel Republike Irske i Brazila. Selekcija Giovannija Trapattonija se dobro držala prvih 45 minuta, ali je u samoj završnici primila autogol i po ponovnom izlasku iz svlačionica nije imala snage suprotstaviti se superiornim Brazilcima, koji su pobjedu potvrdili golom Robinha, a na kraju je pravo čudo kako je rezultat tek 2:0.

Prvu priliku na utakmici imala je Irska, koja je bolje startala. Igrala se četvrta minuta kada je brazilski vratar Julio Cesar obranio udarac Robbieju Keaneu, koji je unatoč tek saniranoj ozljedi započeo utakmicu od prve minute. U 16. ponovno je brazilski čuvar mreže spasio siguran pogodak. Na ubačaj Damiena Duffa najviši je bio Kevin Doyle, no vratar Intera je nekako uspio iščupati loptu.

Nakon toga Brazil je napokon pronašao svoju igru i počeo više prijetiti. U 20. minuti Shay Given je obranio udarac Robinha poslije kontre, a sedam minuta kasnije blizu gola bio je i Adriano, koji je izveo odličan slobodan udarac, ali je Given reagirao izvrsno.

Do poluvremena igra se malo primirila, a zahvaljujući nes(p)retnosti Keitha Andrewsa u samoj završnici Brazil je na odmor otišao s prednošću 1:0. Andrews je, naime, loše reagirao na ubačaj Robinha i loptu poslao iza leđa Givena. Doista nesretan završetak prvog dijela u kojem su Irci bili i više nego ravnopravni Kariokama.

Ipak, u drugom dijelu izabranici Dunge su pokazali svu raskoš svog talenta te su dominirali i zasluženo potvrdili pobjedu drugim pogotkom. Jedinu pravu priliku prije njega Irci su imali odmah u početku, no Cesar je obranio udarac Duffa. Tada je krenuo poletni brazilski napad, koji je počeo stvarati sve više prilika. Živost su unijele i zamjene, Dani Alves i Grafite.

Upravo su Alves i Michel Bastos bili blizu pogotka, baš kao i Robinho, koji je prvo u 67. minuti pucao preko gola, da bi mu već u idućem napadu gol bio poništen zbog zaleđa. Robinho je ponovno bio u središtu pažnje kada je promašio novu izglednu priliku, ali se iskupio u 76. pogotkom za 2:0 i konačnu potvrdu pobjede. Do kraja utakmice još su i jedni i drugi mogli postići pokoji pogodak, no Alves, Grafite i Keane nisu bili precizni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!